Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Petronas upgrade minyak baru
CAKAP.Net > Cakap Santai > Cakap Dunia Automotif
zizi_zack
Salam korang, semalam sambil scroll Facebook nampak Petronas upgrade ron95 dorang.. ada tambah apa dekat formula petrol tu kot.. Sapa dah cuba? Meh share sikit pengalaman korang kat sini.
chucheongfan
QUOTE (zizi_zack @ Jan 30 2019, 04:37 PM) *
Salam korang, semalam sambil scroll Facebook nampak Petronas upgrade ron95 dorang.. ada tambah apa dekat formula petrol tu kot.. Sapa dah cuba? Meh share sikit pengalaman korang kat sini.


Saya dah cuba petrol Pertronas yang baru, fungsi dia agak baik memang rasa masa tekan minyak.. kereta gerak cepat.
chucheongfan
Tak silap saya, minyak ni dikaji kat europe, so, aku confident la jugak dgn quality dia
cyclebin10
QUOTE (zizi_zack @ Jan 30 2019, 04:37 PM) *
Salam korang, semalam sambil scroll Facebook nampak Petronas upgrade ron95 dorang.. ada tambah apa dekat formula petrol tu kot.. Sapa dah cuba? Meh share sikit pengalaman korang kat sini.


Aku tak sure sgt pasal minyak ni, tapi yang aku tahu formula baru ni boleh buat enjin kereta lagi bersih.
cyclebin10
QUOTE (chucheongfan @ Feb 5 2019, 11:07 PM) *
Saya dah cuba petrol Pertronas yang baru, fungsi dia agak baik memang rasa masa tekan minyak.. kereta gerak cepat..


Sama juga, minggu lepas saya dah cubakan minyak baru ini memang berbeza dengan Ron 95 yang biasa digunakan dan kesannya kepada kereta lebih baik dapat jalankan lebih kuat dan cepat.
cyclebin10
Aku pon ada terbaca kat blog mana tah.. Pusat kajian untuk minyak ni taraf international. Aku saran kan korang cuba dulu minyak baru ni.
cyclebin10
Kalau nak banding dengan Ron 97, PRIMAX 95 Drive Pro memang ada fungsi yang hampir sama.
john77
QUOTE (zizi_zack @ Jan 30 2019, 04:37 PM) *
Salam korang, semalam sambil scroll Facebook nampak Petronas upgrade ron95 dorang.. ada tambah apa dekat formula petrol tu kot.. Sapa dah cuba? Meh share sikit pengalaman korang kat sini.


Itu PRIMAX 95 Drive Pro betul ke? semalam saya dah isi untuk cuba fungsinya memang rasa bezanya.. Kualiti Petronas memang baik
john77
QUOTE (cyclebin10 @ Feb 6 2019, 11:46 PM) *
Kalau nak banding dengan Ron 97, PRIMAX 95 Drive Pro memang ada fungsi yang hampir sama.


Bagi saya, minyak yang boleh brsihkan enjin kerata ni mmg bagus. Primax ni dari apa yang saya baca ada fungsi tu...dia macam ada cleaning agent
john77
QUOTE (cyclebin10 @ Feb 6 2019, 11:43 PM) *
Aku pon ada terbaca kat blog mana tah.. Pusat kajian untuk minyak ni taraf international. Aku saran kan korang cuba dulu minyak baru ni.


Ini yang buat aku tambah keyakinan nak guna PRIMAX 95 Drive Pro ini
zizi_zack
QUOTE (cyclebin10 @ Feb 6 2019, 11:41 PM) *
Sama juga, minggu lepas saya dah cubakan minyak baru ini memang berbeza dengan Ron 95 yang biasa digunakan dan kesannya kepada kereta lebih baik dapat jalankan lebih kuat dan cepat.



yang ni saya setuju.... masa tekan brek memag cepat sikit pick up kereta...tambah pula masa trafik jem yang lama...
tennyliew
QUOTE (zizi_zack @ Feb 8 2019, 04:31 PM) *
yang ni saya setuju.... masa tekan brek memag cepat sikit pick up kereta...tambah pula masa trafik jem yang lama...


