Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Risau!!Pendarahan gusi!!
CAKAP.Net > Cakap Umum > Cakap Keluarga & Rumahtangga
nur97
i skrg mengandung..sudan masuk 4 bulan dah..rasa loya dan muntah memang sudah biasa bagi i..tapi yang merisaukan i ialah kebelakangan ni mengalami pendarahan gusi..setiap kali gosok gigi pasti berdarah..i takut akan menjejaskan kandungan i..kadang2 makan biscuit yang keras sikit pun berdarah..susah ni..kawan i suruh i cuba berus gigi yang direka special untuk ibu mengandung..berus lebih lembut..selain tu..ada cara2 lain untuk meringankan pendarahan gusi??adakah i perlu ambil vitamin?ataupun mana makanan yang boleh membantu??
ironfist
Memang agak biasa ibu mengandung menghadapi pendarahan gusi..jangan risau sangat ya..memang ada berus gigi yang design bagi ibu mengandung..u boleh cuba tengok link ini..http://southernlion.com.my/en/product/tips_hypersensitivity_during_pregnancy.html..berus yang lembut banyak memebantu sebab semasa mengadung..gusi jadi lebish sensitive..selain itu, cuba belajar cara berus gigi yang betul..guna teknik yang salah juga akan menyebahkan pendarahan gusi..nur87..baca la link i share tu..ada cara2 yang tlg untuk untuk mengurangkan pendarahan gusi..harap membantu..smile.gif
tornado
Lebih baik jumpa Dr dulu..jangan terburu2 mau tukar berus gigi saje..Doktor kan lebih pro..i rasa dr akan beri nasihat yang detail dapat membantu awak la..u juga boleh cuba makanan yang mengandungi vitamin b6 seperti tuna, salmon, pisang, daging..mungkin boleh membantu
fantasy
QUOTE (tornado @ Oct 22 2014, 11:09 AM) *
Lebih baik jumpa Dr dulu..jangan terburu2 mau tukar berus gigi saje..Doktor kan lebih pro..i rasa dr akan beri nasihat yang detail dapat membantu awak la..u juga boleh cuba makanan yang mengandungi vitamin b6 seperti tuna, salmon, pisang, daging..mungkin boleh membantu


Tak payah jumpa doktor dulu kuk..mugkin kena makan ubat..ubat barat memang tak begitu baik kepada badan kita..lagi2 dia sedang mengandung..cuba berus gigi baru..mungkin masalah akan selesai..lagipun tak ada risiko untuk cuba
bazaoyu
QUOTE (ironfist @ Oct 21 2014, 10:15 AM) *
Memang agak biasa ibu mengandung menghadapi pendarahan gusi..jangan risau sangat ya..memang ada berus gigi yang design bagi ibu mengandung..u boleh cuba tengok link ini..http://southernlion.com.my/en/product/tips_hypersensitivity_during_pregnancy.html..berus yang lembut banyak memebantu sebab semasa mengadung..gusi jadi lebish sensitive..selain itu, cuba belajar cara berus gigi yang betul..guna teknik yang salah juga akan menyebahkan pendarahan gusi..nur87..baca la link i share tu..ada cara2 yang tlg untuk untuk mengurangkan pendarahan gusi..harap membantu..smile.gif


apa beza nyer dgn brand mcm colgate atau darlie? semua punya cakap utk sensitive gigi...
ironfist
QUOTE (bazaoyu @ Oct 23 2014, 03:05 PM) *
apa beza nyer dgn brand mcm colgate atau darlie? semua punya cakap utk sensitive gigi...



err ada beza la...berus atau bristle yg 0.01mm tu mmg x der pressure kat gusi tp terlalu lembut...kadang2 x blh nak masuk ker celah gigi pulak...
yg systema ni bristle nyer 0.02mm...
paling penting masa hamil ni...semua kena guna brg2 sensitive..tau la kan hormone x balance tu apa2 aja blh ada side effect...
cuba la dulu...
nur97
QUOTE (ironfist @ Oct 21 2014, 10:15 AM) *
Memang agak biasa ibu mengandung menghadapi pendarahan gusi..jangan risau sangat ya..memang ada berus gigi yang design bagi ibu mengandung..u boleh cuba tengok link ini..http://southernlion.com.my/en/product/tips_hypersensitivity_during_pregnancy.html..berus yang lembut banyak memebantu sebab semasa mengadung..gusi jadi lebish sensitive..selain itu, cuba belajar cara berus gigi yang betul..guna teknik yang salah juga akan menyebahkan pendarahan gusi..nur87..baca la link i share tu..ada cara2 yang tlg untuk untuk mengurangkan pendarahan gusi..harap membantu..smile.gif


Bagusnya website ni..terima kasih banyak2..banyak maklumat tu..rupanya agak normal ibu mengandung menghadapi pendarahan gusi..rupa2nya ada beza berus gigi biasa dengan berus gigi yang direka untuk wanita mengandung..pressure kurang jadi tak akan mencederakan gusi kita..terima kasih sekali atas semua maklumat yang di-share ya
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019