Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Tolong! Rumah banyak habuk!
CAKAP.Net > Cakap Umum > Cakap Keluarga & Rumahtangga
Mukasurat: 1, 2
arifmangkuk
Rumah baru aku dekat dgn tapak pembinaan projek LRT jadi byk habuk masuk rumah! Siapa blh beritau aku cara utk mengelakkan habuk masuk rumah???
Bidayah
QUOTE (arifmangkuk @ Aug 14 2018, 02:54 PM) *
Rumah baru aku dekat dgn tapak pembinaan projek LRT jadi byk habuk masuk rumah! Siapa blh beritau aku cara utk mengelakkan habuk masuk rumah???

I pon ade masalah yg lbh kurang sama dgn u
jiran I buat renovation rumah, dah 2 bulan
selalu ade habuk/debu lekat pd perabot spt sofa,tv & meja
I pon x tau mcm mana hapuskan debu tu...
Daud Awang
rumah awak x install penapis udara ke?pergi beli satu lahhh,x mahal sgt
arifmangkuk
QUOTE (Daud Awang @ Aug 14 2018, 03:16 PM) *
rumah awak x install penapis udara ke?pergi beli satu lahhh,x mahal sgt

Xde, aku pernah dgr byk brand, ada yg dr korea, japan & china. Tp aku x tau mana 1 bagus jadi sampai skrg belum beli.
Bidayah
QUOTE (arifmangkuk @ Aug 14 2018, 03:23 PM) *
Xde, aku pernah dgr byk brand, ada yg dr korea, japan & china. Tp aku x tau mana 1 bagus jadi sampai skrg belum beli.

Betulnye, kena tgk baik2 sblm beli produk
kalau dah salah beli, bazir duit saje
mcm kakak I,beli penapis udara yg dr Korea
dia ingat produk Korea mesti kualiti baik
mana tau fungsi penapis udara tu sgt lemah...
Fatihah
QUOTE (arifmangkuk @ Aug 14 2018, 03:23 PM) *
Xde, aku pernah dgr byk brand, ada yg dr korea, japan & china. Tp aku x tau mana 1 bagus jadi sampai skrg belum beli.

Rumah aku skrg mmg kena pkai penapis udara. Penapis udara ini amat membantu dalam tapis habuk, bau, bulu haiwan, bacteria berbahaya dan pada masa yang sama mengekalkan peredaran udara di rumah.rasa segar je
Azeerah
QUOTE (Bidayah @ Aug 14 2018, 03:04 PM) *
I pon ade masalah yg lbh kurang sama dgn u
jiran I buat renovation rumah, dah 2 bulan
selalu ade habuk/debu lekat pd perabot spt sofa,tv & meja
I pon x tau mcm mana hapuskan debu tu...

Yaya...sekarang punya udara sudah polluted...dipenuhi dgn habuk, jerebu, bakteria mahupun asap rokok...
Tak dpt lagi cari udara yg nyaman unsure.gif
Azeerah
QUOTE (Fatihah @ Aug 14 2018, 06:41 PM) *
Rumahku skrg tengah pakai penapis udara COWAY. Penapis udara ini amat membantu dalam menapis habuk, bau, bulu haiwan, bacteria berbahaya dan pada masa yang sama mengekalkan peredaran udara di rumah.

COWAY ni brand negara ape? Korea ke?
Gemini
Kalau rumah ada banyak bulu kucing boleh guna penapis udara tak? sebab i tengok karpet ada banyak bulu dan anak yang 3 tahun tu suka main dekat sana, takut dia selalu sentuh karpet yang banyak bulu kucing tu tak bagus...
Zten
QUOTE (Azeerah @ Aug 14 2018, 06:48 PM) *
COWAY ni brand negara ape? Korea ke?


betul, ada satu lagi nama cuckoo juga dari korea. Dua syarikat ni hasil produk yang lebih kurang sama... harga pun tak beza banyak...
Zten
QUOTE (Gemini @ Aug 14 2018, 09:48 PM) *
Kalau rumah ada banyak bulu kucing boleh guna penapis udara tak? sebab i tengok karpet ada banyak bulu dan anak yang 3 tahun tu suka main dekat sana, takut dia selalu sentuh karpet yang banyak bulu kucing tu tak bagus...


