Bantuan - Carian - Ahli-ahli - Kalendar
Versi Penuh: jerebu semakin teruk
CAKAP.Net > Cakap Umum > Cakap Kesihatan & Petua
Ayup_Maya
Sekarang saya tiap-tiap hari check keadaan udara sekarang, jerebu kuat sangat...Bukan panas sahaja, udara yang kami hidu ni akan menjejaskan kesihatan kami, bila lah jerebu ni hilang?
Gemini
QUOTE (Ayup_Maya @ Aug 20 2018, 10:40 PM) *
Sekarang saya tiap-tiap hari check keadaan udara sekarang, jerebu kuat sangat...Bukan panas sahaja, udara yang kami hidu ni akan menjejaskan kesihatan kami, bila lah jerebu ni hilang?


Nasib baik sekarang cuti sekolah, saya boleh bawa anak pergi tempat lain yang udara dia kurang cemar. Kalau tidak mereka mesti kuat batuk, ni bukan situasi yang boleh dikawal dengan makan ubat. Semua ni pasal jerebu tu.
Zten
QUOTE (Ayup_Maya @ Aug 20 2018, 10:40 PM) *
Sekarang saya tiap-tiap hari check keadaan udara sekarang, jerebu kuat sangat...Bukan panas sahaja, udara yang kami hidu ni akan menjejaskan kesihatan kami, bila lah jerebu ni hilang?


Sekarang saya keluar mesti kena pakai mask dan minum banyak air untuk mengeluarkan bahan kotor dalam badan. Walaupun sudah balik rumah, saya juga akan bukan penapis udara untuk pastikan udara dalam rumah adalah bersih, baru saya rasa lega sikit.
Ayup_Maya
QUOTE (Zten @ Aug 20 2018, 10:49 PM) *
Sekarang saya keluar mesti kena pakai mask dan minum banyak air untuk mengeluarkan bahan kotor dalam badan. Walaupun sudah balik rumah, saya juga akan bukan penapis udara untuk pastikan udara dalam rumah adalah bersih, baru saya rasa lega sikit.


Takut keadaan sekarang penapis udara pun tak boleh kawalan situasi jerebu sekarang, saya dah rasa sikit sakit tekak, kena minum air banyak ni.
Zten
QUOTE (Ayup_Maya @ Aug 20 2018, 10:51 PM) *
Takut keadaan sekarang penapis udara pun tak boleh kawalan situasi jerebu sekarang, saya dah rasa sikit sakit tekak, kena minum air banyak ni.


Walaupun mesin tak 100 % membersihkan udara, tapi boleh kurangkan ancaman daripada jerebu tu, biasa saya tengok lampi isyarat mesin untuk memastikan udara di sekeliling saya bersih atau tak bersih. Ni cara saya untuk mengelakan sakit yang disebabkan jerebu ni.
Fatihah
QUOTE (Zten @ Aug 20 2018, 10:54 PM) *
Walaupun mesin tak 100 % membersihkan udara, tapi boleh kurangkan ancaman daripada jerebu tu, biasa saya tengok lampi isyarat mesin untuk memastikan udara di sekeliling saya bersih atau tak bersih. Ni cara saya untuk mengelakan sakit yang disebabkan jerebu ni.

ya, penapis udara boleh membantu meningkatkan kualiti udara kat dalam rumah.
Fatihah
QUOTE (Gemini @ Aug 20 2018, 10:46 PM) *
Nasib baik sekarang cuti sekolah, saya boleh bawa anak pergi tempat lain yang udara dia kurang cemar. Kalau tidak mereka mesti kuat batuk, ni bukan situasi yang boleh dikawal dengan makan ubat. Semua ni pasal jerebu tu.

Kalo boleh, bagi anak-2 kau pakai mouth mask...boleh kurangkan hisapan asap jerebu...
Azeerah
QUOTE (Ayup_Maya @ Aug 20 2018, 10:51 PM) *
Takut keadaan sekarang penapis udara pun tak boleh kawalan situasi jerebu sekarang, saya dah rasa sikit sakit tekak, kena minum air banyak ni.

