Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Seremban ke Hatyai
CAKAP.Net > Cakap Santai > Cakap Pelancongan & Percutian
cyclebin10
Siapa pernah travel dengan kereta dari seremban ke hatyai. Jalan terus atau berhenti-henti? Berapa jam sampai?
chucheongfan
QUOTE (cyclebin10 @ Nov 27 2018, 02:40 PM) *
Siapa pernah travel dengan kereta dari seremban ke hatyai. Jalan terus atau berhenti-henti? Berapa jam sampai?


eh... jauhnya.... kereta lama macam saya dah tak mampu lah, memang suruh anak hantar saya kalau nak pergi tempat jauh. Seremban ke hatyai mesti henti dalam 3 atau 4 kali, pemamdu kena rehat. Atau nak jimat masa, kena tukar orang jadi pemamdu.
cyclebin10
QUOTE (chucheongfan @ Nov 27 2018, 02:40 PM) *
eh... jauhnya.... kereta lama macam saya dah tak mampu lah, memang suruh anak hantar saya kalau nak pergi tempat jauh. Seremban ke hatyai mesti henti dalam 3 atau 4 kali, pemamdu kena rehat. Atau nak jimat masa, kena tukar orang jadi pemamdu.


Yeke? Saya rasa lebih dari 3 atau 4 kali kot bagi orang yang kurang daya keupayaan. Baru check tadi dalam 8 hingga 9 jam juga jarak perjalanan.
bazaoyu
QUOTE (cyclebin10 @ Nov 27 2018, 10:41 PM) *
Yeke? Saya rasa lebih dari 3 atau 4 kali kot bagi orang yang kurang daya keupayaan. Baru check tadi dalam 8 hingga 9 jam juga jarak perjalanan.

Betul tu. 8 hingga 9 jam jarak perjalanan dia. Kalau bawak slow mungkin 10 jam. Tapi bawak laju pun kena berhenti banyak kali. Driver kena rehat kereta pun kena rehat. Nanti enjin panas sangat kalau bawak straight sampai destinasi boleh brokedown sebab overheat..
weiyaow
QUOTE (chucheongfan @ Nov 27 2018, 10:39 PM) *
eh... jauhnya.... kereta lama macam saya dah tak mampu lah, memang suruh anak hantar saya kalau nak pergi tempat jauh. Seremban ke hatyai mesti henti dalam 3 atau 4 kali, pemamdu kena rehat. Atau nak jimat masa, kena tukar orang jadi pemamdu.

aiyo takan suruh anak hantar dari seremban ke hatyai?? kalau kereta lama baik jangan drive jauh. naik bas je.
tennyliew
QUOTE (chucheongfan @ Nov 27 2018, 10:39 PM) *
eh... jauhnya.... kereta lama macam saya dah tak mampu lah, memang suruh anak hantar saya kalau nak pergi tempat jauh. Seremban ke hatyai mesti henti dalam 3 atau 4 kali, pemamdu kena rehat. Atau nak jimat masa, kena tukar orang jadi pemamdu.


Kereta lama kena memang bahaya lah kalau bawa jauh. Servis kena mantap.
tennyliew
QUOTE (weiyaow @ Nov 28 2018, 12:49 PM) *
aiyo takan suruh anak hantar dari seremban ke hatyai?? kalau kereta lama baik jangan drive jauh. naik bas je.


Duduk bas pun jauh, lagi nak beli ticket, nak ikut masa dia... kalau pakai kereta sendiri masa pun flexible sikit. Walaupun kena memandu, boleh rehat juga kalau letih, kereta pun boleh rehat.
sunflo0303
QUOTE (bazaoyu @ Nov 28 2018, 12:47 PM) *
Betul tu. 8 hingga 9 jam jarak perjalanan dia. Kalau bawak slow mungkin 10 jam. Tapi bawak laju pun kena berhenti banyak kali. Driver kena rehat kereta pun kena rehat. Nanti enjin panas sangat kalau bawak straight sampai destinasi boleh brokedown sebab overheat..