Kalau nak hilangkan bulu kucing boleh guna vacuum cleaner, rasanya guna penapis udara nanti dalam mesin banyak bulu kena bersihkan. Kalau tidak semua bulu kat dalam mesti sumbat!
Ayup_Maya
QUOTE (Bidayah @ Aug 14 2018, 03:28 PM) *
Betulnye, kena tgk baik2 sblm beli produk
kalau dah salah beli, bazir duit saje
mcm kakak I,beli penapis udara yg dr Korea
dia ingat produk Korea mesti kualiti baik
mana tau fungsi penapis udara tu sgt lemah...


kena tengok kamu beli jenama apa... bukan semua adalah kualiti buruk~
boleh tahu apa masalah kamu ada dan kamu guna jenama apa?
Ayup_Maya
QUOTE (Zten @ Aug 14 2018, 09:54 PM) *
Kalau nak hilangkan bulu kucing boleh guna vacuum cleaner, rasanya guna penapis udara nanti dalam mesin banyak bulu kena bersihkan. Kalau tidak semua bulu kat dalam mesti sumbat!


Ada jenama akan bagi servis kepada penapis udara tu kan? kena tengok jenama yang ada faedah macam, rasanya bukan semua ada~
Sekarang ada apa jenama yang sangat hot?
Fatihah
QUOTE (Ayup_Maya @ Aug 14 2018, 09:58 PM) *
Ada jenama akan bagi servis kepada penapis udara tu kan? kena tengok jenama yang ada faedah macam, rasanya bukan semua ada~
Sekarang ada apa jenama yang sangat hot?

ada yg provide free service smpai beberapa tahun. selalunya kalau terikat kontrak mn2 produk pon mmg staff akan lyan kalau ada apa2 problem dgn barang yg dibeli tu
Fatihah
QUOTE (Zten @ Aug 14 2018, 09:54 PM) *
Kalau nak hilangkan bulu kucing boleh guna vacuum cleaner, rasanya guna penapis udara nanti dalam mesin banyak bulu kena bersihkan. Kalau tidak semua bulu kat dalam mesti sumbat!

vacuum lagi kuat,mmg kegunaan dia sedut kotoran dan habuk pon.guna penapis udara tu just mmbantu je.
tak slh mcm Coway ada smpai 5 filters yg blh perangkap bulu-2 haiwan...
kena servis selalu so takde la tersumbat
MrFantastic
Tutup semua tingkap dan pintu tu sudah boleh lah, x kan ada habuk yg akan masuk sudah. Tapi ku rasa masalah yg lebih besar ialah gangguan bunyi kan? Masa dulu ku pun pernah ada pembinaan dibuat dekat rumah ku, mmg x tahan bunyi tu setiap hari.
MrFantastic
QUOTE (Zten @ Aug 14 2018, 09:54 PM) *
Kalau nak hilangkan bulu kucing boleh guna vacuum cleaner, rasanya guna penapis udara nanti dalam mesin banyak bulu kena bersihkan. Kalau tidak semua bulu kat dalam mesti sumbat!


Aku sendiri hanya guna vacuum cleaner sudah boleh, x perlu pakai penapis udara pun kerana benda tu mahal. Kalau bulu2 tu dibersihkan terus x akan ada masalah punya kecuali kau membiarkan begitu saje lama2 tentu akan tersumbat byk kat dlm tu.
Shahmir
QUOTE (Zten @ Aug 14 2018, 09:51 PM) *
betul, ada satu lagi nama cuckoo juga dari korea. Dua syarikat ni hasil produk yang lebih kurang sama... harga pun tak beza banyak...


harga mmg lebih kurang sama tapi kualiti produk yg dihasilkan tu mmg byk beza lah...
Percayalah kata2 ku ni, jgn sesekali pergi beli cuckoo punya, pasti kau akan menyesal nanti...
Shahmir
QUOTE (Fatihah @ Aug 15 2018, 11:48 AM) *
COWAY punya penapis udara ada provide free after sales service up to 5 years. Staff mereka akan datang service penapis udara setiap 2 bulan.


