Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Mencari pengasuh utk anak berbeza spectrum
CAKAP.Net > Cakap Umum > Cakap Keluarga & Rumahtangga
zizi_zack
Saya tengah mencari pengasuh part-time untuk tolong saya jaga anak autism hyperactive. Ada sapa-sapa nak recommend?
john77
QUOTE (zizi_zack @ Nov 14 2018, 11:28 AM) *
Saya tengah mencari pengasuh part-time untuk tolong saya jaga anak autism hyperactive. Ada sapa-sapa nak recommend?


Skang ni bnyk platform boleh cari. Tp sy sarankan bro/sis jgn tngk dkt FB buat sementara waktu ni. Bru2 ni ada kes :

https://www.facebook.com/harianmetro/posts/...77052?__tn__=-R

Pengasuh dr FB ni
weiyaow
QUOTE (zizi_zack @ Nov 14 2018, 11:28 AM) *
Saya tengah mencari pengasuh part-time untuk tolong saya jaga anak autism hyperactive. Ada sapa-sapa nak recommend?

Cube ko google homeservice nanny kat malaysia. Rasa ada la tak silap aku sebab pernah member aku bagitau satu website ni boleh book pengasuh dari online. Lupa pulak nama website tu adui
weiyaow
QUOTE (john77 @ Nov 14 2018, 02:43 PM) *
Skang ni bnyk platform boleh cari. Tp sy sarankan bro/sis jgn tngk dkt FB buat sementara waktu ni. Bru2 ni ada kes :

https://www.facebook.com/harianmetro/posts/...77052?__tn__=-R

Pengasuh dr FB ni

Oii main gila kalau ambik pengasuh dari fesbuk. Dah banyak kes dera budak2 walaupun kanak2 istimewa. Ish jangan la tambah kes takut aku
tennyliew
QUOTE (john77 @ Nov 14 2018, 02:43 PM) *
Skang ni bnyk platform boleh cari. Tp sy sarankan bro/sis jgn tngk dkt FB buat sementara waktu ni. Bru2 ni ada kes :

https://www.facebook.com/harianmetro/posts/...77052?__tn__=-R

Pengasuh dr FB ni

Betul lor. Jangan ambil dari FB. I pernah experience hire pengasuh dari FB baru 2 hari jaga my baby sudah ada kesan-kesan bruise then i terus fired dia. Dia baby jatuh sendiri tapi of course salah dia ma sepatutnya dia jaga.
MissSheety
QUOTE (weiyaow @ Nov 14 2018, 04:48 PM) *
Cube ko google homeservice nanny kat malaysia. Rasa ada la tak silap aku sebab pernah member aku bagitau satu website ni boleh book pengasuh dari online. Lupa pulak nama website tu adui



apa nama website tu?boleh tanyakan? kalau feedback okay tgh survey jugak
MissSheety
QUOTE (tennyliew @ Nov 14 2018, 04:53 PM) *
Betul lor. Jangan ambil dari FB. I pernah experience hire pengasuh dari FB baru 2 hari jaga my baby sudah ada kesan-kesan bruise then i terus fired dia. Dia baby jatuh sendiri tapi of course salah dia ma sepatutnya dia jaga.



cuba la avoid pengasuh dari fb or group2 mcm tu. mmg bahaya, lesen pon belom tentu ada tu
zizi_zack
QUOTE (weiyaow @ Nov 14 2018, 04:48 PM) *
Cube ko google homeservice nanny kat malaysia. Rasa ada la tak silap aku sebab pernah member aku bagitau satu website ni boleh book pengasuh dari online. Lupa pulak nama website tu adui


