Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: tips penjagaan kereta
CAKAP.Net > Cakap Santai > Cakap Dunia Automotif
kakaroct
Assalamualaikum...salam sejahtera....

sudah agak lama saya tidak post disini...masalah teknikal...hehehe...

hari ini kita akan membincangkan tentang penjagaan alat ganti untuk kenderaan 4x4.
Dibidang kerja saya,sering saya alami masalah ini.Walau berbuih nasihat saya kepada
para pemandu/pelanggan saya,namun hal ini sering terjadi,perkara yg saya maksudkan ialah

" FRONT HUB FREE AND LOCK"....



Apa bende nih???

Menatang nih adalah untuk lock front wheel drive untuk kenderaan 4x4 untuk yg manual...
Sekarang dah maju...byk yg automatic lock...hanya perlu tekan butang sahaja...ewahh...
tp yg manual nih kena pusing daa...

Jaga dia senang jer...just make sure benda ni kita bagi free bila dah lepas lalu off road...tu jer...
jgn bawak laju dlm lock 4x4...kita dpt perasan time nih engine dlm rpm yg tinggi...
pun ada juga pelanggan kita yg buat2 tak tau pki sampai sehari baru nak release...
Penggunaan terlalu lama pada benda ni menyebabkan kerosakan pada front wheel bearing...
Cara untuk memasukkan low gear juga amat penting...rujuk pada manual yg terdapat pada
kenderaan anda atau berhubung terus dengan service advisor anda...caranya mungkin berbeza
dari model2 kenderaan yg lain...

Tanda2 kerosakan selalunya klu bearing mengeluarkan bunyi yg agak bising...seolah-olah bunyi
brake jamned...Kebiasaannya sekiranya sudah rosak,kita akan ganti sekali wheel bearing inner,
outer,front hub oil seal dan yg paling mahal sekali menatang kat atas tuh...anggaran harga untuk
front hub free and lock itu sahaja dalam linkungan RM700-RM1000 untuk satu bahagian bergantung
pada model...Selalunya kita akan gantikan kedua2 bahagian iaitu kanan dan kiri kerana kerosakan
selalu terjadi kedua2 bahagian...bergantung pada kerosakan jugak laa...klu dah free sebelah kanan
tp x free sebelah kiri...musykil jugak...tp seingat saya pernah juga terjadi perkara nih...hehehe...
agak2 klu kos keseluruhan baikpulih makan ribu-riban jugalaa...ish..ish...boleh beli ex5 sekenhen cash...

Sehingga kita berjumpa lagi di ruangan akan datang...
ingatlaa pesanan saya...sayangilaa kereta anda kurang sket drpd isteri anda...hehhee....
mat.g
QUOTE (kakaroct @ Nov 17 2008, 05:24 PM) *
Assalamualaikum...salam sejahtera....

sudah agak lama saya tidak post disini...masalah teknikal...hehehe...

hari ini kita akan membincangkan tentang penjagaan alat ganti untuk kenderaan 4x4.
Dibidang kerja saya,sering saya alami masalah ini.Walau berbuih nasihat saya kepada
para pemandu/pelanggan saya,namun hal ini sering terjadi,perkara yg saya maksudkan ialah

" FRONT HUB FREE AND LOCK"....



Apa bende nih???

Menatang nih adalah untuk lock front wheel drive untuk kenderaan 4x4 untuk yg manual...
Sekarang dah maju...byk yg automatic lock...hanya perlu tekan butang sahaja...ewahh...
tp yg manual nih kena pusing daa...

Jaga dia senang jer...just make sure benda ni kita bagi free bila dah lepas lalu off road...tu jer...
pun ada juga pelanggan kita yg buat2 tak tau pki sampai sehari baru nak release...
Penggunaan terlalu lama pada benda ni menyebabkan kerosakan pada front wheel bearing...
Cara untuk memasukkan low gear juga amat penting...rujuk pada manual yg terdapat pada
kenderaan anda atau berhubung terus dengan service advisor anda...caranya mungkin berbeza
dari model2 kenderaan yg lain...

