IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

4 Mukasurat V  « < 2 3 4  
Reply to this topicStart new topic
> Blog nak belajar Forex..., Teknik 100 Pips Sehari !
Moderator2
kiriman Nov 29 2017, 10:33 AM
Kiriman #61


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Bersara Penuh Gaya : Lagi Muda Lagi Bagus! - RM35



SINOPSIS / DESCRIPTION:


Anda terlalu muda untuk bersara? Mungkin betul.
Namun adakala ia terlalu awal untuk anda fikirkan dan membuat perancangan persaraan yang osem?
Perancangan kewangan untuk persaraan perlukan masa. Begitu juga untuk membina kekayaan dan sejumlah wang mencukupi untuk persaraan. Pencarum menyimpan wang dalam KWSP sepanjang hayat pekerjaan mereka, namun kajian menunjukkan 72% daripada mereka kehabisan kesemua wang mereka dalam tiga tahun sahaja. Buku ini memberikan perspektif yang jelas tentang persaraan dan bagaimana anda merancang secara holistik untuk persaraan mereka. Tidak kira berapa umur anda. Lagi muda lagi baik! Bersara penuh gaya... Anda tidak perlu risau tidak cukup duit!







Berminat untuk beli ?



KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2017/11/bersara-p...lagi-bagus.html











TERIMA KASIH

.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Dec 20 2017, 10:44 AM
Kiriman #62


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



GST Untuk Bisnes & Peniaga - RM45



SINOPSIS / DESCRIPTION:


Buku ini menyenaraikan 40 soalan penting berkaitan GST khusus untuk memberi pendedahan kepada peniaga dan mereka yang terlibat secara langsung dengan pelaksanaan GST pada peringkat syarikat atau organisasi masing-masing. Contoh yang disertakan mudah difahami dan relevan bagi menjelaskan terma atau layanan GST kepada perkara tertentu.

Apa Yang Akan Dipelajari?

Apa itu GST?
Bagaimana mendaftar sebagai orang kena cukai?
Apakah konsep dan kaedah pelaksanaan GST di Malaysia?
Bagaimana mengira GST ke atas harga barang dan perkhidmatan?
Apakah mekanisme cukai input dan cukai output dalam GST?
Bagaimana menyediakan penyata cukai GST?
Bagaimana memfailkan penyata cukai GST kepada Jabatan Kastam Diraja Malaysia?
Apakah kesalahan utama di bawah perundangan GST?
Apakah implikasi GST dalam industri pengilangan, peruncitan, sektor perkhidmatan dan hartanah?


Mengenai Penulis

Norsa’adah Ahmad ialah seorang akauntan berdaftar dengan Malaysian Institute of Accountants (MIA) dan menerima Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dari Universiti Islam Antarabangsa. Penulis pernah bertugas di syarikat korporat sebelum menceburi bidang perancangan kewangan. Topik cukai barang dan perkhidmatan (GST) menjadi tumpuan dalam karya penulis memandangkan ia mempunyai kaitan dengan pengurusan kewangan secara tidak langsung. Karya pertama beliau iaitu Mudahnya Mengurus Kekayaan dalam Islam, telah mendapat sambutan hangat sejak mula diterbitkan dalam tahun 2014.






Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2017/09/gst-untuk...niaga-rm45.html








TERIMA KASIH


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Jan 17 2018, 12:50 PM
Kiriman #63


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Jutawan Dari Rumah (Samad Kinto) - RM30



SINOPSIS / DESCRIPTION:



Siapa pun bolehjadi juatawan asalkan bersedia untuk melaksanakan semua syarat penting menjadi jutawan. Bukan mudah, tetapi tidak mustahil. Begitu juga, menjadi jutawandari rumah memerlukanilmu, cara dan kaedah khusus.
Melalui buku ini, kita boleh mempelajari rahsia penting untuk menjadi jutawan dari rumah yangtelah diamalkan oleh berjuta-juta manusia dari seluruh dunia. Hanya dari rumah sahaja, boleh menjadi jutawan, rahsianya boleh diketahui dari dalam buku ini.


Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2018/01/jutawan-d...kinto-rm30.html







TERIMA KASIH

.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Feb 28 2018, 09:57 AM
Kiriman #64


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Jalan Pintas Kekayaan: Rahsia Menjana Wang Yang Banyak Melalui Pemasaran Informasi - RM40




SINOPSIS / DESCRIPTION:

Buku ini merupakan versi terjemahan daripada buku best-selling, Get Rich Faster. Ia membongkar kelebihan yang menakjubkan mengenai Pemasaran Informasi. Azizi berkongsi perkara-perkara yang perlu anda tahu untuk berjaya dalam bisnes ini. Beliau turut memuatkan sesi temu bual bersama beberapa pemasar informasi yang telah pun berjaya dalam bidang ini. Individu yang inginkan variasi dalam sumber pendapatan, berangan-angan menjadi usahawan, mahu terus berjaya walau dalam masa yang penuh mencabar, dan mengidamkan pulangan yang banyak dalam masa yang singkat, inilah buku untuk anda!



Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2018/02/jalan-pin...ia-menjana.html





TERIMA KASIH

.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Apr 11 2018, 12:17 PM
Kiriman #65


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Buat Duit dengan SMS: Panduan Pemasaran dan Perniagaan - RM40



SINOPSIS / DESCRIPTION:


Buku ini mendedahkan cara untuk memulakan langkah pertama pemasaran SMS anda dengan menerangkan bagaimana SMS boleh meningkatkan teknik pemasaran anda dan jenis-jenis aplikasi yang digunakan untuk promosi. Selain itu, buku ini mendedahkan langkah-langkah terbaik untuk kempen pemasaran perniagaan.

*Terima order seluruh negara, penghantaran melalui pos.





Berminat untuk beli ?

KLIK DISINI UNTUK BELI >> http://www.mudah2u.co.vu/2018/03/buat-duit...-pemasaran.html











TERIMA KASIH

.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Jul 18 2018, 12:15 PM
Kiriman #66


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



GBP/CHF signal
21 minutes ago
From
GMT+08:00 10:48
Till
GMT+08:00 14:48

Buy at
1.3114
Take profit* at
1.3144
Stop loss at
1.3079


Susah nak untung dalam Forex?
Pening kepala nak pilih kaunter Saham yang akan untung ?
Tak pasti entry untuk FCPO ?

Dengan langganan PAKEJ Signal dan Tips KLFX terus emel anda...

Anda TIDAK PERLU lagi berhempas pulas membuat analisis setiap hari.

Trade dengan mudah dan simple berpandukan signal / tips yang kami hantar terus ke emel anda !

BERMINAT?
KLIK DISINI >> http://klfx.blogspot.my/p/klfx-free-forex-signal.html




/


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Sep 19 2018, 01:26 PM
Kiriman #67


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Jika saya cakap yang forex trading dapat jana 5% setiap bulan secara minimum, adakah anda berminat? Ya! Memang hanya 5%. Biar betul?

Rata-rata yang mendengar pernyataan dari saya ini, tarik muka apabila dengar banyak ini saja yang boleh buat dengan trade forex dan CFD. “Sikitnyaaa….”

Memang sikit. Sebab kalau anda nak lebih daripada itu, anda akan berisiko kehilangan kesemua modal trading.

Kenapa saya kata begini?

Mentaliti 5% ini saya rasa perlu terapkan kepada semua trader baru, yang baru nak mula trade forex. Agar ramai sedar yang ni bukan cara untuk kaya cepat.

Ramai yang ingin trade forex, sebab nak tambah side income atau duit lebih secara radikal. Bagi mereka, jalan ini jalan untuk kaya, cara untuk dapatkan cash money. Salah sama sekali.

Anda perlu samakan forex trading dengan instrument investment yang lain juga. Keep it professional.

Pada permulaan 1-2 tahun trading, kalau anda boleh jana 5% setiap bulan sudah cukup bagus. Nanti apabila dah biasa, lama kelamaan saya yakin anda baru boleh jana lebih daripada itu.

Trade forex ni sebenarnya anda boleh gunakan sebagai tools untuk kembangkan portfolio saving anda.

Anda mungkin ada asset/saving (positive cashflow) dalam instrument berikut.

ASB
Emas
Hartanah (mungkin rumah sewa dsb)
Anda boleh tambah 1 lagi, iaitu forex trading.
Ok, tapi dengan 5% ni macam mana nak jadi RM18K?