Tgh tengok-tengok jugak tapi banyak website rupanye, tak tahu nak pilih yang mana satu. Aku agak dalam seminggu tengok-tengokkan anak tu dah ok dah.. Cube la tanyakan apa website tu...
zizi_zack
QUOTE (MissSheety @ Nov 14 2018, 06:51 PM) *
cuba la avoid pengasuh dari fb or group2 mcm tu. mmg bahaya, lesen pon belom tentu ada tu


saya pon setuju. banyak sgt kes sekarang tambah lagi budak-budak special need ni. Sebab tu kalau boleh nak cari orang yang paham sikit pasal budak-budak autism.. kalau ada lesen lagi bagos.
bazaoyu
Saya pon ada anak buah autism.. Mak dgn ayah dia mula hantar pergi taska masa umur 3 tahun. Kat sana dia ok, sbb dia sukaa main dgn teacher dia.

Lepas tu diorang tukar taska lain. Setiap kali nak pergi mesti dia buat perangai. Rupa-rupanyaa taska baru ada timetable kne belajar sikit-sikit. Teacher pulak cam tak bg chance kat special needs ni... Anak-anak ni mn tau duduk diam iyee dok.. So patah balik pergi taska lama.

Saje je nak cerita..... Moralnye anak2 ni nak jaga diorang tak senang tapi tak tak susah. Kalau pengasuh paham kerenah anak autism biar pelik mcm mn pon... Anak tuh ok je... Jadi kena cari yg bersabar dan ada awareness sikit

weiyaow
QUOTE (MissSheety @ Nov 14 2018, 06:46 PM) *
apa nama website tu?boleh tanyakan? kalau feedback okay tgh survey jugak


dah tanya. ni ha website dia

https://www.caregiverasia.com/services?locale=en-MY

nampak pun macam legit. member aku tu cakap price rate pun murah
weiyaow
QUOTE (zizi_zack @ Nov 15 2018, 03:08 PM) *
Tgh tengok-tengok jugak tapi banyak website rupanye, tak tahu nak pilih yang mana satu. Aku agak dalam seminggu tengok-tengokkan anak tu dah ok dah.. Cube la tanyakan apa website tu...

https://www.caregiverasia.com/services?locale=en-MY cuba check ni. ni yang kawan aku recommend tu
tennyliew
QUOTE (weiyaow @ Nov 16 2018, 05:41 PM) *
https://www.caregiverasia.com/services?locale=en-MY cuba check ni. ni yang kawan aku recommend tu


Ohh yang ni ke.. pernah dengar ni. jiran i pernah panggil pengasuh caregiver jaga anak dia. i sempat la cakap2 dengan caregiver tu masa dia jaga dulu. Memang sopan dan nampak pandai sangat jaga budak2
john77
QUOTE (weiyaow @ Nov 14 2018, 04:50 PM) *
Oii main gila kalau ambik pengasuh dari fesbuk. Dah banyak kes dera budak2 walaupun kanak2 istimewa. Ish jangan la tambah kes takut aku


Haha. betul2 FB skang bersepah kes. Tiap bulan msti ada je kes2 libatkan anak2, budak kecik, org tua. haih malaysia2. Tp tu lah, yg mncari kt FB tu pon tak leh la nk salahkan dia kalau dia dah cuba tnya tempat lain
john77
QUOTE (tennyliew @ Nov 16 2018, 05:46 PM) *
Ohh yang ni ke.. pernah dengar ni. jiran i pernah panggil pengasuh caregiver jaga anak dia. i sempat la cakap2 dengan caregiver tu masa dia jaga dulu. Memang sopan dan nampak pandai sangat jaga budak2


Ade ke lagi service lain selain babysitting? mcm okay je aku tngk
FattahAmin
QUOTE (weiyaow @ Nov 16 2018, 05:37 PM) *
dah tanya. ni ha website dia

https://www.caregiverasia.com/services?locale=en-MY

nampak pun macam legit. member aku tu cakap price rate pun murah


La website ni ke? abg aku ada kerja part time as physiotherapist kt situ. Katanya mmg okay sbb masa flexible. Payment dr pihak CaregiverAsia tu pon okay. Boleh la survive haha
FattahAmin
QUOTE (john77 @ Nov 16 2018, 06:21 PM) *
Ade ke lagi service lain selain babysitting? mcm okay je aku tngk


