Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: tolong i please..
CAKAP.Net > Cakap Santai > Cakap Pelancongan & Percutian
chucheongfan
hi guys.. kereta i temperature problem pulakk kali ni... asyik naik je temperature.. then engine i pun kerap2 problem... is it bcs of i'm buying secondhand car? or not related pun? any idea to help me....?
Fatihah
QUOTE (chucheongfan @ Apr 18 2019, 06:10 PM) *
hi guys.. kereta i temperature problem pulakk kali ni... asyik naik je temperature.. then engine i pun kerap2 problem... is it bcs of i'm buying secondhand car? or not related pun? any idea to help me....?

Temperature kereta naik mungkin sbb kipas radiator kereta u rosak...enjin xdpt disejukkan...jadi temperature tu asyik naik je...
Azeerah
QUOTE (chucheongfan @ Apr 18 2019, 06:10 PM) *
hi guys.. kereta i temperature problem pulakk kali ni... asyik naik je temperature.. then engine i pun kerap2 problem... is it bcs of i'm buying secondhand car? or not related pun? any idea to help me....?

aq rase minyak enjin yg u pakai tu mungkin x ori...kualitinya rendah...jadi hanya dpt menyerap haba ttp xdpt sejukkan enjin kereta...u blh cuba tukar minyak enjin lain...
cyclebin10
QUOTE (chucheongfan @ Apr 18 2019, 06:10 PM) *
hi guys.. kereta i temperature problem pulakk kali ni... asyik naik je temperature.. then engine i pun kerap2 problem... is it bcs of i'm buying secondhand car? or not related pun? any idea to help me....?


Kemungkinan besar adalah minyak enjin kereta yang anda gunakan mutunya kurang baik tak dapat hasilkan fungsi keturunan suhu kereta.
cyclebin10
QUOTE (chucheongfan @ Apr 18 2019, 06:10 PM) *
hi guys.. kereta i temperature problem pulakk kali ni... asyik naik je temperature.. then engine i pun kerap2 problem... is it bcs of i'm buying secondhand car? or not related pun? any idea to help me....?


Tapi jika kereta anda adalah second hand punya kemungkinan besar pemilik dahulu gunakan barang kurang mutu untuk gantikan ori punya dah jadikan kemalangan ni.
weiyaow
QUOTE (Azeerah @ Apr 22 2019, 09:37 PM) *
aq rase minyak enjin yg u pakai tu mungkin x ori...kualitinya rendah...jadi hanya dpt menyerap haba ttp xdpt sejukkan enjin kereta...u blh cuba tukar minyak enjin lain...

Rupanya mcm tu...baru saya tau suhu kereta asyik naik disebabkan minyak enjin yg pakai tu x sesuai...kereta saya ada keadaan mcm ni...apa jenis minyak enjin yg u blh suggest?
Azeerah
QUOTE (weiyaow @ Apr 23 2019, 03:53 PM) *
Rupanya mcm tu...baru saya tau suhu kereta asyik naik disebabkan minyak enjin yg pakai tu x sesuai...kereta saya ada keadaan mcm ni...apa jenis minyak enjin yg u blh suggest?

I rase minyak enjin Caltex Havoline bagus...minyak ni bukan saje berfungsi utk melindungi enjin ketika cuaca sejuk, tp juga memberi perlindungan terbaik dlm suhu panas dan dlm beban berat...
chucheongfan
QUOTE (Fatihah @ Apr 22 2019, 09:34 PM) *
Temperature kereta naik mungkin sbb kipas radiator kereta u rosak...enjin xdpt disejukkan...jadi temperature tu asyik naik je...


Rasa macam tu juga kerana pernah tanya kedai lain cakap kereta suhu asyik naik ada banyak sebab seperti tong air untuk turun suhu kereta tu dah pecah.
chucheongfan
QUOTE (cyclebin10 @ Apr 22 2019, 11:47 PM) *
Tapi jika kereta anda adalah second hand punya kemungkinan besar pemilik dahulu gunakan barang kurang mutu untuk gantikan ori punya dah jadikan kemalangan ni.