Income daripada gaji mungkin ramai dah buat saving dan sebagainya. Yang ini jangan kacau, mungkin masuk ASB ataupun mana-mana tempat yang kurang berisiko seperti yang lain.

Anda perlu cari income tambahan untuk anda ada portfolio forex trading anda.


Katakan anda ada saving, lebihan dari bisnes online, atau dropship yang boleh diletakkan sekitar RM1000. (sekitar USD240). Memang nilai ni kena cari duit lebih, jangan kacau gaji anda.

Dengan compound interest 5% sebulan, anda akan mendapat sekitar RM800 untung bersih. Amount sebegini bagus dan ideal untuk bayar roadtax, jadikan duit raya, atau apa-apa event anually.

Jadi dengan lebihan ini, anda boleh jadikan portfolio forex trading anda untuk extra income ringankan beban begitu.

Atau nak lebih bagus, jangan usik. Tetapi teruskan. Slow and steady.

Walaupun slow dan steady, janji ia tak hangus.

Adakah anda tahu dengan 5% compound bulanan terhadap RM1000, anda boleh mendapat RM18,679 selepas 5 tahun. Adakah ini cukup baik untuk portfolio saving anda?

Ramai yang tidak nampak forex trading ini secara long term game, sebab itu mereka masih terjerat dan rugi modal trading mereka. Sebab mereka tak sabar dan tiada target.

Kalau anda masuk bidang ini dengan mentaliti yang betul, target yang betul serta bersabar. Anda boleh berjaya.

Saya ada dua pesanan untuk TRADER BARU dan TRADER LAMA.

UNTUK TRADER BARU,

Anda perlu tahu juga untuk jana 5% sebulan secara tetap, dan nak compound lagi bukanlah juga idea yang senang. Atas kertas mungkin nampak mudah. Anda perlu belajar betul-betul bidang ini, dan ambil sedikit masa untuk cuba konsisten seperti di atas.

Saya cadangkan anda boleh cuba dahulu dengan trade Modal Free 50 Dollar – KLIK SINI untuk dapatkannya >> https://fbsmy.com/promo/5usdbonus?ppk=KLFX

UNTUK TRADER LAMA,

Yang sudah bertahun-tahun lama, menjadi pendeposit tegar itu, saya cadangkan inilah masanya anda mulakan kembali. Mula baru. Start balik, fresh!

5% sahaja, kamon!!. Anda rasa anda boleh buat? Itu dah bagus, tapi jangan lupa satu bab. Iaitu saya cadangkan anda buka akaun baru untuk mula baru, dan pilih sebuah broker yang betul-betul kukuh, untuk guna long term untuk mula perjalanan trading anda dari RM1000 ke RM18K dalam masa 5 tahun perlukan broker yang tak banyak songeh untuk bayar. Saya cadangkan anda buka akaun dengan broker cadangan saya ini – KLIK SINI >> >> https://fbsmy.com/promo/5usdbonus?ppk=KLFX


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Nov 21 2018, 11:29 AM
Kiriman #68


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



FREE Fx Strategi - Teknik Lompatan Bolinger Band

Berdagang dengan trend yang jelas adalah jauh lebih mudah daripada berdagang apabila harga terikat , atau ranging. Ramai pedagang melepaskan peluang untuk berdagang sama sekali dalam pasaran ranging .

Walau bagaimanapun ada strategi untuk mengatasi votaliti pergerakan harga yang terhad ini .

Strategi percuma ini ditawarkan sebagai satu pendekatan sedemikian.
Bolly Band Bounce adalah berdasarkan pada kelakuan harga yang diperhatikan di mana band Bollinger membentuk sejenis had untuk pergerakan harga jangka pendek. Dalam hal ini band Bollinger dapat digunakan dengan baik, kerana mereka hampir mempamerkan ciri-ciri keanjalan band getah.

Harga akan mendekati band luar, menemui rintangan dan kembali ke arah lawan.

