Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Streamyx Slow Giles
CAKAP.Net > Cakap IT, Komputer & Tutorial > Cakap Dunia ICT Terkini
Mukasurat: 1, 2
B@zSh™
Hmm...patutla aku terasa loading yang teramat sangat slow skang ni
Hopefully memang settle la lepas 5 April ni

QUOTE
SERVICE INTERRUPTION

Dear Valued Customers,

Telekom Malaysia Berhad ™ wishes to announce that there is a disruption of its Internet services due to circuit faults on the SMW3 between Tuas, Singapore and Penang linking Malaysia to Hong Kong and APCN2 near Chongming, China connecting Malaysia to the United States. As a result, customers using the Internet services may experience slow browsing while accessing websites hosted in the U.S. and Hong Kong.

In addition, customers using other IP services such as Virtual Private Network (VPN) and other critical business applications linked to the U.S. and Hong Kong may also experience some service degradation.

To alleviate the problem, some of the links have been rerouted to alternate routes to ease the congestion.

Restoration works on the affected cables are already in progress. However, during the restoration process, traffic to Northern America and Hong Kong may experience degradation. However, traffic to other countries will not be affected. TM expects complete recovery of its services by 5 April 2009 and will make further announcements on the progress of the restoration works.

TM wishes to assure its customers that it is undertaking all necessary measures to restore communications services for its customers as soon as possible.

Customers can call TM at 100 and select “Internet Services” or e-mail us at help@tm.com.my for any Internet related problems.

Thank You.
mat.g™
selain coverage yg lembab, customer service tmnet/streamyx skang amat teruk.. kalau ada masalah streamyx buat call kpd helpdesk mereka, makan masa dekat sebulan utk resolved.. saya sendiri memindahkan streamyx ke rumah baru.. ianya makan masa hampir sebulan(service offline) setelah hampir 10 kali saya buat followup dgn tmnet.. sedangkan bil berjalan seperti biasa.

mgkn slps ini saya akan bertukar kpd P1 WiMAX.
padaiyappa©
kawe rasa diaorang Zzzzzz
ganazz
QUOTE (Padaiyappa @ Apr 3 2009, 12:09 PM) *
kawe rasa diaorang Zzzzzz

tlepon sratus, soh dorang restat line streamyx korang punya gedik.gif saya punya line tenet dah pulih da... donglok laju menggila... lebih2 lagi selepas pakai eset versi 417....
B@zSh™
Aku dah suruh customer service reset port
Skang tgh test...jadi x macam ganazz cakap
Hopefully laju balik la

P/S : Ada peningkatan sikit...td slow giler. Tp CS tu cakap slow browsing untuk UK & Hong Kong still x resolve
rizputra7
patut ler sejak akhir2 nie...asyik putus2 jer......napa org tm yak habaq kat aku...buat rugi aku jer bayar tiap2 bulan............ bruce.gif
sHäm
Rosak lagi? Kerap betul ....... atau saja2 kata rosak, nak kurangkan bandwith, dapat save $$$$ .... TM main politik kot dry.gif
B@zSh™
Entah la....dah tu jer pilihan yang betul2 ada
Kalo ada company yang nak buat wired BB pun...x meluas & service lg hampeh
Boleh mengadu kat Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia x?
ganazz
amacam tak o.k lagi ke.... skang undergrowd pun dah laju bley masuk..... syok tul mengganazzz..... cuma modem je tak brani main conek dis konek..... jaga line supaya tak berlaku sloq lagi....
sHäm
Aku nyer no problem ... tapi kekadang je TERSEDUN grin.gif
B@zSh™
Dah ok sikit
Skang download at least cecah 100kb/s
Tp aku rindukan download speed lama yang sampai 200kb/s
Thanks ganazz