Depends pada kawasan kau jugak. Service yg ada pon mcm2 jugak aku tngk. Babysitting. Physiotherapist. Jga orang tua. Berpantang pon adooo
MrFantastic
QUOTE (MissSheety @ Nov 14 2018, 06:51 PM) *
cuba la avoid pengasuh dari fb or group2 mcm tu. mmg bahaya, lesen pon belom tentu ada tu


Aku pernah dengar dr kawan ku yg cari pengasuh dr FB, lepas bertemu dia terus mintak deposit utk dua bulan dan lepas datang servis utk seminggu sudah hilang bayangnya, telefon bimbit pun x dpt nak contact, bermcm2 org pun ada skrg haih.
MrFantastic
QUOTE (tennyliew @ Nov 16 2018, 05:46 PM) *
Ohh yang ni ke.. pernah dengar ni. jiran i pernah panggil pengasuh caregiver jaga anak dia. i sempat la cakap2 dengan caregiver tu masa dia jaga dulu. Memang sopan dan nampak pandai sangat jaga budak2


Caregiverasia ini ada servis kat bandar2 besar saje ke? Kerana aku tinggal agak luar dr kawasan bandar jadi x tau sama ada coverage mrk ada sampai ke situ atau x.
Shahmir
QUOTE (FattahAmin @ Nov 16 2018, 06:31 PM) *
Depends pada kawasan kau jugak. Service yg ada pon mcm2 jugak aku tngk. Babysitting. Physiotherapist. Jga orang tua. Berpantang pon adooo


Dulu aku pun menghadapi masalah cari org utk jaga ibubapa ku yg telah tua, pergerakan ada masalah sikit dan takut nanti ada apa2 yg berlaku kat rumah tapi x ada org yg tau. Lepas direkomen oleh kawan ku tentang website Caregiverasia ini aku pun cuba2 lah dan sampai hari ini pun aku masih guna servis mrk, mmg bagus dan boleh dipercayai.
Shahmir
QUOTE (MrFantastic @ Nov 20 2018, 12:12 PM) *
Caregiverasia ini ada servis kat bandar2 besar saje ke? Kerana aku tinggal agak luar dr kawasan bandar jadi x tau sama ada coverage mrk ada sampai ke situ atau x.


Ia bergantung sama ada ada org yg tinggal kat kawasan berdekatan dgn anda yg kerja kat caregiverasia ini, kadangkala juga ada org yg sanggup utk berkhidmat kat kawasan yg agak jauh sikit jadi kau bolehlah cuba2 cari dulu, mana tau mmg ada kan?
MrFantastic
QUOTE (Shahmir @ Nov 20 2018, 01:33 PM) *
Dulu aku pun menghadapi masalah cari org utk jaga ibubapa ku yg telah tua, pergerakan ada masalah sikit dan takut nanti ada apa2 yg berlaku kat rumah tapi x ada org yg tau. Lepas direkomen oleh kawan ku tentang website Caregiverasia ini aku pun cuba2 lah dan sampai hari ini pun aku masih guna servis mrk, mmg bagus dan boleh dipercayai.


Kalau mcm ni aku pun okay lah, boleh cuba2 Caregiverasia ini, mmg aku mau menjaga ibubapa aku sendiri tapi memandangkan aku dan isteri terpaksa kerja setiap hari dan hanya ada masa pd waktu hujung minggu mmg x dptlah nak buat mcm tu, x mau hantar mrk ke rumah org tua2 pulak, takut nanti dipanggil derhaka...
MrFantastic
QUOTE (Shahmir @ Nov 20 2018, 01:34 PM) *
Ia bergantung sama ada ada org yg tinggal kat kawasan berdekatan dgn anda yg kerja kat caregiverasia ini, kadangkala juga ada org yg sanggup utk berkhidmat kat kawasan yg agak jauh sikit jadi kau bolehlah cuba2 cari dulu, mana tau mmg ada kan?


