Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Masalah Kereta Kuat Makan Minyak Tak Dapat Cari Punca Masalah Tolong!!!
CAKAP.Net > Cakap Santai > Cakap Dunia Automotif
Mukasurat: 1, 2
Fatihah
Salam semua. Kereta Vios aku ada masalah kuat makan minyak...Dah 3 kali hantar workshop, belanja lebih seribu tapi masalah tetap sama...
apakah sebab ia jika enjin makan minyak kuat sgt? atau ada apa-2 cadangan utk menjimatkan minyak?
Azeerah
QUOTE (Fatihah @ Aug 27 2018, 02:08 PM) *
Salam semua. Kereta Vios aku ada masalah kuat makan minyak...Dah 3 kali hantar workshop, belanja lebih seribu tapi masalah tetap sama...
apakah sebab ia jika enjin makan minyak kuat sgt? atau ada apa-2 cadangan utk menjimatkan minyak?

Rasanya elok buat servis dan bersihkan injector.. maybe injector kereta kamu sudah tersumbat dan berkeladak kotor...
Suhada
QUOTE (Azeerah @ Aug 27 2018, 02:23 PM) *
Rasanya elok buat servis dan bersihkan injector.. maybe injector kereta kamu sudah tersumbat dan berkeladak kotor...

Mungkin jugak carburetor kereta kotor dan berkeladak...Pernah servis tak?
Suhada
QUOTE (Fatihah @ Aug 27 2018, 02:08 PM) *
Salam semua. Kereta Vios aku ada masalah kuat makan minyak...Dah 3 kali hantar workshop, belanja lebih seribu tapi masalah tetap sama...
apakah sebab ia jika enjin makan minyak kuat sgt? atau ada apa-2 cadangan utk menjimatkan minyak?

boleh tak aku tau petrol mana yg kau pakai? Mungkin minyak petrol yg kau pakai x sesuai dgn enjin...boleh cuba pakai minyak petrol lain...
weiyaow
QUOTE (Suhada @ Aug 27 2018, 02:39 PM) *
boleh tak aku tau petrol mana yg kau pakai? Mungkin minyak petrol yg kau pakai x sesuai dgn enjin...boleh cuba pakai minyak petrol lain...

Kak, kau boleh cuba pakai petrol primax...ia byk membantu dlm penjimatan petrol...
Suhada
QUOTE (weiyaow @ Aug 29 2018, 03:37 PM) *
Kak, kau boleh cuba pakai petrol primax...ia byk membantu dlm penjimatan petrol...

x pernah pkai petrol primax...berapa banyak korang boleh jimat kalo pkai primax?
weiyaow
QUOTE (Suhada @ Aug 29 2018, 03:43 PM) *
x pernah pkai petrol primax...berapa banyak korang boleh jimat kalo pkai primax?

hmmm...sekurang-2 dpt jimat RM10 sehingga RM15...
weiyaow
Kau tak pernah dengar pasal Pasukan Hamilton ke?
Pasukan Hamilton jugak pakai petronas primax dlm F1 race sebab ia dpt boost more power with 30% less fuel consumption...
Kalau tak percaya, pergi try jer...
Azeerah
QUOTE (Suhada @ Aug 27 2018, 02:39 PM) *
boleh tak aku tau petrol mana yg kau pakai? Mungkin minyak petrol yg kau pakai x sesuai dgn enjin...boleh cuba pakai minyak petrol lain...

betul ke?
Aku pertama kali dengar pasal ni...
Aku ingat masalah kereta kuat makan minyak hanya b'punca drpd komponen-2 enjin kotor dan tersumbat, jejaskan proses pembakaran minyak petrol dan menyebabkan minyak petrol cepat habisss...
Sekarang baru tau penggunaan minyak petrol yg x sesuai pun boleh jejaskan penggunaan minyak...
tennyliew
QUOTE (Azeerah @ Aug 29 2018, 04:11 PM) *
betul ke?
Aku pertama kali dengar pasal ni...
Aku ingat masalah kereta kuat makan minyak hanya b'punca drpd komponen-2 enjin kotor dan tersumbat, jejaskan proses pembakaran minyak petrol dan menyebabkan minyak petrol cepat habisss...
Sekarang baru tau penggunaan minyak petrol yg x sesuai pun boleh jejaskan penggunaan minyak...

komponen-2 enjin kotor dan tersumbat hanya salah satu faktornya. Masalah kotor dan tersumbat ni jugak boleh diatasi kalo kau pakai petrol primax sebab petrol primax boleh kurangkan takungan kat carburetor dan injector...
Azeerah
QUOTE (tennyliew @ Aug 29 2018, 04:15 PM) *
komponen-2 enjin kotor dan tersumbat hanya salah satu faktornya. Masalah kotor dan tersumbat ni jugak boleh diatasi kalo kau pakai petrol primax sebab petrol primax boleh kurangkan takungan kat carburetor dan injector...