P/S : Masa aku call 100 td...giler lama menunggu...dah berapa hinggit dah tu. Skang call 100 dah x free
ganazz
TM suka makan duit ikut suka dia.... pengguna kalau tak kreatif, cergas komplen sodap balik dia la...tp pelayan line 100, memang best cakap.... sedap je bahasa... gaya bahasa FULUS!!!!
B@zSh™
Yang jadi operator kat customer service ni kadang2 x tahu sangat kerja dia
Dia just baca procedure yang sama
Flush dns....restart modem...cabut cable sume...set DNS etc
Asyik ulang benda sama
♦محمد أفيق♦
QUOTE (B@zSh @ Apr 4 2009, 12:24 PM) *
Yang jadi operator kat customer service ni kadang2 x tahu sangat kerja dia
Dia just baca procedure yang sama
Flush dns....restart modem...cabut cable sume...set DNS etc
Asyik ulang benda sama

procedure biasa...setiap hari ulang benda yang same..
dah menjadi skrip harian..
ganazz
modem rosak da....prosedur cam ner lak eh? susahnyer nak ke boleh tukaq modem
rizputra7
dah banyak kali aku call operator kat customer service 100.....asyik sibuk jer diorang..... mad.gif
♦محمد أفيق♦
QUOTE (rizputra7 @ Apr 6 2009, 07:57 PM) *
dah banyak kali aku call operator kat customer service 100.....asyik sibuk jer diorang..... mad.gif

mmg..tak nak angkat..mungkin diaorg tahu ape yang akan costumer ckp nanti.. call.gif
ganazz
yg paling penting, tukar password setiap 3 bulan,

https://tmbill.tm.net.my/SelfCare/Maintenan...lfcareLogin.jsp
bizonedrop
QUOTE (ganazz @ Apr 10 2009, 08:54 AM) *
yg paling penting, tukar password setiap 3 bulan,

https://tmbill.tm.net.my/SelfCare/Maintenan...lfcareLogin.jsp


kenapa tukar password.? perlu ke?
kalau tak tukar?
ganazz
QUOTE (bizonedrop @ Apr 10 2009, 09:23 AM) *
kenapa tukar password.? perlu ke?
kalau tak tukar?

selagi tak kuar perkataan invalid, tak per la.... nanti sat gigit jari nak tunggu bila la nak log off nie????... ada tempat org suka main2, tiu kena ingat!!!
bizonedrop
QUOTE (ganazz @ Apr 10 2009, 09:39 AM) *
selagi tak kuar perkataan invalid, tak per la.... nanti sat gigit jari nak tunggu bila la nak log off nie????... ada tempat org suka main2, tiu kena ingat!!!


kene tunggu perkataan 'invalid' baru tukar password ke..
atau WAJIB tukar 3 bulan sekali? blink.gif
ganazz
kalo rasa penting menikmati streamik tanpa kemungkinan yg tak diingini!
B@zSh™
QUOTE
selagi tak kuar perkataan invalid, tak per la.... nanti sat gigit jari nak tunggu bila la nak log off nie????... ada tempat org suka main2, tiu kena ingat!!!

Ni pasal acc Streamyx pun kena phish ke? tongue.gif
Aku dah almost 5 years x tukar password
ganazz
yer la... bila tlepon 100, cakap line dah heng, lepas reset, dapt la guna. bila restst pc, jadi balik. Dah naik cemuih maiz tel 100. Last2 dapat masuk tenet trus tuka password, tak main save dah!!! selesai masalah. line tenet pun laju sakan dah skang. 24 jam on modem. Bior berasap!!!! nak pekena sangat!!!!
rizputra7
QUOTE (B@zSh @ Apr 3 2009, 11:00 AM) *
Hmm...patutla aku terasa loading yang teramat sangat slow skang ni
Hopefully memang settle la lepas 5 April ni


dah lepas 5april...internet still macam tue jer....aku nak download lagu pun tak lepas......macam mana yer nak buat jadi elok balik....call 100 diaorg asyik sibuk jer
padaiyappa©
betullah. aku try download rapid slowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww
wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww
wwwwwwwww
wwwwwwwwwwwwwwwwwwwww wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww
wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww
wwwwwwwwwww
wwwwwwwwwwwww giler
mat.g™
Demo patut beralih arah.. say NO to streamyx, dia punya customer service mmg hampeh menyakitkan hati..