Ya jadi x perlulah kau sendiri susah2 nak bersihkan penais udara tu sendiri. X mcm servis yg diberi oleh cuckoo tu, biarlah 4 bulan baru datang sekali, kadangkala x tepati masa pulak, kalau x panggil mrk utk datang tentu bayang pun x akan nampak punya...
Shahmir
QUOTE (MrFantastic @ Aug 15 2018, 11:03 PM) *
Aku sendiri hanya guna vacuum cleaner sudah boleh, x perlu pakai penapis udara pun kerana benda tu mahal. Kalau bulu2 tu dibersihkan terus x akan ada masalah punya kecuali kau membiarkan begitu saje lama2 tentu akan tersumbat byk kat dlm tu.


Boss masa skrg ni penapis udara tu sudah jadi benda yg penting dlm kehidupan seharian kita, kerana udara kat sekeliling kita tu semakin tercemar kian hari, jadi tanpanya beli sebuah penapis udara tentulah akan menjejaskan kesihatan kita kalau nafas byk udara yg tercemar tu.
Suhada
QUOTE (Shahmir @ Aug 15 2018, 11:07 PM) *
Ya jadi x perlulah kau sendiri susah2 nak bersihkan penais udara tu sendiri. X mcm servis yg diberi oleh cuckoo tu, biarlah 4 bulan baru datang sekali, kadangkala x tepati masa pulak, kalau x panggil mrk utk datang tentu bayang pun x akan nampak punya...

I skrg tengah guna COWAY punya water purifier. Staff mereka mmg punctual, service pun baik, datang service on time, tak perlu call mereka lgsg.
Salmah Liyana
QUOTE (Gemini @ Aug 14 2018, 09:48 PM) *
Kalau rumah ada banyak bulu kucing boleh guna penapis udara tak? sebab i tengok karpet ada banyak bulu dan anak yang 3 tahun tu suka main dekat sana, takut dia selalu sentuh karpet yang banyak bulu kucing tu tak bagus...


penapis udara boleh menyedut bulu halus haiwan peliharaan yg terapung di udara. Yang kat karpet tu perlu gunakan vaccum utk bershikan..
Salmah Liyana
QUOTE (Bidayah @ Aug 14 2018, 03:28 PM) *
Betulnye, kena tgk baik2 sblm beli produk
kalau dah salah beli, bazir duit saje
mcm kakak I,beli penapis udara yg dr Korea
dia ingat produk Korea mesti kualiti baik
mana tau fungsi penapis udara tu sgt lemah...

kak awak pakai brand apa? coway ke? coway bagus kan...kenapa awak kata ia x bagus?
Bidayah
QUOTE (Salmah Liyana @ Aug 17 2018, 12:33 AM) *
kak awak pakai brand apa? coway ke? coway bagus kan...kenapa awak kata ia x bagus?

Jenama korea tak semestinya hanya coway saja hahaha
kakak I beli cuckoo punya
haiz...sgt teruk...dia terasa mcm kena tipu
arifmangkuk
QUOTE (Shahmir @ Aug 15 2018, 11:07 PM) *
Ya jadi x perlulah kau sendiri susah2 nak bersihkan penais udara tu sendiri. X mcm servis yg diberi oleh cuckoo tu, biarlah 4 bulan baru datang sekali, kadangkala x tepati masa pulak, kalau x panggil mrk utk datang tentu bayang pun x akan nampak punya...

yakah?aku rasa 4 bulan sekali sudah terlalu kurang, mrk masih x tepati masa? Mrk mana blh janji dgn customer kalau x dpt buat?
Salmah Liyana
QUOTE (arifmangkuk @ Aug 17 2018, 12:52 AM) *
yakah?aku rasa 4 bulan sekali sudah terlalu kurang, mrk masih x tepati masa? Mrk mana blh janji dgn customer kalau x dpt buat?