Hanya minyak petrol primax ada fungsi ni? Minyak petrol brand lain tak ada ke?
MrFantastic
Kadangkala mungkin juga sbb indicator minyak kau yg rosak, mungkin masih ada byk petorl kat dlm tank tapi indicator tu lihat mcm sudah mau habis. Kawan ku pernah ada masalah mcm ni, tgk tank sudah habis minyak, tapi masih dpt jalan pulak lol.
MrFantastic
QUOTE (weiyaow @ Aug 29 2018, 03:53 PM) *
hmmm...sekurang-2 dpt jimat RM10 sehingga RM15...


Pasti ke yg jimat RM10 ~ Rm15 ni sbb tukar petrol yg lain jenama? Mungkin ia juga sbb dr cara kau pandu kereta tu, mungkin kau lebih kurang tekan minyak kuat2 jadi pun lebih jimat lah petrol kau...
MrFantastic
QUOTE (weiyaow @ Aug 29 2018, 03:58 PM) *
Kau tak pernah dengar pasal Pasukan Hamilton ke?
Pasukan Hamilton jugak pakai petronas primax dlm F1 race sebab ia dpt boost more power with 30% less fuel consumption...
Kalau tak percaya, pergi try jer...


Pasukan F1 tu mana boleh disamakan dgn kita org biasa yg pandu kat jalan atau highway ni, tentulah guna petrol yg berbeza punya tapi guna nama yg sama je utk promote.
Shahmir
QUOTE (Azeerah @ Aug 29 2018, 04:25 PM) *
Hanya minyak petrol primax ada fungsi ni? Minyak petrol brand lain tak ada ke?


Minyak yg lain ada ke x ku pastilah, mungkin iklan2 mrk tu cakap ada tapi mungkin lepas guna tu x ada fungsi mcm ni. Tapi yg Petronas Primax ni mmg benar boleh bersihkan fuel injector kereta kau dan kurangkan gesaran enjin kau supaya dpt tahan dgn lebih lama.
Shahmir
QUOTE (MrFantastic @ Aug 29 2018, 04:56 PM) *
Pasukan F1 tu mana boleh disamakan dgn kita org biasa yg pandu kat jalan atau highway ni, tentulah guna petrol yg berbeza punya tapi guna nama yg sama je utk promote.


Formula yg diguna utk pertandingan F1 tu mmg lah sama dgn Petronas Primax yg dijual kat stesen2 minyak di negara kita, hanya ada sikit perubahan je supaya ia dpt disesuaikan dgn enjin kereta kita, jadi semua kebaikan Petronas Primax mmg dpt kita dapati.
Bidayah
QUOTE (weiyaow @ Aug 29 2018, 03:37 PM) *
Kak, kau boleh cuba pakai petrol primax...ia byk membantu dlm penjimatan petrol...

Betul ke?sbb aku dah pakai petrol primax selama 3-4 thn, x rasa ape2 perbezaan
Daud Awang
QUOTE (Suhada @ Aug 27 2018, 02:39 PM) *
boleh tak aku tau petrol mana yg kau pakai? Mungkin minyak petrol yg kau pakai x sesuai dgn enjin...boleh cuba pakai minyak petrol lain...

Macam mana tahu petrol tu sesuai ke tidak?
Aku ingat semua petrol tu sama saja...
Salmah Liyana
QUOTE (Suhada @ Aug 27 2018, 02:39 PM) *
boleh tak aku tau petrol mana yg kau pakai? Mungkin minyak petrol yg kau pakai x sesuai dgn enjin...boleh cuba pakai minyak petrol lain...

ada kaitan dgn petrol? bukan sbb enjin tu ada problem ke?
I rasa enjin tu dah ada problem, mungkin bocor atau apa (x pasti, I x profesional)
Awak perlu hantar kereta ke service centre dgn secepat mungkin
arifmangkuk
QUOTE (Shahmir @ Aug 29 2018, 05:06 PM) *
Minyak yg lain ada ke x ku pastilah, mungkin iklan2 mrk tu cakap ada tapi mungkin lepas guna tu x ada fungsi mcm ni. Tapi yg Petronas Primax ni mmg benar boleh bersihkan fuel injector kereta kau dan kurangkan gesaran enjin kau supaya dpt tahan dgn lebih lama.