♦محمد أفيق♦
QUOTE (mat.g™ @ Apr 14 2009, 10:21 AM) *
Demo patut beralih arah.. say NO to streamyx, dia punya customer service mmg hampeh menyakitkan hati..




pakai p1 ni ok tak??coverage dia cam mane?
rizputra7
tempat aku mana ada wimax..
ganazz
bila la nak sampai kat tempat aku sang wimax nie....
rizputra7


slowwwwwwwwwwwwwwwww kan????
B@zSh™
Bro...yang bro bg tu just downlink/uplink line
Sebenarnya kalo guna server Malaysia..memang laju
Yang masalahnya skang bila kita download @ browse kat website yang guna server luar
Yang diaorang cakap Europe @ Hong Kong
Tp...ni dah lepas 5 April...hisss

P1 WiMax ni ok...tp cuma fair usage policy tu yang ntah pape
Bayar mahal2 tp lepas 5GB speed kena cap jugak
ganazz
nak laju, tutup firewall
dawos
sama ajer.. tutup ker buka firewall lebih kurang jer.. streamyx mmg problem .. itu jer

nak kate p1 wimax bagus ntah lar tak pernah try lagi..

aku gune streamyx skang nie ok lar sikit sbb aku gune setting pppoa lan/snap.. kalau dulu aku gune pppoe tapi semenjak aku gune pppoa nie ok lar sikit stremyx aku cume yang tak larat nye.. internet jd spike.. mybe spike tu sbb wiring internet aku kot.. ntah lar

yer la mau tidaknye kalau download gune RS 200kb turun balik jd 180kb pastu naik baik jd 200kb ntah bler ntah nak ok.. dulu aku pakai ok jer..
sHäm
dawos .. cuba cerita sikit bab PPPoE tukar ke PPPoA LAN/SNAP .. nampak menarik, boleh laju ker .. kalau guna standalone PC boleh ker atau untuk yang Networking saja .. dan apa maksud "SPIKE" unsure.gif
B@zSh™
Yups...aku pun berminat nak tau
Home user boleh guna PPOA ke?
sHäm
Maner dawos nie? 105.gif
♦محمد أفيق♦
sejak bile streamyx masalah ..macam2 kuar...wimax la...u mobile punya la..izzy ..cam2 lagi..

member aku ade guna p1 wimax..aku test mmg laju...dia amik pakej yg rm50 tak silap..
mula la dia nak bangga...ajak aku beralih kepada p1 tu..tinggalkan streamyx..

masing2 ade kelebihan dan kekurangan nya..
p1 tu wireless...tak menentu sikit wireless ni..kadang2 ok kadang2 tak ok..tu yg lemah...
B@zSh™
Kalo nak compare wireless vs wired...
Wired lagi stabil & lagi jarang bermasalah
Kalo setakat guna kat umah...wired jer la
dawos
bg yang menggunakan wireless nie aku bukan nak kate.. sume bagus aku tak salahkan.. sume ok sebenarnya kalau nak bergantung pada user.. tapi pada aku sendiri.. kalau yang menggunakan di rumah baik ajerla gune wired spt yang dicadangkan oleh B@zSh™ tue..

tapi terpulangla pada masing2 yang menggunakan nya..
sHäm
QUOTE (sH@m @ May 13 2009, 02:38 PM) *
dawos .. cuba cerita sikit bab PPPoE tukar ke PPPoA LAN/SNAP .. nampak menarik, boleh laju ker .. kalau guna standalone PC boleh ker atau untuk yang Networking saja .. dan apa maksud "SPIKE" unsure.gif

Aku highlight balik soklan sebelum nie ..
dawos
kalau pasal pppoa tue aku tatau nak terangkan mcm mana.. kalau gune dialing utk streamyx aku tak pasti leh ke tak.. sbb sepanjang aku gune streamyx aku tak suke gune dialing tue.. aku terus masuk ke modem menggunakan browser jer..

kalau nak kate setting untuk untuk pppoa tue bg yang biasa yang menggunakan modem.. die akan ade setting untuk pppoe llc/snap

dan ade yang setting untuk pppoa llc/snap tapi terpulangla pada masing2 nak gune @ tak.. tapi aku lebih suke gune pppoa sbb bg aku tak byk problem mcm pppoe.. tapi ape2 sume orang tak sama mybe mslh lain2.. aku cume kongsi ajer..