Memang perkara ni perlu berhati-hati dengan sesuatu kereta second hand dulu dah pernah kena banjir enjin dah ada masalah oleh itu semasa tu perlu cuba pandukan dan telefon kepada kilang asal periksa kereta ni pernah minta warranty atas banjir tak.
bazaoyu
QUOTE (Fatihah @ Apr 22 2019, 09:34 PM) *
Temperature kereta naik mungkin sbb kipas radiator kereta u rosak...enjin xdpt disejukkan...jadi temperature tu asyik naik je...


lagi satu boleh cuba check hos getah. kalau nampak dah lusuh and reput tu kena tukarla
bazaoyu
QUOTE (chucheongfan @ Apr 23 2019, 05:04 PM) *
Memang perkara ni perlu berhati-hati dengan sesuatu kereta second hand dulu dah pernah kena banjir enjin dah ada masalah oleh itu semasa tu perlu cuba pandukan dan telefon kepada kilang asal periksa kereta ni pernah minta warranty atas banjir tak.


kereta kalau dah pernah kena banjir mmg enjin akan problem. sebab tu kalau boleh before beli check dulu bawah and dalam kereta semua
bazaoyu
QUOTE (Azeerah @ Apr 22 2019, 09:37 PM) *
aq rase minyak enjin yg u pakai tu mungkin x ori...kualitinya rendah...jadi hanya dpt menyerap haba ttp xdpt sejukkan enjin kereta...u blh cuba tukar minyak enjin lain...


minyak apa ek yang bagus sekarang. nak minyak yg affordable tapi brkualiti
melindaapang
QUOTE (bazaoyu @ Apr 23 2019, 10:54 PM) *
lagi satu boleh cuba check hos getah. kalau nampak dah lusuh and reput tu kena tukarla


betul...try picit hos tu kalau ada air keluar maknanya bocor. saya dah kena haritu sebab pakai secondhand car mmg normal
weiyaow
QUOTE (Azeerah @ Apr 23 2019, 04:21 PM) *
I rase minyak enjin Caltex Havoline bagus...minyak ni bukan saje berfungsi utk melindungi enjin ketika cuaca sejuk, tp juga memberi perlindungan terbaik dlm suhu panas dan dlm beban berat...

Oooo okay, saya akan try minyak enjin ni slps ni...mane blh dptkan minyak enjin ni dgn harga yg lebih murah dan berpatutan ye? Nak tempat jual minyak enjin yg lebih blh dipercayai, maksudnya minyak enjin yg jual tu bukan yg tiruan, blh tlg share sikit x?
john77
QUOTE (chucheongfan @ Apr 23 2019, 04:35 PM) *
Rasa macam tu juga kerana pernah tanya kedai lain cakap kereta suhu asyik naik ada banyak sebab seperti tong air untuk turun suhu kereta tu dah pecah.

Radiator tersumbat jugak blh menyebabkan suhu kereta naik sbb ia akan menghalang pengaliran air sejuk ke dlm enjin...lebih baik hntr kereta secepat mungkin utk check...
melindaapang
QUOTE (john77 @ Apr 24 2019, 03:51 PM) *
Radiator tersumbat jugak blh menyebabkan suhu kereta naik sbb ia akan menghalang pengaliran air sejuk ke dlm enjin...lebih baik hntr kereta secepat mungkin utk check...


apa punca radiator tersumbat?
melindaapang
QUOTE (weiyaow @ Apr 24 2019, 03:42 PM) *
Oooo okay, saya akan try minyak enjin ni slps ni...mane blh dptkan minyak enjin ni dgn harga yg lebih murah dan berpatutan ye? Nak tempat jual minyak enjin yg lebih blh dipercayai, maksudnya minyak enjin yg jual tu bukan yg tiruan, blh tlg share sikit x?


beli dekat station minyak lah. baru betul ori
bazaoyu
QUOTE (cyclebin10 @ Apr 22 2019, 11:42 PM) *
Kemungkinan besar adalah minyak enjin kereta yang anda gunakan mutunya kurang baik tak dapat hasilkan fungsi keturunan suhu kereta.


minyak macam ni boleh sebabkan oil burning dekat kereta sebab enjin panas sangat
bazaoyu
QUOTE (melindaapang @ Apr 24 2019, 11:42 PM) *
apa punca radiator tersumbat?


air terperangkap dalam radiator so jadi air karat dan tersumbat
Suhada
QUOTE (weiyaow @ Apr 24 2019, 03:42 PM) *
Oooo okay, saya akan try minyak enjin ni slps ni...mane blh dptkan minyak enjin ni dgn harga yg lebih murah dan berpatutan ye? Nak tempat jual minyak enjin yg lebih blh dipercayai, maksudnya minyak enjin yg jual tu bukan yg tiruan, blh tlg share sikit x?