Salah satu cara untuk menggunakan tingkah laku ini adalah untuk berdagang dengan lonjakan di band luar . Ini tidak begitu berkesan dalam pasaran yang mendadak, tetapi apabila pasaran berada dalam range, ia boleh menjadi sangat berkesan untuk skalps jangka pendek.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan apabila ingin mengunakan strategi ini adalah menentukan harga itu sememangnya dalam range dan bukan Trending. Terdapat banyak cara untuk melakukan ini tetapi dengan band Bollinger saya dapati yang paling mudah adalah untuk memeriksa sama ada harga tetap di sebelah bahagian Bolinger (samada atas = uptrend, bawah = downtrend). Dihujung trend selalunya range mula terbentuk


Ilustrasi berikut menunjukkan harga...


Baca lebih lanjut di >> http://klfx.blogspot.com/2018/11/free-fx-s...ompatan_21.html


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Dec 12 2018, 10:25 AM
Kiriman #69


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Bursa Malaysia melantun !

KUALA LUMPUR: Selepas enam hari mencatat penurunan, Bursa Malaysia pagi ini mencatat lantunan untuk dibuka lebih tinggi, di tengah-tengah pemulihan sentimen pasaran global yang menyusuli perkembangan terbaru berhubung hubungan perdagangan antara Amerika Syarikat (AS) dan China, kata peniaga


Pada 9.03 pagi, FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) melantun 4.65 mata kepada 1,657.28 daripada 1,652.63 penutup semalam.


Indeks itu dibuka 4.46 mata lebih tinggi pada 1,657.09.


Kaunter naik mengatasi turun sebanyak 114 berbanding 40 dengan 99 tidak berubah manakala 1,652 tidak didagangkan dan 38 yang lain digantung.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Feb 13 2019, 01:42 PM
Kiriman #70


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



GBP/USD GBP/USD signal 21 minutes ago From GMT+08:00 13:10 Till GMT+08:00 17:10 Buy Buy at 1.2899 Take profit* at 1.2928 Stop loss at 1.2858


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Apr 17 2019, 08:59 AM
Kiriman #71


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



GBP/USD signal

38 minutes ago
From
GMT+08:00 8:14
Till
GMT+08:00 12:14


Sell at
1.3045
Take profit* at
1.3029
Stop loss at
1.3068


More signal ->> www.KLFX.blogspot.com




.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman May 8 2019, 11:13 AM
Kiriman #72


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



Sniper Suite Expert Advisor is applicable for Metatrader4 (MT4) and Metatrader5 (MT5) Forex online trading platform.



The EA has been perfectly tested since 2001 and proven to be 100% stable profitability (smooth straight graph). This does not mean the EA never hit stop loss, the fact that Sniper Suite always put a stop loss on each trade, so on some occasion our trades hit the stop loss but the implemented intelligent strategy which is a cut-switch system covered up any loss and bounce back the balance safely since 2001 until today with potential monthly profitability of 3-5% per pair. So if we use 10 pairs the monthly profitability will be 30-50%, we suggest to attached it on 3 to 5 pairs/account.


More info >> https://klfx.blogspot.com/2019/05/forex-sni...dvisor-100.html






.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman May 29 2019, 07:16 AM
Kiriman #73


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



EUR/USD signal

17 minutes ago

From

GMT+08:00 6:51

Till

GMT+08:00 10:51



Sell at

1.1167

Take profit* at

1.1157

Stop loss at

1.1182



Langgan Signal kami ! - RM15 shj ! >> http://wwww.KLFX.blogspot.com





.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Jul 10 2019, 11:34 AM
Kiriman #74


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



USD/CAD signal
21 minutes ago
From
GMT+08:00 11:08
Till
GMT+08:00 16:08


Sell at
1.3127
Take profit* at
1.3109
Stop loss at
1.3157


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Jul 31 2019, 11:19 AM
Kiriman #75


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



GBP/USD signal

33 minutes ago

From
GMT+08:00 10:37
Till
GMT+08:00 14:37

Buy at
1.215
Take profit* at
1.2166
Stop loss at
1.2123


...Dapatkan signal FX lagi di http://www.KLFX.blogspot.com





.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Aug 28 2019, 10:56 AM
Kiriman #76


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



GBP/USD signal
43 minutes ago
From
GMT+08:00 10:07
Till
GMT+08:00 14:07

Sell at
1.2276
Take profit* at
1.2261
Stop loss at
1.2301


...lain-lain signal -> http://www.KLFX.blogspot.com





.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Sep 18 2019, 10:23 AM
Kiriman #77