B@zSh™ yang spike tue maksud nye internet ko jd tak tentu.. tak stabil kejap naik kejap turun mcm tue la.. mcm ko download.. ko akan tgk kalau yang stabil 200kb akan stay ajer.. tapi bg yang spike kejap2 jd 200kb kejap2 jd 180kb ... aku nie package untuk home user..

so aku gune setakat nie takde mslh pun... aku cume setting internet aku..dua mende nie jer aku buat tcpoptimizer dan pppoa llc/snap..

nie maksud aku pppoa tue..



dari dulu sampai skang aku tak pernah reti nak upload gamba mcm mana.. maaf lar..

p/s nak post desktop aku pun tak reti..

Edited : Aku tolong edit picture yang ko post dawos - B@zSh™
dawos


yang nie plak speed untuk aku.. aku rasa dah cukup ok untuk internet yang aku byr.. sbb aku bayar rm77inggit sebulan ajer.. kalau nak lagi laju aku pun tatau la korang.. klu korang leh gune yang lagi laju.. kongsi2 lar.. mungkin aku punye nie paling sengal agaknye.

aku nye setting 1 modem sambung dekat hub.. sume sekali yang gune 2 computer 2 laptop.. yang computer lagi 1 pun tgh mendownload juga.. takde mslh..yang laptop plak.. ntah lar bilik lain sbb aku combine ker sume jd 1.. kire aku cume monitor kalau internet terdc ker ape ker.. tue jer yang aku buat..

aku nie baru blaja mungkin nie biasa ajer bg korang aku cume nak kongsi ajer
sHäm
PPPoA = Point to Point Protocol over ATM (Router to ISP)
PPPoE = Point to Point Protocol over Ethernet (PC to Router)

PPPoA support Maximum Transmission Per Unit (MTU) 1500 max.
PPPoE support MTU 1480 - 1492

Secara dasarnya PPPoA support lebih MTU, mungkin boleh lajukan connections (TCPOptimizer akan set MTU nie ke 1500), tapi bergantung kepada DSLAM berdekatan adakah support PPPoA, jika tidak secara auto PPPoA akan diconvert ke PPPoE dan kita akan merasa turun naik speed ....

Banyak users berdebat dalam hal nie, PPPoE lebih stabil dari PPPoA, PPPoA hanya sesuai untuk enterprise users (static IP), tiada beza speed dan mcm2 lagi ... x der 1 conclusions

dawos dah guna, jadi bagaimana dengan updating Antivirus atau download email .. ader masaalah tak?

Sebenarnya, aku masih x jumpa satu kenyataan yang betul2 kukuh tentang PPPoA vs PPPoE on Streamyx, kalau korang ader lebih info, silalah kita bincang.
sHäm
Update:

Setelah aku try, memang sah PPPoA untuk static IP, kena isi IP dan Sub Nest secara manual .. jika x isi secara auto ia akan configure ke PPPoE .. lagi satu jika guna akaun @streamyx, sah x leh config, kena guna @tmnet iaitu static ......... camana dawos config?
dawos
QUOTE (sH@m @ May 14 2009, 09:31 PM) *
PPPoA = Point to Point Protocol over ATM (Router to ISP)
PPPoE = Point to Point Protocol over Ethernet (PC to Router)

PPPoA support Maximum Transmission Per Unit (MTU) 1500 max.
PPPoE support MTU 1480 - 1492

Secara dasarnya PPPoA support lebih MTU, mungkin boleh lajukan connections (TCPOptimizer akan set MTU nie ke 1500), tapi bergantung kepada DSLAM berdekatan adakah support PPPoA, jika tidak secara auto PPPoA akan diconvert ke PPPoE dan kita akan merasa turun naik speed ....