Kalau pergi tempat tak familiar, kereta masalah nak hantar kedai baiki pun takut. Tauke jahat mesti naik harga dia dan bagi barang yang kualiti buruk. Jadi kena pasti kereta mampu jalan jauh, kalau tak lebih baik tak guna kereta tu.
bazaoyu
QUOTE (tennyliew @ Nov 29 2018, 09:50 PM) *
Kereta lama kena memang bahaya lah kalau bawa jauh. Servis kena mantap.

kalau nak servis mantap bubuh helix ultra la. saya baru tukar itu minyak hitam rasa sedap bawak. enjin kurang gegar jadi kereta pun smooth je bawa.
weiyaow
QUOTE (tennyliew @ Nov 29 2018, 09:52 PM) *
Duduk bas pun jauh, lagi nak beli ticket, nak ikut masa dia... kalau pakai kereta sendiri masa pun flexible sikit. Walaupun kena memandu, boleh rehat juga kalau letih, kereta pun boleh rehat.

tapi kalau kereta dah lama bahaya juga kalau bawa jauh. unless kereta baru la sure boleh bawa jauh.
weiyaow
QUOTE (sunflo0303 @ Nov 29 2018, 09:56 PM) *
Kalau pergi tempat tak familiar, kereta masalah nak hantar kedai baiki pun takut. Tauke jahat mesti naik harga dia dan bagi barang yang kualiti buruk. Jadi kena pasti kereta mampu jalan jauh, kalau tak lebih baik tak guna kereta tu.

memang lah. kadang-kadang regular customer pun kena tipu apa lagi customer baru.
chucheongfan
QUOTE (weiyaow @ Nov 30 2018, 05:10 PM) *
tapi kalau kereta dah lama bahaya juga kalau bawa jauh. unless kereta baru la sure boleh bawa jauh.


Kereta lama pun boleh jalan dengan jarak jauh, biasa kena ada jaga dan servis kereta dengan baik. Dan boleh guna minyak enjin helix mileage, minyak tu boleh guna kepada kereta yang pergi tempat jauh.
cyclebin10
QUOTE (sunflo0303 @ Nov 29 2018, 09:56 PM) *
Kalau pergi tempat tak familiar, kereta masalah nak hantar kedai baiki pun takut. Tauke jahat mesti naik harga dia dan bagi barang yang kualiti buruk. Jadi kena pasti kereta mampu jalan jauh, kalau tak lebih baik tak guna kereta tu.


Biasa saya servis kat servis center, bukan kat bengkel luar. Tapi servis center pun bagi je pilihan nak pakai minyak pelincir brand apa pun. So saya pakai Helix Ultra yang dibeli di station.
tennyliew
QUOTE (chucheongfan @ Dec 1 2018, 12:16 PM) *
Kereta lama pun boleh jalan dengan jarak jauh, biasa kena ada jaga dan servis kereta dengan baik. Dan boleh guna minyak enjin helix mileage, minyak tu boleh guna kepada kereta yang pergi tempat jauh.


mileage tu bukan semi synthetic ke? kenapa tak pakai fully synthetic je kalau nak jarak jauh?
sunflo0303
QUOTE (cyclebin10 @ Dec 1 2018, 12:19 PM) *
Biasa saya servis kat servis center, kat sana ada servis quality bagus, standard dia pun ok. Tidak akan macam bengkel luar cuma ikut mood tauke, kalau baik buat beik sikit, kalau mood teruk jadi buat benda simple lepas tu dah kira siap servis.


Kalau betul-betul buat kerja, servis kat bengkel pun boleh... Kalau kawan ada buat bengkel lagi senang, tapi kena kawan yang boleh percaya lah. Kawan pun nak tipu pula boleh terus putus hubungan sahaja, hahaha. Macam mana pun minyak enjiin beli sendiri lebih selamat.
chucheongfan
QUOTE (tennyliew @ Dec 2 2018, 10:59 AM) *
mileage tu bukan semi synthetic ke? kenapa tak pakai fully synthetic je kalau nak jarak jauh?


Yala. Kalau pakai helix ultra fully synthetic pun okay jugak. Tapi kalau nak murah sikit pakai la semi synthetic. Asalkan bukan minyak tiruan yang beli kat online la. Jahanam kereta nanti.
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019