Wow, apa terjadi kpd petronas RON95 pro drive ni? fomula baru mmg begitu baik performance? aku belum cuba lagi...
bazaoyu
QUOTE (tennyliew @ Feb 10 2019, 02:16 AM) *
Wow, apa terjadi kpd petronas RON95 pro drive ni? fomula baru mmg begitu baik performance? aku belum cuba lagi...

ya, mmg begitu luar biasa sebab formula dia dgn ron95 lain tiada sama... ada bahan tambahan utk menjaga enjin kita...
bazaoyu
QUOTE (john77 @ Feb 7 2019, 11:04 PM) *
Ini yang buat aku tambah keyakinan nak guna PRIMAX 95 Drive Pro ini


berfungsi saya x tahu jelas tapi kereta i honda jazz mmg cepat drpd dulu pakai ron95 biasa... aku rasa lebih jimat minyak...
BukitRibuan
QUOTE (tennyliew @ Feb 10 2019, 02:16 AM) *
Wow, apa terjadi kpd petronas RON95 pro drive ni? fomula baru mmg begitu baik performance? aku belum cuba lagi...


patut la cuba, sebab F1 pun sudah cakap minyak ni berfungsi dan berkesan bila pandu... bahan tambahan tu bagi perjalanan lebih lancar...
BukitRibuan
QUOTE (bazaoyu @ Feb 10 2019, 02:21 AM) *
berfungsi saya x tahu jelas tapi kereta i honda jazz mmg cepat drpd dulu pakai ron95 biasa... aku rasa lebih jimat minyak...


aku pun rasa lebih jimat minyak... mcm dulu masuk RM50 minyak biasa dan skrg masuk pro drive rm50... dpt lebih kurang 50km jarak perjalanan... nak terus pakai tenggok ada betul tidak... haha
MalaysiaBoleh
QUOTE (bazaoyu @ Feb 10 2019, 02:21 AM) *
berfungsi saya x tahu jelas tapi kereta i honda jazz mmg cepat drpd dulu pakai ron95 biasa... aku rasa lebih jimat minyak...


kalau pakai highway mmg jimat minyak... aku rasa ron95 pro drive ni masa berhenti bila nak jalan akan cepat sikit... dulu motor lebih capet skrg aku lagi cepat
MalaysiaBoleh
QUOTE (BukitRibuan @ Feb 10 2019, 02:47 AM) *
aku pun rasa lebih jimat minyak... mcm dulu masuk RM50 minyak biasa dan skrg masuk pro drive rm50... dpt lebih kurang 50km jarak perjalanan... nak terus pakai tenggok ada betul tidak... haha


kalau mcm tu mmg bagus, kena seterus guna petronas ron95 pro drive... aku pun harap blh jimat minyak aku sebab selalu nak outstation kerja...
tennyliew
QUOTE (MalaysiaBoleh @ Feb 10 2019, 09:17 PM) *
kalau mcm tu mmg bagus, kena seterus guna petronas ron95 pro drive... aku pun harap blh jimat minyak aku sebab selalu nak outstation kerja...

aku buat research primax pro drive ni mmg best... di luar negara ada kaji dan bahan tambahan baru di dalam petrol ni... x cari pun x erti petrol ni amat penting utk enjin kita...
tennyliew
QUOTE (bazaoyu @ Feb 10 2019, 02:19 AM) *
ya, mmg begitu luar biasa sebab formula dia dgn ron95 lain tiada sama... ada bahan tambahan utk menjaga enjin kita...

primax 95 pro drive ni dua kali ganda bahan minyak utk menbersihkan enjin kita... lain kali enjin blh tahan lama kan...
tennyliew
QUOTE (bazaoyu @ Feb 10 2019, 02:19 AM) *
ya, mmg begitu luar biasa sebab formula dia dgn ron95 lain tiada sama... ada bahan tambahan utk menjaga enjin kita...

primax 95 pro drive ni dua kali ganda bahan minyak utk menbersihkan enjin kita... lain kali enjin blh tahan lama kan...
bazaoyu
QUOTE (tennyliew @ Feb 10 2019, 09:23 PM) *
primax 95 pro drive ni dua kali ganda bahan minyak utk menbersihkan enjin kita... lain kali enjin blh tahan lama kan...

selain primax pro drive ni ada bahan tambahan, dia juga dua kali ganda membersihkan enjin kita... jadi kalau mmg nak sayang kereta pakai apa yg sesuai utk enjin kita jadi bila service akan nampak minyak hitam lebih bersih
BukitRibuan
QUOTE (MalaysiaBoleh @ Feb 10 2019, 09:17 PM) *
kalau mcm tu mmg bagus, kena seterus guna petronas ron95 pro drive... aku pun harap blh jimat minyak aku sebab selalu nak outstation kerja...