Hmm baiklah kalau mcm tu, aku hanya hairanlah knp website yg bagus mcm ni x pernah aku dengar sebelum ini, hanya kebelakangan saje yg tau tentangnya, kalau guna website ini org ramai pun x perlu susah2 nak cari pengasuh dr luar tu.
Shahmir
QUOTE (MrFantastic @ Nov 21 2018, 11:25 AM) *
Kalau mcm ni aku pun okay lah, boleh cuba2 Caregiverasia ini, mmg aku mau menjaga ibubapa aku sendiri tapi memandangkan aku dan isteri terpaksa kerja setiap hari dan hanya ada masa pd waktu hujung minggu mmg x dptlah nak buat mcm tu, x mau hantar mrk ke rumah org tua2 pulak, takut nanti dipanggil derhaka...


Aku rasa yg perbuatan tu xlah dianggap derhaka, tapi lebih baik kan kalau upah pengasuh utk datang ke rumah utk menjaga ibubapa anda tu, mrk juga lebih selesa berada kat rumah sendiri dan bukannya kat luar sana dgn org2 yg x dikenali...
Shahmir
QUOTE (MrFantastic @ Nov 21 2018, 11:28 AM) *
Hmm baiklah kalau mcm tu, aku hanya hairanlah knp website yg bagus mcm ni x pernah aku dengar sebelum ini, hanya kebelakangan saje yg tau tentangnya, kalau guna website ini org ramai pun x perlu susah2 nak cari pengasuh dr luar tu.


Sebenarnya website Caregiverasia ini sudah lama ditubuhkan kat Singapore dan skrg sudah menyebarkan servis mrk ke Malaysia dan Taiwan, tengok mrk juga utk mulakan operasi kat US jadi tentulah akan jadi lebih besar organisasi mrk pd masa depan, jadi bolehlah cuba skrg dan perlu tunggu2 lama lagi gedik.gif gedik.gif
chucheongfan
Budak2 autism ni kena lain sikit cara penjagaan dia. Mmg kalau boleh kita nk diorang rasa mcm budak biasa supaya diorang tak rasa tersisih tp hakikatnya diorang mmg lain sikit. Skrg boleh google je tips2 penjagaan kanak2 istimewa ni. Kalau nk cari pengasuh pun byk sumber jugak kat internet, facebook ada, website ada. Yg penting kena cari yg betul2 tau, tak boleh main hantar je. Takut mereka tak bersedia utk jaga budak2 yg lain sikit ni
sunflo0303
QUOTE (chucheongfan @ Nov 25 2018, 12:48 AM) *
Budak2 autism ni kena lain sikit cara penjagaan dia. Mmg kalau boleh kita nk diorang rasa mcm budak biasa supaya diorang tak rasa tersisih tp hakikatnya diorang mmg lain sikit. Skrg boleh google je tips2 penjagaan kanak2 istimewa ni. Kalau nk cari pengasuh pun byk sumber jugak kat internet, facebook ada, website ada. Yg penting kena cari yg betul2 tau, tak boleh main hantar je. Takut mereka tak bersedia utk jaga budak2 yg lain sikit ni

Betul tu. Kalau biar je dgn orang biasa, mereka mungkin kurang kesabaran nk jaga budak2 special ni. Itu yg selalu dgr kes dera semua, sbb mereka tak bersedia mental dan fizikal utk handle benda2 mcm ni
chucheongfan
QUOTE (sunflo0303 @ Nov 25 2018, 03:45 AM) *
Betul tu. Kalau biar je dgn orang biasa, mereka mungkin kurang kesabaran nk jaga budak2 special ni. Itu yg selalu dgr kes dera semua, sbb mereka tak bersedia mental dan fizikal utk handle benda2 mcm ni

