Bubur Ayam |
Bubur Ayam |
Nov 18 2008, 05:13 PM
Kiriman
#1
|
|
Eksekutif Junior Kumpulan: Member Rasmi Kiriman: 425 Sertai: 16-November 08 Daripada: NegeriHangJebat No. Ahli: 252 |
Bahan-Bahan:
200gm isi Ayam dipotong kecil 1 cawan beras 1 inci halia 3 biji bawang merah 3 biji bawang putih 1/2 batang lobak merah (potong seperti btg mancis) Air dlm 2ltr Minyak (untuk menumis) Sedikit daun bawang dan daun sop Sedikit garam Sedikit lada sulah Sedikit serbuk pati ayam Cara: Halia, bawang merah dan bawang putih dicampurkan dan ditumbuk halus. Gunakan periuk yg agak2 muat. Panaskan minyak dan tumis sehingga wangi. Kemudian masukkan beras yang sudah dibersihkan dan digaul sebati. Masukkan air dan didihkan sehingga beras masak dan empuk dgn api sederhana. Biarkan. [tp kena jeguk sikit takut dapur banjir kang] Klu air kering, tambahkan air secukupnya. Kemudian masukkan ayam, garam, lada sulah dan serbuk pati ayam. Kacau rata. Masukkan lobak merah. Masak lg dlm 10 min dgn api sederhana. Taburkan daun bawang dan sop. Bubur sedia dihidangkan. Klu nk chinese style boleh taruk minyak bijan tp jgn bnyk. Dlm 1/2 sudu kecil aje. Petua memasak bubur nasi, kacang, barli atau sewaktu dgnya. Jgn gunakan api terlalu besar. Guna api sederhana supaya bahan direbus cepat masak dan empuk. Gas pun jimat. |
|
|
Nov 19 2008, 10:03 PM
Kiriman
#2
|
|
Eksekutif Junior Kumpulan: Member Rasmi Kiriman: 184 Sertai: 18-November 08 Daripada: not at my desk No. Ahli: 271 |
buleh try nih...dan2 aini ckp psl smbl kicap trs je air liur nih rasa nk melelh jek..slurpss..nyum
tq kpd pemberi resepi yek -------------------- budak2 men kotak..men kotak tepi sungai..oi bahaya tuh
|
|
|
Versi Ringkas | Masa sekarang: 25th May 2024 - 06:14 AM |