agree! Aku byk suka petrol petronas!!! Byk jimat lagipun kereta blh lebih powerful semasa speed up gedik.gif
Mina63
QUOTE (weiyaow @ Aug 29 2018, 03:58 PM) *
Kau tak pernah dengar pasal Pasukan Hamilton ke?
Pasukan Hamilton jugak pakai petronas primax dlm F1 race sebab ia dpt boost more power with 30% less fuel consumption...
Kalau tak percaya, pergi try jer...

tapi minyak yg dipakai oleh Hamilton sama dgn minyak yg kita pakai ke?

kereta F1 pun langsung x sama dgn kereta kita...
Mina63
QUOTE (Suhada @ Aug 27 2018, 02:39 PM) *
boleh tak aku tau petrol mana yg kau pakai? Mungkin minyak petrol yg kau pakai x sesuai dgn enjin...boleh cuba pakai minyak petrol lain...

apa maksudnya? kenapa petrol kereta ada beza byk ke? bukan hanya beza ron95 dan ron97 saja???
Mina63
QUOTE (MrFantastic @ Aug 29 2018, 04:56 PM) *
Pasukan F1 tu mana boleh disamakan dgn kita org biasa yg pandu kat jalan atau highway ni, tentulah guna petrol yg berbeza punya tapi guna nama yg sama je utk promote.

betullah, ini hanya taktik marketing utk menperkenalkan minyak mrk saja...kenapa korang nak percaya benda ni rolleyes.gif
bazaoyu
QUOTE (weiyaow @ Aug 29 2018, 03:58 PM) *
Kau tak pernah dengar pasal Pasukan Hamilton ke?
Pasukan Hamilton jugak pakai petronas primax dlm F1 race sebab ia dpt boost more power with 30% less fuel consumption...
Kalau tak percaya, pergi try jer...

Hamilton thn ni sudah kalah dahhh
tu kesalahan apa pulak
chucheongfan
QUOTE (bazaoyu @ Aug 30 2018, 11:44 PM) *
Hamilton thn ni sudah kalah dahhh
tu kan kesalahan primax, lol

thn ni Hamilton kalah ke??
siape kalahkan dia??
mungkin sbb skill dia dah x hebat haha
bazaoyu
QUOTE (chucheongfan @ Aug 30 2018, 11:52 PM) *
thn ni Hamilton kalah ke??
siape kalahkan dia??
mungkin sbb skill dia dah x hebat haha

Vettel yg kalahkan dia..
aq rasa sbb petronas x jlnkan r&d so Hamilton kalah haha
chucheongfan
QUOTE (bazaoyu @ Aug 31 2018, 12:10 AM) *
Vettel yg kalahkan dia..
aq rasa sbb petronas x jlnkan r&d so Hamilton kalah haha

ade byk punca dia kalah..mungkin sbb x ade luck, cuaca, dll
thn lepas kang dia pun isi minyak yg sama, so x besar lah masalah minyak yg dipkai
bazaoyu
QUOTE (chucheongfan @ Aug 31 2018, 12:19 AM) *
ade byk punca dia kalah..mungkin sbb x ade luck, cuaca, dll
thn lepas kang dia pun isi minyak yg sama, so x besar lah masalah minyak yg dipkai

masih x dpt terima dia kalah...kalah 11 saat drpd Vettel..klu kalah dml 10 saat aq masih blh terima..
Bidayah
QUOTE (Mina63 @ Aug 30 2018, 09:37 PM) *
tapi minyak yg dipakai oleh Hamilton sama dgn minyak yg kita pakai ke?

kereta F1 pun langsung x sama dgn kereta kita...

aku pun rasa x sama, enjin kereta F1 x sama dgn enjin kereta kita, jadi wlpun guna petrol yg sama pun ada beza.
bazaoyu
QUOTE (Bidayah @ Aug 31 2018, 12:27 AM) *
aku pun rasa x sama, enjin kereta F1 x sama dgn enjin kereta kita, jadi wlpun guna petrol yg sama pun ada beza.
bazaoyu
QUOTE (Mina63 @ Aug 30 2018, 09:46 PM) *
betullah, ini hanya taktik marketing utk menperkenalkan minyak mrk saja...kenapa korang nak percaya benda ni rolleyes.gif
zizi_zack
QUOTE (Daud Awang @ Aug 30 2018, 03:51 PM) *
Macam mana tahu petrol tu sesuai ke tidak?
Aku ingat semua petrol tu sama saja...

zizi_zack
QUOTE (Bidayah @ Aug 31 2018, 12:27 AM) *
aku pun rasa x sama, enjin kereta F1 x sama dgn enjin kereta kita, jadi wlpun guna petrol yg sama pun ada beza.