Saya pernah dgr cerita pengasuh taknak terima kanak2 special ni kat rumah pengasuh sbb susah nk bergaul dgn budak2 lain and susah nk jaga. Kita paham la sbb diorang tp susah jugak kat mak bapak yg ada anak2 special ni sbb nk bawa pegi tempat kerja pun tak boleh, hantar pengasuh pun tak boleh. So macam mana?
melindaapang
QUOTE (sunflo0303 @ Nov 25 2018, 03:45 AM) *
Betul tu. Kalau biar je dgn orang biasa, mereka mungkin kurang kesabaran nk jaga budak2 special ni. Itu yg selalu dgr kes dera semua, sbb mereka tak bersedia mental dan fizikal utk handle benda2 mcm ni


Itulah punca byk kes2 dera kanak2 sering berlaku pd masa skrg, mrk ingat boleh guna cara yg sama je utk jaga kanak2 yg autistic, apabila cara mrk tidak berhasil mrk pun hilang kesabaran dan lepaskan kegeraman mrk atask kanak2 yg x berdosa tu, kesian tengok mrk...
melindaapang
QUOTE (chucheongfan @ Nov 25 2018, 11:10 AM) *
Saya pernah dgr cerita pengasuh taknak terima kanak2 special ni kat rumah pengasuh sbb susah nk bergaul dgn budak2 lain and susah nk jaga. Kita paham la sbb diorang tp susah jugak kat mak bapak yg ada anak2 special ni sbb nk bawa pegi tempat kerja pun tak boleh, hantar pengasuh pun tak boleh. So macam mana?


Setahu saya Caregiverasia juga ada pengasuh yg khas menjaga kanak2 yg istimewa mcm ni, jadi bolehlah cuba guna website mrk tu utk cari pengasuh yg sesuai, lebih baik drpd hantar mrk kpd org yg ada pengalaman jaga kanak2 istimewa dan mungkin akan mempengaruhi emosi mrk...
sunflo0303
QUOTE (chucheongfan @ Nov 25 2018, 11:10 AM) *
Saya pernah dgr cerita pengasuh taknak terima kanak2 special ni kat rumah pengasuh sbb susah nk bergaul dgn budak2 lain and susah nk jaga. Kita paham la sbb diorang tp susah jugak kat mak bapak yg ada anak2 special ni sbb nk bawa pegi tempat kerja pun tak boleh, hantar pengasuh pun tak boleh. So macam mana?

Kalau aku cdgkan panggil je pengasuh dtg rumah. At least budak tu takde la rasa tersisih bila ada kat rumah sendiri. Lgpun kat rumah selamat sikit sbb dia dh biasa dgn environment kat rumah
sunflo0303
QUOTE (melindaapang @ Nov 25 2018, 11:22 PM) *
Setahu saya Caregiverasia juga ada pengasuh yg khas menjaga kanak2 yg istimewa mcm ni, jadi bolehlah cuba guna website mrk tu utk cari pengasuh yg sesuai, lebih baik drpd hantar mrk kpd org yg ada pengalaman jaga kanak2 istimewa dan mungkin akan mempengaruhi emosi mrk...

Website ni boleh percaya ke? Takut jugak nk upah orang sebarangan ni. Skrg dah la mcm2 berita pasal pengasuh keluar kat tv
chucheongfan
QUOTE (sunflo0303 @ Nov 26 2018, 01:58 AM) *
Website ni boleh percaya ke? Takut jugak nk upah orang sebarangan ni. Skrg dah la mcm2 berita pasal pengasuh keluar kat tv

Saya tgk macam okay je. Ada byk pilihan dan boleh check satu2 background pengasuh tu. Tgk ramai jugak yg org rekomen site tu kat tempat lain. Boleh try kot? Upah ikut jam je, bukan bulan2 so maybe boleh cuba dulu
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019