Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Buku buku
CAKAP.Net > Cakap Khusus > Cakap Sastera
bazaoyu
Hai,

Biasanya apa orang buat dgn buku buku masa belajar dulu yek?

Ramai kawan saya bagi junior je dulu, tapi saya tak sempat nak promote dulu. sekarang dah berhabuk dekat rumah tu ha... Nak buang sayang sebab belum 5 tahun pon... So agak macam relevant lagi la
john77
QUOTE (bazaoyu @ Jun 13 2019, 05:07 PM) *
Hai,

Biasanya apa orang buat dgn buku buku masa belajar dulu yek?

Ramai kawan saya bagi junior je dulu, tapi saya tak sempat nak promote dulu. sekarang dah berhabuk dekat rumah tu ha... Nak buang sayang sebab belum 5 tahun pon... So agak macam relevant lagi la



Bagi tempat recycle lagi baloi
cyclebin10
QUOTE (john77 @ Jun 17 2019, 09:07 PM) *
Bagi tempat recycle lagi baloi


weh.. sayang kot nak jual kalau boleh jual kat student laa... atleast dorang boleh guna input buku tu...
bazaoyu
tu la.. saya fikir pun sama.. mula2 ingat nak jual kat acik surat khabar lama je.. tapi sebab banyak buku pasal literature/ poetry...
MrFantastic
Boleh tawarkan harga yg murah utk jual kpd junior kalau rasa nak bagi mrk begitu sahaja,aku dulu pun sudah guna duit seratus lebih hanya utk beli buku2 rujukan tersebut, kalau boleh jual sampai setengah harga aku pun rela lah.
MrFantastic
QUOTE (john77 @ Jun 17 2019, 09:07 PM) *
Bagi tempat recycle lagi baloi


Kalau surat khabar ataupun benda2 yg lain ok lah bagi tempat recycle, tapi buku2 ni yg masih boleh diguna sayanglah kalau buat begitu sahaja, mungkin kita x mau guna lagi tapi ada pula org kat luar tu yg berminat...
cyclebin10
QUOTE (MrFantastic @ Jun 18 2019, 09:45 PM) *
Kalau surat khabar ataupun benda2 yg lain ok lah bagi tempat recycle, tapi buku2 ni yg masih boleh diguna sayanglah kalau buat begitu sahaja, mungkin kita x mau guna lagi tapi ada pula org kat luar tu yg berminat...


yes, exactly my point. aku rasa kalau korang check kat website yang jual barang 2nd ada je orang yang interested untuk beli buku... kalau nak site yang popular boleh try carousell
Purika
QUOTE (cyclebin10 @ Jun 21 2019, 12:12 PM) *
yes, exactly my point. aku rasa kalau korang check kat website yang jual barang 2nd ada je orang yang interested untuk beli buku... kalau nak site yang popular boleh try carousell


Carousell ?? knp ni best ke ?? mudah, atau lazada tak best ke??
Purika
QUOTE (MrFantastic @ Jun 18 2019, 09:45 PM) *
Kalau surat khabar ataupun benda2 yg lain ok lah bagi tempat recycle, tapi buku2 ni yg masih boleh diguna sayanglah kalau buat begitu sahaja, mungkin kita x mau guna lagi tapi ada pula org kat luar tu yg berminat...


Tapi buku tu kalau tak best macam mana nak jual lebih baik recycle kan
Lullaby
QUOTE (Purika @ Jun 22 2019, 05:05 PM) *
Carousell ?? knp ni best ke ?? mudah, atau lazada tak best ke??


Lazada, mudah tu bukan tak best lah.... aku suka je site ni.. senang nak cari barang kot
Lullaby
QUOTE (MrFantastic @ Jun 18 2019, 09:43 PM) *
Boleh tawarkan harga yg murah utk jual kpd junior kalau rasa nak bagi mrk begitu sahaja,aku dulu pun sudah guna duit seratus lebih hanya utk beli buku2 rujukan tersebut, kalau boleh jual sampai setengah harga aku pun rela lah.


Yang ni sesiapa dapat tawarkan harga yang kita nak, mestilah nak, try lah kat online ...
kwanny
QUOTE (Purika @ Jun 22 2019, 05:05 PM) *
Carousell ?? knp ni best ke ?? mudah, atau lazada tak best ke??


ada ke orang yang beli online tak pernah guna lazada?
kwanny
QUOTE (Lullaby @ Jun 22 2019, 05:20 PM) *
Yang ni sesiapa dapat tawarkan harga yang kita nak, mestilah nak, try lah kat online ...