Tanda2 kerosakan selalunya klu bearing mengeluarkan bunyi yg agak bising...seolah-olah bunyi
brake jamned...Kebiasaannya sekiranya sudah rosak,kita akan ganti sekali wheel bearing inner,
outer,front hub oil seal dan yg paling mahal sekali menatang kat atas tuh...anggaran harga untuk
front hub free and lock itu sahaja dalam linkungan RM700-RM1000 untuk satu bahagian bergantung
pada model...Selalunya kita akan gantikan kedua2 bahagian iaitu kanan dan kiri kerana kerosakan
selalu terjadi kedua2 bahagian...bergantung pada kerosakan jugak laa...klu dah free sebelah kanan
tp x free sebelah kiri...musykil jugak...tp seingat saya pernah juga terjadi perkara nih...hehehe...
agak2 klu kos keseluruhan baikpulih makan ribu-riban jugalaa...ish..ish...boleh beli ex5 sekenhen cash...

Sehingga kita berjumpa lagi di ruangan akan datang...
ingatlaa pesanan saya...sayangilaa kereta anda kurang sket drpd sayang bini...hehhee....


wahh kakaroct, awk ni taukey workshop ke? saya sendiri tak pernah lagi pakai 4x4 punya kereta.. ada org kata kalau dah biasa pakai pacuan 4 roda ni dah tak sedap nak pakai kete pacuan biasa.. pasal "front hub free and lock" tu tak boleh ke dikontrol secara automatik atau just press a button.. satu lagi soklan kat bhgn mana letaknya menda alah tu?
kakaroct
Untuk 4x4 yg the latest dia just pki touch button...so driver takyah turun lg nak pusing...
ni untuk model 4x4 hujung 90an dan ada juga awal 2000...depend pada model...

nak tau mana duduk menatang tuh...kat hub tayar depan...



klu dah biasa pki 4x4 memang oklaa...tp...ni pendapat peribadi saya...pki kereta lg selesa...
cuma klu pki 4x4 nih saya rasa mcm selamat sikit...adeih...ntahlaa...itulaa yg saya rasa...
bro mat.g try2 la pki...mana tau berkenan...tak kenal maka tak cinta...
bakteria
ha btl la mat.g ...aku penah pakai Toyota Land Cruiser Limited Edition 4000cc 3bln masa aku dok Sarawak dlu..keta bos aku la...mmg sedap gila...pstu bila blk semenanjung naik kancil...rasa keras tk ingt dunia...seminggu gak la baru biasa semula...

tapi Toyota tu ada mslah la...ni aku nk tnya...dia pakai gear automatik...aku dah lupa la cmne susunan gear dia...ada D1 dan D2 kot...bl masuk D2 mmg tkleh jalan keta tu (keta tu agak lama la) ...rasa berat nk mmpos sampai tk larat nk jalan...kena masuk D1 dlu ...bila dah jalan cket baru masuk D2...baru ok...nape jd cmtu?kakaroct ada idea?
kakaroct
gear auto nih dia kompleks skit nak dibicarakan...

tp klu sebagai mekanik...saya nak tgk atf level dulu...
sekira level tu rendah kemungkinan adalah disebabkan terdapat
kebocoran pada sistem gearbox anda...perkara ini juga boleh menyumbang
kepada kerosakan yg lebih teruk sehingga boleh menyebabkan ganti satu
gearbox...nak tau kat mana nak tgk atf level...hang cari atf dipstick...





kakaroct
check untuk leaking boleh dikatakan agak senang...sebab gearbox nih pki closed system..
so ada beberapa tempat jer yg boleh leak...mula2 kita tgk tempat tangki isi atf...adakah
terdapat kebocoran pada filler hose...