Betullah, lgpun produk Cuckoo pun x murah,kalau tak dpt bg customer serivs & produk yg bagus, jgnlah menetap harga yg tinggi!
Azeerah
QUOTE (Shahmir @ Aug 15 2018, 11:05 PM) *
harga mmg lebih kurang sama tapi kualiti produk yg dihasilkan tu mmg byk beza lah...
Percayalah kata2 ku ni, jgn sesekali pergi beli cuckoo punya, pasti kau akan menyesal nanti...

okok, aku akan dengar cakap kau, jauhkan diri daripada produk CUCKOO.

Fatihah
QUOTE (Salmah Liyana @ Aug 17 2018, 12:55 AM) *
Betullah, lgpun produk Cuckoo pun x murah,kalau tak dpt bg customer serivs & produk yg bagus, jgnlah menetap harga yg tinggi!

Dengar kata kalau nk cancel or pulangkan brg pon kena byar full.mcm buang duit je.nak tak nak bayar tetap bayar
Suhada
QUOTE (Bidayah @ Aug 17 2018, 12:45 AM) *
Jenama korea tak semestinya hanya coway saja hahaha
kakak I beli cuckoo punya
haiz...sgt teruk...dia terasa mcm kena tipu

I jugak ada relatives yg pkai CUCKOO punya purifier...
Mereka selalu complaint kat i...kualiti produk CUCKOO tak bagus...bad service...
Mereka sgt menyesal beli produk CUCKOO...
Mereka iri hati terhadap i sebab i buat decision yg bagus...pakai produk COWAY...
Lullaby
QUOTE (Suhada @ Aug 16 2018, 01:01 PM) *
I skrg tengah guna COWAY punya water purifier. Staff mereka mmg punctual, service pun baik, datang service on time, tak perlu call mereka lgsg.



Betul2... Office I pasang Coway jugakk, itu attendant lekat kat mesin air tu, kena sign bila datang service... sgt tepat masa
Lullaby
QUOTE (Salmah Liyana @ Aug 17 2018, 12:31 AM) *
ini problem kecil saja, pakailah penapis udara, buka 24hrs, awak tak perlu sapu/lap lantai hari2 lagi


Buka 24 hours? blink.gif x takut ni electrik caj tinggi?
Purika
QUOTE (Azeerah @ Aug 17 2018, 02:14 PM) *
okok, aku akan dengar cakap kau, jauhkan diri daripada produk CUCKOO.



Haha... xpayah semua pun dengar orang kata...buat research dulu... Tapi betul jugak jauh diri drpd CUCKOO
Suhada
QUOTE (Lullaby @ Aug 17 2018, 10:58 PM) *
Buka 24 hours? blink.gif x takut ni electrik caj tinggi?

purifier mrk ada efficient eco mode yg boleh jimat electricity...
Suhada
QUOTE (Fatihah @ Aug 17 2018, 02:20 PM) *
Dengar kata cancellation fee bagi CUCKOO pun tinggi, adalah 100% daripada total payment of the remainder of the rental period!!!

Cancellation fee yg mereka caj terlampau tinggi lah.
Setahu i, Coway hanya caj 50% of remaining payment.
Azeerah
QUOTE (Purika @ Aug 17 2018, 11:10 PM) *
Haha... xpayah semua pun dengar orang kata...buat research dulu... Tapi betul jugak jauh diri drpd CUCKOO

hehe...product research mmg penting utk membuat purchase decision...sebab tak boleh sesal selepas beli...
Zten
QUOTE (MrFantastic @ Aug 15 2018, 11:03 PM) *
Aku sendiri hanya guna vacuum cleaner sudah boleh, x perlu pakai penapis udara pun kerana benda tu mahal. Kalau bulu2 tu dibersihkan terus x akan ada masalah punya kecuali kau membiarkan begitu saje lama2 tentu akan tersumbat byk kat dlm tu.