Yang ni setuju, online lah...
melindaapang
QUOTE (kwanny @ Jun 22 2019, 05:25 PM) *
Carousell jual banyak barang yang apa kita nak , aku beli perabot kat Carousell juga, seller baik, product pun baik juga


Best nya, boleh tak share website??
melindaapang
QUOTE (Lullaby @ Jun 22 2019, 05:18 PM) *
ada ke orang yang beli online tak pernah guna lazada?


adik aku prefer insta or carousell sebab dia cakap more humane.. tak delah beli depan screen sgt, boleh text ngan orang
sunflo0303
Tak silap aku, kalau yang guna carousell tu best sebab feature dorang lain sikit.. cam ada boleh pilih radius untuk meet up semua.. so tak payah la guna pos kalau dah dekat jumpa je
sunflo0303
QUOTE (Purika @ Jun 22 2019, 05:05 PM) *
Carousell ?? knp ni best ke ?? mudah, atau lazada tak best ke??


yang lain bukan kata tak best.. tapi adik aku dah 3 tahun guna carousell, dia cakap at least boleh buat deal ngan buyer.. guna ada system text dorang.. so tak yah bagitau personal phone number, privacy sikit
MrFantastic
QUOTE (Purika @ Jun 22 2019, 05:05 PM) *
Carousell ?? knp ni best ke ?? mudah, atau lazada tak best ke??


Lazada mana ada org yg jual 2nd hand punya... semua benda2 yg dijual kat situ baru2 punya... kalau Carousell pula boleh jual 2nd hand...
MrFantastic
QUOTE (Purika @ Jun 22 2019, 05:17 PM) *
Tapi buku tu kalau tak best macam mana nak jual lebih baik recycle kan


X kira best ke x tentu ada org yg berminat dgn nya asalkan ia masih berada dlm keadaan yg baik dan bukan sudah buruk2, anda jual pd harga yg murah tentu ada org yg mau beli.
Shahmir
QUOTE (melindaapang @ Jun 22 2019, 05:43 PM) *
Manusia ni, sbb suka benda baru, barang lama tak minat, orang mmg macam ni ...


Bukan semua org pun mcm ni lah, dan kadangkala bukan kita yg x berminat barang lama, tapi sudah outdate dan x sesuai digunakan, terpaksa beli yg baru...
Shahmir
QUOTE (sunflo0303 @ Jun 24 2019, 11:58 PM) *
Tak silap aku, kalau yang guna carousell tu best sebab feature dorang lain sikit.. cam ada boleh pilih radius untuk meet up semua.. so tak payah la guna pos kalau dah dekat jumpa je


Hmm tapi aku rasa x selesa pula nak meet up dgn org yg kita x kenali dari online, rasa agak berbahaya pula berbuat demikian, kan guna pos lebih bagus?
Shahmir
QUOTE (sunflo0303 @ Jun 24 2019, 11:58 PM) *
Tak silap aku, kalau yang guna carousell tu best sebab feature dorang lain sikit.. cam ada boleh pilih radius untuk meet up semua.. so tak payah la guna pos kalau dah dekat jumpa je

Hmm tapi aku rasa x selesa pula nak meet up dgn org yg kita x kenali dari online, rasa agak berbahaya pula berbuat demikian, kan guna pos lebih bagus?
titipoh
QUOTE (sunflo0303 @ Jun 25 2019, 12:01 AM) *
yang lain bukan kata tak best.. tapi adik aku dah 3 tahun guna carousell, dia cakap at least boleh buat deal ngan buyer.. guna ada system text dorang.. so tak yah bagitau personal phone number, privacy sikit


bagusnya ada fungsi seperti ni, aku takut nak bagi nombor telefon kat org lain.
byk tengok berita di mana org boleh hantar virus melalui sms dan hack telefon kita utk dpt maklumat bank kita, mmg berbahaya mcm ni...
titipoh
QUOTE (MrFantastic @ Jun 25 2019, 08:47 AM) *
X kira best ke x tentu ada org yg berminat dgn nya asalkan ia masih berada dlm keadaan yg baik dan bukan sudah buruk2, anda jual pd harga yg murah tentu ada org yg mau beli.