Keadaan jerebu dah jadi makin serius...itulah pasal macam terasa nak beli penapis udara kat rumah..at least bila balik rumah...boleh hidu udara yang bersih..
Nak tanya mana satu punya penapis udara paling berbaloi dibeli?
arifmangkuk
QUOTE (Azeerah @ Aug 21 2018, 06:09 PM) *
Keadaan jerebu dah jadi makin serius...itulah pasal macam terasa nak beli penapis udara kat rumah..at least bila balik rumah...boleh hidu udara yang bersih..
Nak tanya mana satu punya penapis udara paling berbaloi dibeli?

kalau beli brg elektronik, aku lbh suka beli produk korea/jepun. Sbb biasanye kualiti produk mrk tinggi.
Bidayah
QUOTE (arifmangkuk @ Aug 21 2018, 07:03 PM) *
kalau beli brg elektronik, aku lbh suka beli produk korea/jepun. Sbb biasanye kualiti produk mrk tinggi.


Klau nk beli jgn beli Cuckoo, walaupun produck korea kualiti ia tak bagus
Daud Awang
QUOTE (Bidayah @ Aug 21 2018, 09:35 PM) *
Klau nk beli jgn beli Cuckoo, walaupun produck korea kualiti ia tak bagus

Betul,servis cuckoo sgt teruk
sms beli produk, mrk janji byk,
tp selepas tu mrk langsung x dtg servis lagi
kalau ada apa2 problem mrk pun bg alasan byk je
Daud Awang
QUOTE (arifmangkuk @ Aug 21 2018, 07:03 PM) *
kalau beli brg elektronik, aku lbh suka beli produk korea/jepun. Sbb biasanye kualiti produk mrk tinggi.

Produk Korea x semestinya kualiti tinggi
tgk cuckoo, kualiti produk rendah tp harga lbh mahal drpd jenama lain
Bidayah
QUOTE (Daud Awang @ Aug 21 2018, 09:39 PM) *
Betul,servis cuckoo sgt teruk
sms beli produk, mrk janji byk,
tp selepas tu mrk langsung x dtg servis lagi
kalau ada apa2 problem mrk pun bg alasan byk je

mcm kakak aku yg pakai filter air mrk, pd awalnya kata akan service pd setiap 4 bulan, tp sampai setengah thn pun tak nampak staf Cuckoo...
Purika
QUOTE (Gemini @ Aug 20 2018, 10:46 PM) *
Nasib baik sekarang cuti sekolah, saya boleh bawa anak pergi tempat lain yang udara dia kurang cemar. Kalau tidak mereka mesti kuat batuk, ni bukan situasi yang boleh dikawal dengan makan ubat. Semua ni pasal jerebu tu.


Bagi anak pakai topeng muka kat luar rumah, kalau boleh pasangkan satu air purifier kat rumah, bagi memastikan udara di ruangan anda sentiasa segar.
Purika
QUOTE (Daud Awang @ Aug 21 2018, 09:41 PM) *
Produk Korea x semestinya kualiti tinggi
tgk cuckoo, kualiti produk rendah tp harga lbh mahal drpd jenama lain


Cuckoo wor.. Kenape cakap macam tu? Kualiti tu so teruk meh?
Lullaby
QUOTE (Bidayah @ Aug 21 2018, 09:45 PM) *
mcm kakak aku yg pakai filter air mrk, pd awalnya kata akan service pd setiap 4 bulan, tp sampai setengah thn pun tak nampak staf Cuckoo...



Kenape kakak x pilih Coway, sbb Coway datang servis 2 bulan seklai tau...
Azeerah
QUOTE (Daud Awang @ Aug 21 2018, 09:39 PM) *
Betul,servis cuckoo sgt teruk
sms beli produk, mrk janji byk,
tp selepas tu mrk langsung x dtg servis lagi
kalau ada apa2 problem mrk pun bg alasan byk je

Ya ke? Jadi, mana satu yg patut aku beli?
Azeerah
QUOTE (Lullaby @ Aug 21 2018, 10:11 PM) *
Kenape kakak x pilih Coway, sbb Coway datang servis 2 bulan seklai tau...

staff mereka datang service on time tak? I takut nanti mereka bersikap macam CUCKOO.
Suhada
QUOTE (Lullaby @ Aug 21 2018, 10:11 PM) *
Kenape kakak x pilih Coway, sbb Coway datang servis 2 bulan seklai tau...

COWAY baik ke?
Tak pernah pakai produk COWAY sebelum ni...
Lullaby
QUOTE (Azeerah @ Aug 23 2018, 01:17 PM) *
staff mereka datang service on time tak? I takut nanti mereka bersikap macam CUCKOO.