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



EPISOD 4 - Novel " aku seorang Fx Trader "


Aku sanggup duduk berdamping dgn market 24 jam tanpa henti setiap hari semata2 ingin layan scalping utk mengejar lot komisen.. Memang caraku extreme… Orang pandang aku ni sgt hard working bila melakukan trading… Orang ingat makin lama duduk depan market lagi byk dpt buat income… Setakat akaun capital usd50k sudah biasa aku manage…. Jadi aku tidak gentar dan aku yakin kononnya aku mampu menunjukkan satu performance yg luar biasa. Aku anggap aku sentiasa boleh… aku anggap aku hebat… aku tidak pernah rasa nk improve diri aku dlm trading dengan cara yg sebetulnya.. apa yg aku buat selama ini sudah cukup bagiku… memang benar ada juga timbul perasaan ingin menjadi trader yg betul2 hebat diwaktu itu… tetapi aku tidak pernah terfikir pengawalan risiko itu amat penting… aku rasa benda tu sgt lambat… walau sebelum ni majority akaun yg dimanage banyak yg tidak perform tetapi apabila adanya akaun baru, pasti keyakinan itu sentiasa refresh semula kononnya utk akaun kali ini aku akan berjaya… Sentiasa ulangi perkara yg serupa walau gagal dgn harapan supaya ia akan mencapai results yg berbeza yg akan menyebelahi diri aku pula…

Cuba anda semua imagine kan disitu… aku yakin bukan saja sikap diriku tetapi ia juga merupakan sikap majority trader, bila mendapat satu akaun yg ‘virgin’, dari hari pertama akan dilanyaknya umpama itulah malam pertama perkahwinannya. Memang rakus, gelojoh umpama seperti yg korg semua layan 3GP dan thumblr dgn aksi di kebun kelapa sawit… Kegarangan itu semakin lama semakin kurang dengan lot entry semakin kecil yg dilakukan sbb equity semakin mengecil…. Mana taknya, buat cara high risk.. kalau boleh semua entry nk berakhir dgn profit x kisahla walau 1 pip sekalipun…. Itu juga serba sedikit gambaran diriku pada waktu itu… dahla layan scalping gila2… Wowww bila tgk statement sgt hebat… semua close dlm keadaan profit.. Win Ratio 100%.. lot dah beratus2.. guna timeframe 5 minit dan sesekali 15 minit sahaja… tapi bila tgk dkt Open Position, byk gila entry… semua merah2.. bilangan entry tu umpama dari atas siling sampai ke lantai… padat mcm sardin… tgk akaun sendiri pun rasa nak muntah… mmmmm.. kalau hari ni aku akan bertanya blk tentang kebodohan aku menguruskan akaun pada masa itu… yg byk2 locking tu bila nak selesai? Tiada keberanian utk melakukan cut loss… Dahla x pernah menggunakan Stop Loss.. Entry yg berlambak2 tu bila nak clearkan? Kalau dah besar gila floating sanggup ke nak cut loss?

Orang manage akaun trading utk mencapai keputusan yg baik iaitu profit… akaun tiada masalah tanpa ada floating2… sepatutnya perkara yg setiap trader kena tau, dlm forex ni loss satu perkara yg pasti.. kalau ada kalangan korg berangan utk capai result 100% winner dari setiap entry dibuat, hanya satu perkataan yg aku mampu ucapkan…. lupakanlaa…. Silap2 makcik marginah kirim salam…. Ye salam wajib dijawab.. jangan masa makcik tu bagi salam buat2 x dgr sudahla yer… Banyak kriteria2 di dalam ber trading kita kena ambil kira… bukan setakat memikirkan kecekapan kita menggunakan sesuatu teknik.. pengawalan risiko sgt penting… penjagaan emosi dari serangan psychology sgt penting.. cara dan gaya persembahan di dalam trading style juga sgt penting agar ia di dalam keadaan yg sistematik… anda tau bagaimana anda ingin mencapai results profit keseluruhan.. anda mampu bagaimana utk growkan akaun trading walaupun adakala 3-4 kali entry berakhir dgn kerugian… Anda masih rilex dan sgt tenang.. after that dgn 1-2 entry anda mampu recover kerugian tersebut… Ini baru boleh dikatakan anda hebat… tapi makesure konsistenkan semuanya… bukan hanya memikirkan konsisten profit tetapi disiplin juga kena konsisten… akibat tidak konsisten dari segi disiplin, 1 bulan punya hasil trade mencapai gain profit yg baik tetapi hanya dgn 1 click sahaja konon2 tiba2 muncul perasaan tamak, over confident dan diletakkan lot gajah, silap2 haribulan habis segala2 yg sudah anda dpt… sebab itulah di alam maya yg kita lihat itu bukannya profit… selagi kita tidak withdraw jangan panggil itu profit!!!!