kalau outstation mmg guna pro drive ni baik... sebab bahan tambahan di dalam pro drive blh bersih kan enjin dan bila dekat highway blh rasa kereta stabil dia
TOFU
QUOTE (BukitRibuan @ Feb 10 2019, 09:50 PM) *
kalau outstation mmg guna pro drive ni baik... sebab bahan tambahan di dalam pro drive blh bersih kan enjin dan bila dekat highway blh rasa kereta stabil dia

betul ke bahan tambahan tu begitu hebat... aku biasa guna minyak hitam yg bagus utk stabil enjin saya dan minyak guna ron97 shj...
TOFU
QUOTE (bazaoyu @ Feb 10 2019, 09:47 PM) *
selain primax pro drive ni ada bahan tambahan, dia juga dua kali ganda membersihkan enjin kita... jadi kalau mmg nak sayang kereta pakai apa yg sesuai utk enjin kita jadi bila service akan nampak minyak hitam lebih bersih

ron95 pro drive pun blh bersih minyak hitam ke? ada benda yg sama dgn minyak hitam? aku ingat minyak tu bagi power perjalanan shj?
bazaoyu
QUOTE (TOFU @ Feb 10 2019, 10:32 PM) *
betul ke bahan tambahan tu begitu hebat... aku biasa guna minyak hitam yg bagus utk stabil enjin saya dan minyak guna ron97 shj...

aku pernah cuba ron95 dan ron97 rasa sama jer... lebih baik jimat wang guna ron95... tapi petronas ron95 pro drive aku rasa lain sikit sebab formula yang lain... sekurang2 enjin saya skrg kurang suara dah... mungkin minyak baik blh baiki enjin saya
bazaoyu
QUOTE (tennyliew @ Feb 10 2019, 09:23 PM) *
primax 95 pro drive ni dua kali ganda bahan minyak utk menbersihkan enjin kita... lain kali enjin blh tahan lama kan...

walaupun enjin blg tahan lama jgn salah faham tidak tukar minyak hitam, dua2 ni amat penting utk enjin kita... jadi minyak hitam guna yg betul dan ron95 pilih pro drie mmg jimat, bersih dan tahan lama
tennyliew
QUOTE (TOFU @ Feb 10 2019, 10:34 PM) *
ron95 pro drive pun blh bersih minyak hitam ke? ada benda yg sama dgn minyak hitam? aku ingat minyak tu bagi power perjalanan shj?

aku rasa lain benda ni... ron95 pro drive bagi penjagaan utk enjin dan bila perjalanan akan stabil bila dengar enjin suara... power mmg ada jika you pijak kuat2 minyak tu...hahaha
chucheongfan
QUOTE (tennyliew @ Feb 10 2019, 02:16 AM) *
Wow, apa terjadi kpd petronas RON95 pro drive ni? fomula baru mmg begitu baik performance? aku belum cuba lagi...


Aku dah cuba primax 95 tu..Petronas guna formula baru supaya kereta gerak lancar... Bagi aku boleh rasa la beza dia..
chucheongfan
QUOTE (bazaoyu @ Feb 10 2019, 10:38 PM) *
walaupun enjin blg tahan lama jgn salah faham tidak tukar minyak hitam, dua2 ni amat penting utk enjin kita... jadi minyak hitam guna yg betul dan ron95 pilih pro drie mmg jimat, bersih dan tahan lama


Berbeza la bro.. PRIMAX 95 Drive Pro ini jaga enjin kereta supaya bersih masa kereta bergerak.
chucheongfan
QUOTE (bazaoyu @ Feb 10 2019, 10:36 PM) *
aku pernah cuba ron95 dan ron97 rasa sama jer... lebih baik jimat wang guna ron95... tapi petronas ron95 pro drive aku rasa lain sikit sebab formula yang lain... sekurang2 enjin saya skrg kurang suara dah... mungkin minyak baik blh baiki enjin saya


Saya setuju,, sebab kereta saya pon makin senyap.... Saya guna petrol ni dari balik kampung lepas sampai hari ni... Boleh rasa bezanya esp, masa drive atas 100k/j
chucheongfan
QUOTE (bazaoyu @ Feb 10 2019, 09:47 PM) *
selain primax pro drive ni ada bahan tambahan, dia juga dua kali ganda membersihkan enjin kita... jadi kalau mmg nak sayang kereta pakai apa yg sesuai utk enjin kita jadi bila service akan nampak minyak hitam lebih bersih


Betul tu... lagi satu saya suka petrol pro-drive ni sebab ada detergent so takde la kotor sgt asap kereta pon...
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019