Memang tak sama tp teknologi minyak F1 dgn minyak yg kita isi evryday dkt station minyak tu sama. Fluid Tech Solutions tu memang Petronas buat untuk F1 and untuk public lg pon
zizi_zack
QUOTE (Daud Awang @ Aug 30 2018, 03:51 PM) *
Macam mana tahu petrol tu sesuai ke tidak?
Aku ingat semua petrol tu sama saja...


Semua petrol pada dasarnya memang sama. Tapi apa yang buat Petronas ni special dr yg lain is Fluid Technology Solutions tu. Additive Petronas ni buat engine lg bersih berbanding minyak lain.
zizi_zack
QUOTE (Mina63 @ Aug 30 2018, 09:46 PM) *
betullah, ini hanya taktik marketing utk menperkenalkan minyak mrk saja...kenapa korang nak percaya benda ni rolleyes.gif


Tapi reputasi Petronas dlm F1 dengan dkt jalan dah terbukti. So kalau dah terbukti minyak mereka lg efficient dr minyak lain, takde la sebab untuk tak percaya kan hehe
cyclebin10
QUOTE (Azeerah @ Aug 29 2018, 04:25 PM) *
Hanya minyak petrol primax ada fungsi ni? Minyak petrol brand lain tak ada ke?


Yang aku tahu Petronas punya je yang paling bagus. Pakai dah bape tahun, engine memang still smooth je. Pickup pon boleh rasa. Aku pon tak tahu kenapa orang ckp Petronas teruk la apa la 105.gif
cyclebin10
QUOTE (zizi_zack @ Sep 4 2018, 01:31 PM) *
Semua petrol pada dasarnya memang sama. Tapi apa yang buat Petronas ni special dr yg lain is Fluid Technology Solutions tu. Additive Petronas ni buat engine lg bersih berbanding minyak lain.


Pernah jugak dgr pasal tech ni. Kalau tak silap dia bg pembakaran tu lagi efficient dr biasa. And dia kurang kan residue dlm engine tu kan. Member pernah jugak ckp psl FTS ni
cyclebin10
QUOTE (Mina63 @ Aug 30 2018, 09:39 PM) *
apa maksudnya? kenapa petrol kereta ada beza byk ke? bukan hanya beza ron95 dan ron97 saja???


Additive dlm minyak tu yang bezakan minyak Petronas dgn minyak lain. Personally memang aku isi Petronas sebab nk lg pickup and jimat. Lagi2 kalau jalan jauh memang aku isi Primax 97. Kalau takat dlm bandar Primax 95 dah cukup dah
Salmah Liyana
QUOTE (cyclebin10 @ Sep 4 2018, 01:38 PM) *
Pernah jugak dgr pasal tech ni. Kalau tak silap dia bg pembakaran tu lagi efficient dr biasa. And dia kurang kan residue dlm engine tu kan. Member pernah jugak ckp psl FTS ni

tapi bukan ke yg bersihkan enjin ni biasa ade kaitan dgn minyak hitam? ape kene mengena dgn petrol?
arifmangkuk
QUOTE (zizi_zack @ Sep 4 2018, 01:30 PM) *
Memang tak sama tp teknologi minyak F1 dgn minyak yg kita isi evryday dkt station minyak tu sama. Fluid Tech Solutions tu memang Petronas buat untuk F1 and untuk public lg pon

xpe la tak samapun. Asal ada fefeeling drive cam Hamilton ahahaha
arifmangkuk
QUOTE (Mina63 @ Aug 30 2018, 09:39 PM) *
apa maksudnya? kenapa petrol kereta ada beza byk ke? bukan hanya beza ron95 dan ron97 saja???

formula beza kot
cyclebin10
QUOTE (Salmah Liyana @ Sep 4 2018, 05:36 PM) *
tapi bukan ke yg bersihkan enjin ni biasa ade kaitan dgn minyak hitam? ape kene mengena dgn petrol?