Banyak users berdebat dalam hal nie, PPPoE lebih stabil dari PPPoA, PPPoA hanya sesuai untuk enterprise users (static IP), tiada beza speed dan mcm2 lagi ... x der 1 conclusions

dawos dah guna, jadi bagaimana dengan updating Antivirus atau download email .. ader masaalah tak?

Sebenarnya, aku masih x jumpa satu kenyataan yang betul2 kukuh tentang PPPoA vs PPPoE on Streamyx, kalau korang ader lebih info, silalah kita bincang.



yups mungkin ade gak kebenaran yang ko cakap.. tapi pada ape yang aku gune.. kalau aku gune TCPOptimizer bile dah set MTU 1500 kalau aku change kepada PPP0E pun takde mslh.. die akan setting kepada 1500 gak..sbb TCPOptimizer nie byk gak die setting berbanding software lain yang aku gune untuk TCP nie..

kalau nak kate byk user berdebat itu sememangnye.. sbb takde jawapan yang pasti.. sbb dulu masa streamyx problem aku call helpline die ckap internet takle connection la.. itula inila diorang ckp..pastu aku tnye diorang kalau aku gune PPP0A adakah streamyx aku leh connect..diorang kate tak boleh.. last2 aku dah ikut cara aku sendiri.. baik aku try sendiri.. jahaman pun takperla.. yang penting aku cube buat.. last2 ok jer aku pakai takde mslh..

updating Antivirus?? kaspersky aku gune tiap2 ari update.. auto update takde mslh pun... download email ker.. ape ker ... youtube ape2 jer yang berkaitan internet takde mslh untuk aku..malah aku lebih selesa dengan PPPoA nie..

a`ah sape2 yang ade info kongsi2 lar kat sinie.. aku pun tak pandai sgt mende2 mcm nie.. aku ikut kepala aku jer.. cari info sikit2 so aku buat la.. kalau tak boleh songsang kan plak.. mana tau boleh .. rolleyes.gif
dawos
QUOTE (sH@m @ May 14 2009, 09:50 PM) *
Update:

Setelah aku try, memang sah PPPoA untuk static IP, kena isi IP dan Sub Nest secara manual .. jika x isi secara auto ia akan configure ke PPPoE .. lagi satu jika guna akaun @streamyx, sah x leh config, kena guna @tmnet iaitu static ......... camana dawos config?



oo ye ker mcm tue.. @ ade perbezaan antara modem..?? kalau aku gune PPPoA pun IP aku ttp dynamic.. sbb internet aku baru lepas DC umah aku blackuot bape ari nie sbb ujan lebat.. so kalau aku disconnect dan connect balik pun IP akan berubah2..

aku gune @streamyx(aku home user) config aku sama mcm PPPoE tapi sume same cume yang bezanye masa mula2 sekali aku tukar kepada PPPoA LLC/SNAP lain2 aku gune mcm biasa yang mcm PPPoE.. takde mslh
sHäm
Thanks dawos .. aku akan cuba kat modem lain lak .. ko dah try PPPoA VC-Mux, khabarnya lebih bagus dari LLC ..
dawos
QUOTE (sH@m @ May 14 2009, 10:23 PM) *
Thanks dawos .. aku akan cuba kat modem lain lak .. ko dah try PPPoA VC-Mux, khabarnya lebih bagus dari LLC ..



unsure.gif a`ah lar.. ko cakap nie baru aku terfikir..kenapa aku tak try PPPoA VC-Mux kan.. takper nanti aku try..kalau ok dan boleh buat connection aku bgtau kat sinie.. anyway thank sebab sharing.. kalau pasal mende nie banyak lagi nak kene buat kajian.. gedik.gif

aku akan cube.. mana tau ok..nak blaja meng-o-dam kene byk blaja... bukan senang sume nie.. anyway thank ya
ganazz
fasten the speed of your modem

a must download 170 kb patch only which modifies some files in the browser files because of which your catche system is improved...!! it automatically patches your
1.ie
2.firefox
3.opera
4.chrome
and others..!!

sori la geng.... saja lawak ari nie... tengok cerita korang... seronok juga...
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2014