QUOTE (melindaapang @ Apr 24 2019, 11:46 PM) *
beli dekat station minyak lah. baru betul ori


I rase blh beli kat hypermarket...I dh biase beli kat Tesco dan Giant sbb percaya minyak yg dijual tu ori, I dh pakai beberapa thn, kereta ok je...lagipon harganya lebih murah berbanding stesen minyak...so buatapa nak belanja lebih utk dptkan produk yg sama?
john77
QUOTE (john77 @ Apr 24 2019, 03:51 PM) *
Radiator tersumbat jugak blh menyebabkan suhu kereta naik sbb ia akan menghalang pengaliran air sejuk ke dlm enjin...lebih baik hntr kereta secepat mungkin utk check...


QUOTE (melindaapang @ Apr 24 2019, 11:42 PM) *
apa punca radiator tersumbat?


Radiator blh tersumbat akibat pengaratan...oleh sbb terlalu bnyk karat dlm radiator tu, jadi ia membuatkan suhu dlm radiator semakin tinggi...penyejukan air dlm radiator x blh berfungsi...
cyclebin10
Kedai servis kereta sekarang agak melampau.. Minyak hitam tu dahlahh saya beli sendiri.. pastu cas kos perkhidmatan untuk tolong saya tukarkan minyak tu dah agak cekik darah dah harganya. padahal tolong tukarkan je.. minyak tu sy beli tmpt lain. hmm
cyclebin10
Dengar pendapat dari kawan saya, dia beritahu perlu berhati-hati jika pergi kedai servis kereta sekarang. Banyak suka menggunakan barang kualiti rendah untuk pelanggan mereka kerana ingatkan mereka tidak tahu..
Fatihah
QUOTE (cyclebin10 @ Apr 25 2019, 10:39 PM) *
Dengar pendapat dari kawan saya, dia beritahu perlu berhati-hati jika pergi kedai servis kereta sekarang. Banyak suka menggunakan barang kualiti rendah untuk pelanggan mereka kerana ingatkan mereka tidak tahu..

Mcm ni, kalo aq selalu tukar minyak enjin kat kedai servis kereta yg berlainan...ada x apa2 kesan terhadap kereta aq? Sebab minyak enjin yg pakai tu selalu ditukar...
john77
QUOTE (melindaapang @ Apr 24 2019, 11:46 PM) *
beli dekat station minyak lah. baru betul ori

Beli kat online murah jugak...i rase kualiti same je...x perlu nak bazir wang bnyk2...jimat sikit... gedik.gif
chucheongfan
Hari tu pergi ke pasar raya beli barang baru dapatikan barang yang berkaitan kereta punya mereka pun ada jual dan harga agak murah juga.
chucheongfan
Barang couterfeit sekarang memang banyak dengan spare part kereta memang perlu berhati-hati jika tidak akan menyebabkan kerugian.
bazaoyu
QUOTE (john77 @ Apr 26 2019, 04:47 PM) *
Beli kat online murah jugak...i rase kualiti same je...x perlu nak bazir wang bnyk2...jimat sikit... gedik.gif


i pernah beli minyak online then bila sampai check minyak tu dia campur dengan air sebab cair sangat. menyesal beli
bazaoyu
QUOTE (cyclebin10 @ Apr 25 2019, 10:37 PM) *
Kedai servis kereta sekarang agak melampau.. Minyak hitam tu dahlahh saya beli sendiri.. pastu cas kos perkhidmatan untuk tolong saya tukarkan minyak tu dah agak cekik darah dah harganya. padahal tolong tukarkan je.. minyak tu sy beli tmpt lain. hmm


better tukar sendiri je minyak hitam. senang je actually. bukak enjin oil drain plug dekat bawah kereta, keluarkan minyak enjin then masukkan minyak baru
john77
QUOTE (bazaoyu @ Apr 26 2019, 11:16 PM) *
i pernah beli minyak online then bila sampai check minyak tu dia campur dengan air sebab cair sangat. menyesal beli

ya ke? Sy dah byk kali beli kat online...semua minyak enjin yg sy beli tu adalah tulen punya...mungkin u x bernasib baik beli minyak enjin yg x tulen...
john77
QUOTE (chucheongfan @ Apr 26 2019, 08:29 PM) *
Barang couterfeit sekarang memang banyak dengan spare part kereta memang perlu berhati-hati jika tidak akan menyebabkan kerugian.