Confirm tepat masa... Brand lain I xberani jamin ape, tapi Coway betul datang service tepat masa...
Lullaby
QUOTE (Suhada @ Aug 23 2018, 01:21 PM) *
COWAY baik ke?
Tak pernah pakai produk COWAY sebelum ni...


xberani nak cakap mana satu brand paling baik.. kamu kena cuba dulu baru tau
Purika
QUOTE (Lullaby @ Aug 23 2018, 05:18 PM) *
Confirm tepat masa... Brand lain I xberani jamin ape, tapi Coway betul datang service tepat masa...



Lepas beli Coway, servis tu free ke? datang berapa lama?
MrFantastic
QUOTE (Purika @ Aug 21 2018, 10:08 PM) *
Cuckoo wor.. Kenape cakap macam tu? Kualiti tu so teruk meh?


Cuckoo tu harganya x sepadan dgn harga yg dijual, sepatutnya penapis udara yg harga lebih tinggi dr seribu tu mmg berkualiti tinggi, tapi cuckoo ni fungsinya hanya yg biasa je, kau beli yg beratus2 ringgit kat luar tu juga sama tapi lebih murah.
MrFantastic
QUOTE (Azeerah @ Aug 23 2018, 01:12 PM) *
Ya ke? Jadi, mana satu yg patut aku beli?


Tentulah beli yg coway punya, walaupun sama dr Korea tapi jauh pulak perbezaan antara mrk tu. Penapis udara coway tu mmg dpt buatkan udara kat rumah lebih bersih dan segar, walaupun jerebu serius kat luar tapi saya sendiri pun x rasa apa2 di rumah sbb ada penapis udara coway ni.
Shahmir
QUOTE (Azeerah @ Aug 23 2018, 01:17 PM) *
staff mereka datang service on time tak? I takut nanti mereka bersikap macam CUCKOO.


Rasanya x mungkin lah mrk akan lambat mcm cuckoo tu kecuali kalau mmg ada masalah yg x boleh dielakkan, kerana mrk juga perlu jaga reputasi mrk kan, kalau bagi servis yg buruk semua customer tentu akan beritahu org lain, nanti masa tu bisnes pun susah nak buat..
Shahmir
QUOTE (Lullaby @ Aug 23 2018, 05:30 PM) *
xberani nak cakap mana satu brand paling baik.. kamu kena cuba dulu baru tau


Kalau beli yg coway tu mmg x perlu risau byk, harga mmg lah agak tinggi sikit berbanding jenama yg lain tapi berbaloi juga kalau dpt servis dan fungsi yg baik2. Mrk masih boleh bayar secara ansuran agak2 RM100 sebulan jadi x lah beban sgt kpd keluarga yg biasa.
Shahmir
QUOTE (Purika @ Aug 23 2018, 10:39 PM) *
Lepas beli Coway, servis tu free ke? datang berapa lama?


Kalau beli secara ansuran mmg servis mrk tu percuma, dua bulan akan datang sekali tepat pd masanya. Servis tu kau perlu subscribe mrk punya servis membership dan kalau kau ada renew brp lama pun mrk akan datang servis.
MrFantastic
QUOTE (Suhada @ Aug 23 2018, 01:21 PM) *
COWAY baik ke?
Tak pernah pakai produk COWAY sebelum ni...


Coway ni mmg jenama yg bagus bagi penapis air dan udara, x ada lagi jenama yg lain dpt bersaing dgn mrk dari segi kualiti dan juga servis yg diberikan. Rekaan penapis mrk tu juga moden dan saiz yg kecil dpt diletak kat mana2 je tanpa risau akan ambil tempat yg besar.
MrFantastic
QUOTE (Lullaby @ Aug 23 2018, 05:18 PM) *
Confirm tepat masa... Brand lain I xberani jamin ape, tapi Coway betul datang service tepat masa...


Hahaha, brand cuckoo tu promoter mrk cakap akan datang setiap empat bulan sekali utk servis, tapi dengar kata kawan ku sampai setengah tahun pun x ada tgk org datang, perlu panggil mrk sendiri baru hantar pekerja datang, x bertanggungjawab langsung lah sifat kerja mrk ni.
Ini ialah versi "lo-fi" kepada versi utama. Untuk paparkan versi penuh dengan lebih informasi, format dan imej, sila klik disini.
Cakap.Net © 2019