IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

> Bebola Sardin, Bebola yang cukup mudah di buat dan sedap
wanmus
kiriman Sep 13 2008, 10:49 PM
Kiriman #1


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 394
Sertai: 8-September 08
Daripada: Johor dan terengganu
No. Ahli: 16



Ok.kali ni kita akan berkongsi tentang masakan bebola sardin..oleh kerana namanya sardin, konfirm mudah skitlah berbanding masakan lain..hehhe

Bahan-bahan:
Roti (dicarikkan)
Biskut (dihancurkan)
Sardin (dihancurkan)
Tepung gandum
Susu F&N
Telur
Air
Garam
Ajinomoto
Minyak

Cara memasak:
Masukkan roti, biskut, ikan sardin ke dalam bekas.Kemudian masukkan tepung, air, telur, susu yang telah dicampurkan air, garam dan ajinomoto.Gaulkan sehingga sebati ( masukkan tepung sedikit demi sedikit kalau lembik sambil menggaul). Kemudian buatkannya seperti bebola (bulat-bulat) .Gorengkannya didalam kuali yang panas.

p/s: lagi best kalau makan ngan sos cili..best..


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Susulan
taukey
kiriman Sep 19 2008, 03:48 PM
Kiriman #2


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 194
Sertai: 14-September 08
No. Ahli: 38



sardin ikan erkkk? yang mana satu ni? yang tuna ke yang sardin ikan sardin yang tomato tu. takut nanti salah letak tak sedap pulak. rugi masak peluh. makan pun paksa sebab takut rugi. hahahaha


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Kirim dalam topik ini


Closed TopicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 31st October 2025 - 06:29 PM