ya betul...skrg ni minyak enjin pun ada counterfeit...so sblm beli check betul2 tau.. pastikan ada kod QR tertera pd botol minyak enjin...
cyclebin10
Sekarang dekat perayaan hari raya banyak pasar raya dah mulakan promosi mereka dan barang minyak enjin sekarang pun ada promosi.
cyclebin10
Laman web sekarang memang memudahkan aktiviti seharian kami dengan minyak enjin sekarang juga boleh dapatkan murah dekat laman web dan penghantaran percuma ke rumah.
melindaapang
QUOTE (Fatihah @ Apr 26 2019, 03:01 PM) *
Mcm ni, kalo aq selalu tukar minyak enjin kat kedai servis kereta yg berlainan...ada x apa2 kesan terhadap kereta aq? Sebab minyak enjin yg pakai tu selalu ditukar...


tak elok tukar tukar brand minyak enjin. kalau boleh pakai brand sama and gred sama
melindaapang
QUOTE (cyclebin10 @ Apr 27 2019, 10:56 PM) *
Laman web sekarang memang memudahkan aktiviti seharian kami dengan minyak enjin sekarang juga boleh dapatkan murah dekat laman web dan penghantaran percuma ke rumah.


laman web mana you beli. trusted ke tak?
bazaoyu
QUOTE (john77 @ Apr 27 2019, 01:46 PM) *
ya ke? Sy dah byk kali beli kat online...semua minyak enjin yg sy beli tu adalah tulen punya...mungkin u x bernasib baik beli minyak enjin yg x tulen...


mana u tau minyak tu tulen. ada qr code tak?
bazaoyu
QUOTE (melindaapang @ Apr 28 2019, 12:49 AM) *
tak elok tukar tukar brand minyak enjin. kalau boleh pakai brand sama and gred sama


pakai minyak enjin yg sesuai dengan jenis enjin. depends on berapa lama enjin dah digunakan
john77
QUOTE (cyclebin10 @ Apr 27 2019, 10:56 PM) *
Laman web sekarang memang memudahkan aktiviti seharian kami dengan minyak enjin sekarang juga boleh dapatkan murah dekat laman web dan penghantaran percuma ke rumah.

ya betul...shopping kat online mmg sgt mudah...hanya perlu pilih minyak enjin yg u nak dan buat byran...lepas tu tunggu brg tu hantar ke doorstep...tak perlu sempit dgn org ramai kat shopping centre...
john77
QUOTE (bazaoyu @ Apr 28 2019, 01:24 AM) *
mana u tau minyak tu tulen. ada qr code tak?

skrg ni botol minyak enjin ada kod QR utk pengesahan ketulenan produk...u hanya perlu imbas kod QR pada label botol minyak enjin utk ketahui ketulenan produk...
chucheongfan
Rasanya Shell HX8 punya minyak enjin agar baik dan sekarang laman web boleh dapatkan dengan lebih murah juga akan ada perhantaran percuma.
chucheongfan
Jika sesiapa yang lebih suka dengan belikan produk dekat kedai lebih baik pergikan pasar raya kerana Shell HX8 punya harga tu akan lebih murah.
melindaapang
QUOTE (chucheongfan @ Apr 28 2019, 05:30 PM) *
Rasanya Shell HX8 punya minyak enjin agar baik dan sekarang laman web boleh dapatkan dengan lebih murah juga akan ada perhantaran percuma.



tapi yg online platform ni kebanyakkan smua counterfeit product ni. mesti ada something wrong dlm minyak tu . kita bkn tahu .. kita tahu beli je . yang sengsara akan dtg kita gak. owner kereta.
melindaapang
QUOTE (chucheongfan @ Apr 28 2019, 05:36 PM) *
Jika sesiapa yang lebih suka dengan belikan produk dekat kedai lebih baik pergikan pasar raya kerana Shell HX8 punya harga tu akan lebih murah.