Betul tu, kalau majalah atau komik alam yg sudah x dpt nak jumpai kat pasaran ada org yg akan belinya dgn harga yg tinggi, yg penting anda dpt cari pembeli tersebut gedik.gif Cara paling mudah ialah dgn guna Carousell.
MrFantastic
QUOTE (Shahmir @ Jun 25 2019, 08:52 AM) *
Hmm tapi aku rasa x selesa pula nak meet up dgn org yg kita x kenali dari online, rasa agak berbahaya pula berbuat demikian, kan guna pos lebih bagus?

Kalau takut kita boleh ajak kawan2 atau ahli keluarga utk teman kita masa meet-up, atau ajak bertemu kat kawasan yg ada ramai org supaya mrk x berani nak buat apa2 kalau ada niat yg jahat.
MrFantastic
QUOTE (titipoh @ Jun 25 2019, 09:03 AM) *
Hmm bagusnya ada fungsi seperti ni, masa kini aku takut nak beri nombor telefon kpd org lain,byk tengok berita di mana org boleh hantar virus melalui sms dan hack telefon kita utk dpt maklumat bank kita, mmg berbahaya mcm ni...

Jika ada chat system yg tersendiri aku rasa juga lebih mudah bagi penjual utk mengurus perniagaan mrk tu, x perlu susah2 nak reply msg guna sms atau Whatsapp, lebih senang utk kita track order dari pelanggan tu.
Shahmir
QUOTE (titipoh @ Jun 25 2019, 09:04 AM) *
Betul tu, kalau majalah atau komik alam yg sudah x dpt nak jumpai kat pasaran ada org yg akan belinya dgn harga yg tinggi, yg penting anda dpt cari pembeli tersebut gedik.gif Cara paling mudah ialah dgn guna Carousell.

Hmm aku tau yg Carousell ni boleh guna utk jual barang 2nd hand tapi mudahke nak cari pembeli kat situ? Bukannya semua org yg berminat dng barang yg kita jual dan lagipun kita perlu bersaing dgn penjual2 lain yg beribu2 org tu..
chucheongfan
QUOTE (Shahmir @ Jun 25 2019, 08:52 AM) *
Hmm tapi aku rasa x selesa pula nak meet up dgn org yg kita x kenali dari online, rasa agak berbahaya pula berbuat demikian, kan guna pos lebih bagus?

Kalau kebetulan kita dan penjual tinggal kat kawasan yg sama bukan ke meet-up lebih senang berbanding dgn pos?
Guna pos tu juga perlu bbrp hari sekurang2 dua tiga hari utk sampai ke rumah, jika kita cemas nak guna barang tu mmglah x sempat...
chucheongfan
QUOTE (Shahmir @ Jun 25 2019, 09:15 AM) *
Hmm aku tau yg Carousell ni boleh guna utk jual barang 2nd hand tapi mudahke nak cari pembeli kat situ? Bukannya semua org yg berminat dng barang yg kita jual dan lagipun kita perlu bersaing dgn penjual2 lain yg beribu2 org tu..

X perlu nak risau tentang perkara ni, mrk dilengkapi dgn fungsi Bump dan Spotlight yg membolehkan pembeli nampak barang2 yg kita jual dgn lebih mudah, boleh guna Carousell Coins utk dptkan perkhidmatan mrk tu, cuba tengok link kat bawah ni

https://blog.carousell.com/bump-top-spotlight/
Shahmir
QUOTE (chucheongfan @ Jun 25 2019, 09:20 AM) *
X perlu nak risau tentang perkara ni, mrk dilengkapi dgn fungsi Bump dan Spotlight yg membolehkan pembeli nampak barang2 yg kita jual dgn lebih mudah, boleh guna Carousell Coins utk dptkan perkhidmatan mrk tu, cuba tengok link kat bawah ni

https://blog.carousell.com/bump-top-spotlight/


Mcm tu rupanya.... tapi Carousell Coin tu buat apa punya ye? Benda utk kita beli-belah ke dlm Carousell?
chucheongfan
QUOTE (Shahmir @ Jun 25 2019, 09:21 AM) *
Mcm tu rupanya.... tapi Carousell Coin tu buat apa punya ye? Benda utk kita beli-belah ke dlm Carousell?

Bukan, Carousell Coin tu utk beli fungsi yg aku katakan sebelum ini iaitu fungsi Bump dan Spotlight, kalau topup Carousell Coin utk belinya kita akan dpt rebate dan lebih menjimatkan perbelanjaan kita, jadi jgnlah lupa tentang fungsi ni kalau berminat nak jadi penjual di Carousell.

https://support.carousell.com/hc/en-us/arti...arousell-Coins-
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019