Minyak hitam main peranan, minyak gasolin pon main peranan gak bro. Sebab tu combustion tu kena efficient. Kalau tak engine kotor, kalau long term susah nanti. Ingat murah ke nak overhaul engine haha.
bazaoyu
QUOTE (cyclebin10 @ Sep 4 2018, 05:50 PM) *
Minyak hitam main peranan, minyak gasolin pon main peranan gak bro. Sebab tu combustion tu kena efficient. Kalau tak engine kotor, kalau long term susah nanti. Ingat murah ke nak overhaul engine haha.

Betul tu. Kadang2 ada yang terpakai minyak hitam palsu jadi kereta takde pick up sebab enjin berat dan haus
Zten
QUOTE (bazaoyu @ Nov 19 2018, 12:02 PM) *
Betul tu. Kadang2 ada yang terpakai minyak hitam palsu jadi kereta takde pick up sebab enjin berat dan haus


Minyak enjin palsu sanagat bahaya, enjin akan rosak kalau guna minyak palsu dengan masa panjang. Yang penting adalah kena guna duit banyak masa baiki enjin.
Ayup_Maya
QUOTE (Zten @ Nov 19 2018, 11:34 PM) *
Minyak enjin palsu sanagat bahaya, enjin akan rosak kalau guna minyak palsu dengan masa panjang. Yang penting adalah kena guna duit banyak masa baiki enjin.


tapi mcm mana nak tau minyak palsu atau tak?
chucheongfan
QUOTE (Ayup_Maya @ Nov 19 2018, 11:37 PM) *
sebab banyak nak beli dengan harga murah. dan internet jual minyak enjin dengan harga yang sangat murah. Banyak orang mesti beli kat sana, mana tahu sekarang banyak orang kena minyak palsu. Nasib baik saya tak dengar cakap kakak saya.


Kalau nak beli mesti beli kat stesen minyak, kat sana tak ada produk minyak palsu... walaupun rasa mahal sangat, tapi ada member card boleh kumpul markah, dan beli dengan kredit card ada cash back.
cyclebin10
QUOTE (Ayup_Maya @ Nov 19 2018, 11:37 PM) *
sebab banyak nak beli dengan harga murah. dan internet jual minyak enjin dengan harga yang sangat murah. Banyak orang mesti beli kat sana, mana tahu sekarang banyak orang kena minyak palsu. Nasib baik saya tak dengar cakap kakak saya.


Tu betul nasib baik ke? atau kamu sudah ada perasaan beli kat internet tu kebanyakkan minyak palsu. Tapi kalau dia official store di online rasanya boleh percaya, sebab saya tengok lazada ada banyak minyak jename luar negara, tambah shipping pun bukan mahal sangat, disebabkan sekarang semua kata kes minyak palsu di internest, saya pun takut sekarang.
sunflo0303
QUOTE (chucheongfan @ Nov 20 2018, 10:28 AM) *
Kalau nak beli mesti beli kat stesen minyak, kat sana tak ada produk minyak palsu... walaupun rasa mahal sangat, tapi ada member card boleh kumpul markah, dan beli dengan kredit card ada cash back.


Kamu nak kumpul markah sampai bila. Kena sentiasa check markah sudah boleh tukar barang ke tidak. Macam saya sekarang, kalau beli dua kali lagi dah boleh free satu botol minyak enjin.
tennyliew
QUOTE (sunflo0303 @ Nov 20 2018, 10:47 AM) *
Kamu nak kumpul markah sampai bila. Kena sentiasa check markah sudah boleh tukar barang ke tidak. Macam saya sekarang, kalau beli dua kali lagi dah boleh free satu botol minyak enjin.


Macam mana kamu boleh dapat satu free botol dengan beli dua botel lagi? saya tak faham, dan saya pun tak dengar sekarang ada promosi apa terhadap minyak enjin...
tennyliew
QUOTE (cyclebin10 @ Nov 20 2018, 10:38 AM) *
Tu betul nasib baik ke? atau kamu sudah ada perasaan beli kat internet tu kebanyakkan minyak palsu. Tapi kalau dia official store di online rasanya boleh percaya, sebab saya tengok lazada ada banyak minyak jename luar negara, tambah shipping pun bukan mahal sangat, disebabkan sekarang semua kata kes minyak palsu di internest, saya pun takut sekarang.


Kalau macam tu memang menyusah orang yang betul- betul buat niaga dalam internet. Sebab benda palsu buat orang takut beli kat internet, sebahagian produk macam minyak enjin dah buat orang tak yakin dah.
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019