Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Mintak pandangan korang tukar kerjaya.
CAKAP.Net > Cakap Urusniaga & Kerjaya > Cakap Kerjaya & Pengalaman
john77
Hi korang nak mintak pendapat korang lah, aku ni sekarang bekerja bidang machine operator kat company aku ni, ade la setahun kerja tapi aku rasa aku tak minat lagi nak kerja dalam bidang ni. Sekarang ni kat tempat kerja aku ade beberapa opening yang diorang bukak untuk pekerja diorang. Aku berminat nak try masuk dalam business development since ade opening untuk level junior. Tapi aku tak sure sama ade aku layak atau tak untuk jawatan tu. Aku pernah ambik kursus dalam bidang ni masa degree dulu, tapi degree aku dalam automotif. Sape - sape yang dalam bidang ni boleh bagi pendapat tak?
chucheongfan
Bagi i masih okay lagi kalau nak tukar career path sebab awal - awal u dah tau yang u tak minat dalam bidang tu. Cuba je apply dulu position tu. For me kalau position junior ni dia tak berkira sangat nak bagi sesapa pun.
zizi_zack
Setahun tu tak awal sangat ke nak tau ko minat ke tak? Plus bidang yang berkaitan admin n bisnes ni macam pening, kalau dah selesa tu stay je.
cyclebin10
Boleh je bro, nak tukar career.. ikut pengalaman aku kalau company bukak untuk masuk department lainatau jawatan lain senang sangat nak tukar. Cume concern ku bukan nak apply, tapi ko ade ke pengetahuan nak buat bisnes development tu?
sunflo0303
Nak masuk line business ni kena hati - hati sebab bukan kerja senang. Macam aku kerja bahagian sales je pun dulu banyak benda nak kena buat. Busines dev ni lagi susah sebab kita bertanggungjawab for your company income. Banyak strategi yang u kena pikir macam company presence, how to find better ways, diagnosis why your company in certain situation, right messaging & message.
john77
QUOTE (sunflo0303 @ Apr 29 2021, 11:37 PM) *
Nak masuk line business ni kena hati - hati sebab bukan kerja senang. Macam aku kerja bahagian sales je pun dulu banyak benda nak kena buat. Busines dev ni lagi susah sebab kita bertanggungjawab for your company income. Banyak strategi yang u kena pikir macam company presence, how to find better ways, diagnosis why your company in certain situation, right messaging & message.

Tak tau la pasal benda ni, sebab belum ade experience lagi. Tapi aku ade la belajar benda - benda macam ni daripada ebooks dan video tutorial. Harap boleh pakai lah knowledge aku.
sunflo0303
QUOTE (john77 @ Apr 29 2021, 11:49 PM) *
Tak tau la pasal benda ni, sebab belum ade experience lagi. Tapi aku ade la belajar benda - benda macam ni daripada ebooks dan video tutorial. Harap boleh pakai lah knowledge aku.

Belajar daripada macam - macam source tu dah okay lah. Tapi nak lagi better pergi kelas, macam aku pergi satu kelas roar point ni macam - macam aku belajar... aku pun mula- mula tak berapa yakin sangat, tapi lepas pergi mmg macam - macam aku belajar. Yelah pergi pun company yang hantar. Tapi memang banyak benda baru rupanya, sebab sekarang pun media dah macam - macam , tak boleh satu boleh ade cara lain.
cyclebin10
QUOTE (sunflo0303 @ Apr 30 2021, 12:24 AM) *
Belajar daripada macam - macam source tu dah okay lah. Tapi nak lagi better pergi kelas, macam aku pergi satu kelas roar point ni macam - macam aku belajar... aku pun mula- mula tak berapa yakin sangat, tapi lepas pergi mmg macam - macam aku belajar. Yelah pergi pun company yang hantar. Tapi memang banyak benda baru rupanya, sebab sekarang pun media dah macam - macam , tak boleh satu boleh ade cara lain.

Aku setuju dengan pendapat ni. Aku dah try belajar daripada internet lah, blog lah tapi paling efektif kalau amik kursus sebab yang dekat blog dan internet ni kadang - kadang dah outdated dan tak apply untuk market malaysia.
john77
QUOTE (cyclebin10 @ Apr 30 2021, 12:39 AM) *
Aku setuju dengan pendapat ni. Aku dah try belajar daripada internet lah, blog lah tapi paling efektif kalau amik kursus sebab yang dekat blog dan internet ni kadang - kadang dah outdated dan tak apply untuk market malaysia.

Betul ke? Aku tak pernah pulak nak cari kelas - kelas ni sebab aku takut mahal je. Lepas tu aku tengok banyak sangat kelas marketing sekarang ni, kadang tengok diorang punya promise tu macam tak real je.
sunflo0303
QUOTE (john77 @ Apr 30 2021, 12:48 AM) *
Betul ke? Aku tak pernah pulak nak cari kelas - kelas ni sebab aku takut mahal je. Lepas tu aku tengok banyak sangat kelas marketing sekarang ni, kadang tengok diorang punya promise tu macam tak real je.

Kena research la pasal owner yang anjur kan kelas ni. Macam yang aku pergi ni memang master marketing n branding, Mr. Long Yun Siang. Ko boleh search mmg dia banyak work dengan brand - brand ternama. Lagi satu kalau nak citer harga, masterclass dia mmg antara paling murah yang aku jumpa. Boleh tengok website diorang https://roar-point.com/marketing-branding-masterclass/
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2021