then kita tgk tempat buang minyak atf (drain plug)...



then pada selector shaft...nih tempat yg menghubungkan gear box dgn lever...



dan akhir sekali pada speed sensor mounting...sebab menatang nih letak dengan gearbox housing...



walau bagaimanapun...pemeriksaan keatas filter juga haruslah dilakukan sebelum korang
cadang nak overhaul ataupun nak ganti satu gearbox...bukan apa...ada orang yg tak tau
gear auto nih ada filter...kedudukan filter nih kat dalam atf pan...ala tmpt kita nak buang atf..
kita bukak tanki tu sekali...kat dalam tuh nmpk laa filter...



klu anda rasa menatang nih lama tak tukar atau tak pernah tukar langsung better tukar cpt2...
klu dah tukar tp masih mcm tu jugak...sedialaa untuk kuar duit...depend samada nak rebuild atau
nak ganti gearbox...klu utk kerosakan yg lebih serius tuh terlalu banyak untuk saya bincangkan...
anyway...hrp info nih dapat membantu anda semua...terutama bro bakteria...
bakteria
ok thanx bro utk info berguna...bnyk benda baru aku bljar...cuma aku nk tnya lg...andaikata tiada sebarang kebocoran pada kotak gear, ada tak kebarangkalian lain yg menyebabkan keadaan mcm yg aku tnya dlm post sblm nih? andaikata enjin diservis ikut waktu, filter dan atf ditukar ikut waktu....adakah penggunaan gear dan cara pemanduan tak betul? (ni aku tnya utk enjin Toyota Land Cruiser 4x4 tu)..
kakaroct
klu mcm tu...kemungkinan besar boleh jadi disebabkan cara penggunaan gear...
mungkin pemandu nih suka drop dari D ke L ker...mungkin kereta belum berhenti
sepenuhnya dah shift ke P...bergantung pada keadaan...susah saya nak ulas psl hal nih...



kadang2...usia kenderaan juga boleh menjadi faktor...dalam komponen automatic transmission...
ada bahagian yg mampu dimakan usia even mcm mana kita jaga pun...selalunya bahagian yg diperbuat
berunsurkan getah/plastik...walau bagaimanapun...saya tak dapat nak pastikan punca masalah kenderaan
bro bakteria...unless kita buat pemeriksaanlebih lanjut...
kakaroct
klu mcm tu...kemungkinan besar boleh jadi disebabkan cara penggunaan gear...
mungkin pemandu nih suka drop dari D ke L ker...mungkin kereta belum berhenti
sepenuhnya dah shift ke P...bergantung pada keadaan...susah saya nak ulas psl hal nih...



kadang2...usia kenderaan juga boleh menjadi faktor...dalam komponen automatic transmission...
ada bahagian yg mampu dimakan usia even mcm mana kita jaga pun...selalunya bahagian yg diperbuat
berunsurkan getah/plastik...walau bagaimanapun...saya tak dapat nak pastikan punca masalah kenderaan
bro bakteria...unless kita buat pemeriksaanlebih lanjut...
bakteria
ok bro tkpe... ni pn dh bynk ilmu nih bro bg...bro AT ni dia tkr gear just guna atf je kn?
kdg2 mcm tk logik gak kekuatan minyak mmpu menukar gear...
kakaroct
itulah kekuatan hidraulik....

klu psl automatic transmission nih saya x buat sgt...klu customer btl nak kita baiki...
then kita refer dgn pakar gearbox automatic...kira2 outsourcing laa bunyinya nii...

satu perkara saya nak tambah...penggunaan atf nih biar bersesuaian dgn model kenderaan...
sebelum ini kita jumpa satu honda accord agak latest jugak model nih...2006 or 2007 kot...sori...
x minat sgt honda...heheh...customer masuk atf yg x sesuai...padahal dia kena pki dextron 5...
so apa lagi...ganti satu gearbox...
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019