Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: Pilih Air con
CAKAP.Net > Cakap Khusus > Cakap Produk Elektrik, Elektronik & Digital
Mel
Nak beli 1 penghawa dingin yg baru utk gantikan yg lama punya....
Apa yg perlu saya mengambil berat semasa memilih Air con ni?
Jenama, HP ke?
Kadil
QUOTE (Mel @ Mar 27 2017, 07:41 PM) *
Nak beli 1 penghawa dingin yg baru utk gantikan yg lama punya....
Apa yg perlu saya mengambil berat semasa memilih Air con ni?
Jenama, HP ke?

pastinya jenama yg baik ialah penting sgt la...sebab yg besar punya kilang pasti ACnya yg dikeluarkannya x kan
x baik...
dengan itu, buat research dulu bagi jenama yg baik la....Nasihat saya lah
Jasmi
Yg paling penting sekali ialah harganya lah!!
haha pasti harga yg mennentukan keputusan yg awak pilih yg mana model AC dan brand
Mestilah yg lebih mahal lebih byk fungsi dan baik...pilih hati2 ho
wati
QUOTE (Mel @ Mar 27 2017, 07:41 PM) *
Nak beli 1 penghawa dingin yg baru utk gantikan yg lama punya....
Apa yg perlu saya mengambil berat semasa memilih Air con ni?
Jenama, HP ke?


beli air-cond jenama baik harga mahal sgt,
beli yg murah takut cepat rosak pulak,
baik tak payah beli baru. biggrin.gif
jee
QUOTE (Kadil @ Mar 27 2017, 08:20 PM) *
pastinya jenama yg baik ialah penting sgt la...sebab yg besar punya kilang pasti ACnya yg dikeluarkannya x kan
x baik...
dengan itu, buat research dulu bagi jenama yg baik la....Nasihat saya lah


mmg betul jenama penting, member i beli air-cond jenama tak pernah dengar, sebulan je dah tak sejuk,
kena buang duit servis selalu, lebih berbaloi beli yg jenama baik.
tapi kena tengok jugak badjet berapa, harga jenama baik bkn main hg tinggi,
bulan lepas i beli satu air-cond Inverter, mmg cukup sejuk dan jimat elektrik,
tapi harga lebih tinggi drp yg biasa,
kalau badjet cukup boleh beli.


pchanesuan
QUOTE (Mel @ Mar 27 2017, 07:41 PM) *
Nak beli 1 penghawa dingin yg baru utk gantikan yg lama punya....
Apa yg perlu saya mengambil berat semasa memilih Air con ni?
Jenama, HP ke?


Kena check square feet rumah ko, lps tu pilih HP yg sesuai.
Kemudian, kira cara pengunaan ko sehari atau seminggu berapa lama buka... Kemudian tgk la berbaloi tak ko ambil inverter.
Last kali, ko kena pastikan kena seal semua ruang tingkap dan tempat nak pasang air-cond. Janji takde perabot yg besar halang air flow.

Jenama tak penting, janji blh pakai. Rumah aq cuma guna china brand media.
ok je dah 2 tahun lebih guna.
siti95
QUOTE (Mel @ Mar 27 2017, 07:41 PM) *
Nak beli 1 penghawa dingin yg baru utk gantikan yg lama punya....
Apa yg perlu saya mengambil berat semasa memilih Air con ni?
Jenama, HP ke?


I rasa kan , yang penting fungsi mana yang kamu mementingkan ~ tp betul juga kena jaga sikit pada jenama sbb tentulah jenama popular terjamin sikit haha. Rumah I guna York sbb keluarga I lebih mementingkan rapid cooling dengan energy saving punya fungsi
siti95
QUOTE (pchanesuan @ Mar 29 2017, 10:32 AM) *
Jenama tak penting, janji blh pakai. Rumah aq cuma guna china brand media.
ok je dah 2 tahun lebih guna.



hmm klaw blh kan baik cuba jenama yang famous sikit. I guna York ok je udara segar , energy saving semua cun2 xde masalah
siti95
QUOTE (pchanesuan @ Mar 29 2017, 10:32 AM) *
Jenama tak penting, janji blh pakai. Rumah aq cuma guna china brand media.
ok je dah 2 tahun lebih guna.



hmm klaw blh kan baik cuba jenama yang famous sikit. I guna York ok je udara segar , energy saving semua cun2 xde masalah
Kadil
QUOTE (pchanesuan @ Mar 29 2017, 10:32 AM) *
Kena check square feet rumah ko, lps tu pilih HP yg sesuai.
Kemudian, kira cara pengunaan ko sehari atau seminggu berapa lama buka... Kemudian tgk la berbaloi tak ko ambil inverter.

Jenama tak penting, janji blh pakai. Rumah aq cuma guna china brand media.
ok je dah 2 tahun lebih guna.


Web ade kalkulator utk kira HP dan btu/j punya.
Media ni jenama yg x teruk sgt lah.

seperti yg kawan2 kat sini cakap, saya juga setuju York ialah satu jenama yg boleh dipertimbangkan.
rohas
QUOTE (siti95 @ Mar 29 2017, 06:01 PM) *
hmm klaw blh kan baik cuba jenama yang famous sikit. I guna York ok je udara segar , energy saving semua cun2 xde masalah


Rumah aq juga pakai York punya aircon, baik juga lah...
Ade Inverter dgn non-inverter, senyap dan jimat tenaga.
Mel
sy kira saya punya kena 1.5 HP.
York customer serivce kalau baik saya terus blh buat keputusan.
saya rasa jika beli inverter la...lebih jimat elektrik dan ade tu hydro purifier.
terima kasih semua
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2018