Kalau takut mesin ada masalah, panggil servis datang saja... apa susah sangat?
Situasi yang paling geram tu masa pekerja datang servis tu tak tanggungjawab, dia dah tahu apa masalah tapi buat benda senang sahaja.
Jadi mesin tu tetap ada masalah lepas servis.
Zten
QUOTE (arifmangkuk @ Aug 17 2018, 12:52 AM) *
yakah?aku rasa 4 bulan sekali sudah terlalu kurang, mrk masih x tepati masa? Mrk mana blh janji dgn customer kalau x dpt buat?


mereka ingat sendiri punya servis sudah best sangat, mana tahu ada pesaing yang lagi best...
Sekarang kualiti pun teruk, mana boleh menang dalam industri ini...
Ayup_Maya
QUOTE (Lullaby @ Aug 17 2018, 10:58 PM) *
Buka 24 hours? blink.gif x takut ni electrik caj tinggi?


Bukan ada fungsi yang boleh tentu masa bila akan bukan dan bila akam tutup, macam set timer kan. Jadi tak payah lah risau sangat terlampau bazir elektrik dan mesin akan rosak sebab guna dengan masa yang panjang.
Gemini
QUOTE (Zten @ Aug 18 2018, 11:35 AM) *
Kalau takut mesin ada masalah, panggil servis datang saja... apa susah sangat?
Situasi yang paling geram tu masa pekerja datang servis tu tak tanggungjawab, dia dah tahu apa masalah tapi buat benda senang sahaja.
Jadi mesin tu tetap ada masalah lepas servis.


Betul, dia tak sama dengan salesman, mereka akan cakap baik dan sedap untuk bagi kamu ada kepercayaan terhadap produk mereka...
lepas beli bukan pasal salesman dah, tapi orang yang datang service, kalau mereka bagi servis kualiti yang tak baik memang teruk lah...
Gemini
QUOTE (Ayup_Maya @ Aug 18 2018, 11:54 AM) *
Bukan ada fungsi yang boleh tentu masa bila akan bukan dan bila akam tutup, macam set timer kan. Jadi tak payah lah risau sangat terlampau bazir elektrik dan mesin akan rosak sebab guna dengan masa yang panjang.


Sekarang banyak orang pakai mesin kerbersihan udara tu yang ada lampu isyarat bagitau keadaan udara di rumah, kalau ok tak payah lah setiap hari buka~ Bukan keadaan luar sahaja, keadaaan mesin dia pun ada bagitau sudah nak servis ke belum, tu fungsi sangat best!
Ayup_Maya
QUOTE (Zten @ Aug 18 2018, 11:41 AM) *
mereka ingat sendiri punya servis sudah best sangat, mana tahu ada pesaing yang lagi best...
Sekarang kualiti pun teruk, mana boleh menang dalam industri ini...


Paksa pelangan bayar 100 % cancellation fee untuk tamat kontrak pun kata servis dan polisi yang best, kelakar lah~
Tu yang banyak orang complain pasal benda ni, kalau dia boleh bagi diskaun masih ok sikit~
Ayup_Maya
QUOTE (Gemini @ Aug 18 2018, 12:09 PM) *
Sekarang banyak orang pakai mesin kerbersihan udara tu yang ada lampu isyarat bagitau keadaan udara di rumah, kalau ok tak payah lah setiap hari buka~ Bukan keadaan luar sahaja, keadaaan mesin dia pun ada bagitau sudah nak servis ke belum, tu fungsi sangat best!


oh!!! kalau ada lampu isyarat macam ni rasanya ok juga... tak payah lah selau fikir bila nak panggil servis, sentiasa kena check mesin takut mana ada rosak... Sekarang semua dah jadi senang!
Purika
QUOTE (Azeerah @ Aug 18 2018, 11:20 AM) *
hehe...product research mmg penting utk membuat purchase decision...sebab tak boleh sesal selepas beli...


Ya.. buat kompare dulu, baru tau mana satu lbh sesuai anda... Cuckoo dgn Coway ade kelebihan sendiri... so kena pilih berhati-hati
Shahmir
QUOTE (Azeerah @ Aug 14 2018, 06:48 PM) *
COWAY ni brand negara ape? Korea ke?