not a right suggestion bro.. aku tak rasa yg dijual dkt pasar raya tu yg ori.. yg dekat pasar raya tu kebanyakkan nya dri luar negara dia import, then kereta2 kt malaysia not suitable with the engine oil . better if nak beli HX8.. beli dekat official store mereka .
sunflo0303
QUOTE (chucheongfan @ Apr 26 2019, 08:25 PM) *
Hari tu pergi ke pasar raya beli barang baru dapatikan barang yang berkaitan kereta punya mereka pun ada jual dan harga agak murah juga.


pasar raya? murah memang murah .. then quality camna bro... tak takut ke pakai brg counterfeit dekat kereta kau bro.. kang kalau tak sesuai.. makan modal lak nak kene overhaul engine terusss better beli yg ori bro
sunflo0303
QUOTE (john77 @ Apr 27 2019, 01:46 PM) *
ya ke? Sy dah byk kali beli kat online...semua minyak enjin yg sy beli tu adalah tulen punya...mungkin u x bernasib baik beli minyak enjin yg x tulen...


hahahaha ni bukan kes bernasib baik ke tidak bro . its about quality... online paltform ni takleh caya sgt kdg2 dia campur air dlm engin eoil tu.. then condition packaging kemek.. takda code sah.. aku cakap camni sebab aku pernah kene bro . soo aku nasihatkan takyah la caya nasib baik or tidak if beli online engine oil tu.. nak beli, beli yg bebetul ori .. aku pernh beli kt station minyak diorg je.. quality ngam bro gedik.gif
sunflo0303
QUOTE (john77 @ Apr 27 2019, 01:46 PM) *
ya ke? Sy dah byk kali beli kat online...semua minyak enjin yg sy beli tu adalah tulen punya...mungkin u x bernasib baik beli minyak enjin yg x tulen...


hahahaha ni bukan kes bernasib baik ke tidak bro . its about quality... online paltform ni takleh caya sgt kdg2 dia campur air dlm engin eoil tu.. then condition packaging kemek.. takda code sah.. aku cakap camni sebab aku pernah kene bro . soo aku nasihatkan takyah la caya nasib baik or tidak if beli online engine oil tu.. nak beli, beli yg bebetul ori .. aku pernh beli kt station minyak diorg je.. quality ngam bro gedik.gif
tennyliew
QUOTE (chucheongfan @ Apr 26 2019, 08:25 PM) *
Hari tu pergi ke pasar raya beli barang baru dapatikan barang yang berkaitan kereta punya mereka pun ada jual dan harga agak murah juga.


mahal murah takpenting pun bagi aku la . yang paling kene diutamakan is the quality of the product . tak kesah apa2 pun kau beli . minyak engine ke alat2 ganti kereta ke.. sebab aku da serik la asyik kene tipu. asyik terbeli counterfeit product je . hmm at last aku yg kene tanggung risiko, bkn pasar raya/workshop tersebut yg nak tanggung .. hm soo i is serik dah terbeli yang counterfeit2 ni .
tennyliew
QUOTE (john77 @ Apr 28 2019, 01:41 PM) *
ya betul...shopping kat online mmg sgt mudah...hanya perlu pilih minyak enjin yg u nak dan buat byran...lepas tu tunggu brg tu hantar ke doorstep...tak perlu sempit dgn org ramai kat shopping centre...


bagi aku online platform & shopping centre smua counterfeit product.. semua takleh caye. siapa suruh kau g bersempit beli kt shopping centre , beli dekat official store dah betul dah . lagi satu , memang la senang tunggu je brg tu smpai dekat doorstep tapi quality takda takguna gak kan . hm aku cakap camni sebab aku dah terkene. soo beware la korang.. tulah.. next time rajin2 buat research apa beza ori & counterfeit product ni . then baru decide should buy or not yg dekat online platform ni ..
sunflo0303
QUOTE (Azeerah @ Apr 23 2019, 04:21 PM) *
I rase minyak enjin Caltex Havoline bagus...minyak ni bukan saje berfungsi utk melindungi enjin ketika cuaca sejuk, tp juga memberi perlindungan terbaik dlm suhu panas dan dlm beban berat...


meh i share pulak about Shell helix HX8 ni up to 40% perlindungan haus yang lebih baik untuk engine tau & aliran lebih cepat untuk permulaan yang lebih mudah dan pemanasan yang lebih cepat.. amacam?
onzzz kan HX8 ni hface.gif
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019