Yup Coway ni jenama dr Korea punya, kualiti dan servis lebih baik berbanding jenama yg satu lagi yg dr Korea juga rolleye0012.gif Kau lihat semua komen2 tentang jenama tu sudah tau brp buruk produk jenama yg satu lagi tu.
Shahmir
QUOTE (Fatihah @ Aug 17 2018, 02:20 PM) *
Dengar kata cancellation fee bagi CUCKOO pun tinggi, adalah 100% daripada total payment of the remainder of the rental period!!!


Yeah cuckoo punya perlu bayar dgn penuh kalau mau cancel, mrk sendiri tau produk mrk x berkualiti tinggi, kalau customer beli balik rumah dan cuba tentu mau cancel, jadi mrk pun terpaksa cas 100% supaya customer x ada pilihan dan hanya boleh terus guna je.
Shahmir
QUOTE (Ayup_Maya @ Aug 18 2018, 01:15 PM) *
oh!!! kalau ada lampu isyarat macam ni rasanya ok juga... tak payah lah selau fikir bila nak panggil servis, sentiasa kena check mesin takut mana ada rosak... Sekarang semua dah jadi senang!


Kalau ada servis pd masa yg tetap tentu x kan rosak punya, Coway tu dua bulan servis sekali, kalau ada sebarang masalah atau ada komponen yg perlu ditukar mrk juga akan tukar tanpa cas sebarang bayaran kalau masih dlm masa kontrak.
MrFantastic
QUOTE (Shahmir @ Aug 15 2018, 11:12 PM) *
Boss masa skrg ni penapis udara tu sudah jadi benda yg penting dlm kehidupan seharian kita, kerana udara kat sekeliling kita tu semakin tercemar kian hari, jadi tanpanya beli sebuah penapis udara tentulah akan menjejaskan kesihatan kita kalau nafas byk udara yg tercemar tu.


Hmm, apa yg kau cakap ni juga betul, hanya aku skrg masih tinggal kat kampung dgn keluarga ku, setiap hari ulang alik ke tempat kerja kat bandar. Mmg lah kat bandar tu udara mmg tercemar, kadangkala jalan lama kat luar pun rasa pening kepala.
MrFantastic
QUOTE (Suhada @ Aug 18 2018, 11:11 AM) *
Cancellation fee yg mereka caj terlampau tinggi lah.
Setahu i, Coway hanya caj 50% of remaining payment.


Knp coway ni mrk begitu bagus hanya cas 50% bayaran yg tinggal je? X takut ke kalau ada byk customer yg mau lari ketika kontrak masih tinggal bbrp tahun? Rugi besar syarikat mrk kalau benda mcm ni berlaku.
MrFantastic
QUOTE (Purika @ Aug 18 2018, 02:13 PM) *
Ya.. buat kompare dulu, baru tau mana satu lbh sesuai anda... Cuckoo dgn Coway ade kelebihan sendiri... so kena pilih berhati-hati


Hmm tapi dr apa ku lihat skrg x ada apa2 kelebihan dr produk cuckoo ni haha, kalau dibanding dgn coway mmg jauh bezanya. Ini bukan persaingan yg sengit, tapi sudah jelas siapa ialah pemenangnya haha, rolleyes.gif Rugi besar bagi mrk yg sudah beli cuckoo tu.
Shahmir
QUOTE (MrFantastic @ Aug 19 2018, 11:51 PM) *
Hmm, apa yg kau cakap ni juga betul, hanya aku skrg masih tinggal kat kampung dgn keluarga ku, setiap hari ulang alik ke tempat kerja kat bandar. Mmg lah kat bandar tu udara mmg tercemar, kadangkala jalan lama kat luar pun rasa pening kepala.


Kalau udara kat kampung mmg lah lebih segar dan bersih berbanding dgn bandar, tapi masih ada juga bulu2 burung yg akan ditiup angin ke dlm rumah kan kerana biasanya semua pintu dan tingkap dibuka besar2 punya, jadi penapis udara ni juga ada kebaikannya kalau pasang kat rumah walaupun di kawasan kampung.
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019