Aku juga sering berulang alik KL – Medan atas urusan2 kantor disana… kalau bukan aku partner2 aku akan ke sana…. Perkembangan di Medan tidak begitu hebat… hanya secukup makan saja.. Maybe sebab masih baru… tapi perancangan ada byk sekali… Anggota disana ada lebih kurang 5-6 org secara fulltime termasuk seorg partner kami dari Indonesia juga.. Aku turun kesana ada juga mengajar mereka ilmu trading… aku x pasti samada apa ilmu yg sebenar aku ada… mcm aku ckpla, gaya mesti kena ada.. padahal ilmu masih ke lautan hindi… Masih ingat sewaktu Launching dulu telah dirasmikan oleh konsulat Malaysia di Kota Medan dan acara potong riben diescort oleh cewek2 disana yg mekap tebal dan berpakaian seksi… Begitulah serba sedikit keadaan dan persekitaran aku pada waktu itu…

Pada hari ini 14 Julai 2008, akaun penting tersebut aku sendiri yg uruskan dari ‘big client’ yang dijadikan sebagai percubaan pertama dari pihak mereka. Aku tidak yakin dgn partner2 aku… aku anggap dikalangan mereka akulah yg paling bagus…. Sekurangnya kalau aku MC kan akaun tetapi aku Berjaya mendapat Komisen yg tinggi dari akaun tersebut.. Sebenarnya itu satu pemikiran yg songsang dan jauh tersasar di dalam forex… Tanam azam yg kuat… aku cuba yakinkan partner2 aku sendiri… mereka juga harap aku dpt perform… harap ada hantu raya dtg dkt aku hari2 bagi signal yg tepat.. realitinya pada masa itu cara aku bertrading langsung tidak ada system yg betul… Cuma apa yg aku fikirkan adalah profit… aku akan standby duduk di depan chart seawal jam 5 pagi Isnin waktu market open…. Dan akan berpisah dgn mereka pada 5 pagi Sabtu market close…. Mmg seperti belangkas.. bukan main lagi aku bercinta dgn market.. xleh dipisahkan… bagai aur dgn tebing… kalau terpisah bbrp minit rasa rindu amat sgt… mesti aku akan jenguk jugak sambil berkata…. ‘buat apa tuuuuu’…. Kepala hotak dia.. siang malam pagi petang duduk mengadap chart… langsung xde life… kalau akaun floating teruk, sabtu dan ahad aku masih x mampu utk tidur lena… sbb market akan sentiasa menganggu perjalanan mimpi aku.. adakala dlm mimpi tiba2 aku mampu gain gila2… sedar2 rupanya bermimpi… sampai aku menyumpah2 sbb tertipu dgn mimpi… adakala tgh tido mimpi habis akaun mc… sedar2 aku urut dada aku tanda lega… nasib baik mimpi.. kalau time hari market open, aku sendiri tidak pasti bila aku tidur.. sbb yg aku tau aku hanya tertidur utk sementara… dpt2 time float.. kalau terlelap tanpa sengaja hanya bbrp minit, if tersedar blk bukan main kelam kabut aku nak tgk chart dah sampai mana…. Candle2 dlm chart tu dah mcm lembu aku rasa.. sentiasa kena awasi.. jgn bagi terlepas… Pasti kesihatan, keluarga, lifestyle yg lebih sempurna semua terabai…. X kira kalau di pejabat pun mcm tu dan blk rumah pun mcm tu jugak.. asyik mengadap chart 24 jam…. Zaman itu kalau nk tgk chart hanya boleh gunakan computer sahaja samada desktop atau laptop… kalau guna broadband mcm hampeh… sangkut2 selalu.. sbb tu aku kerap di ofis sbb internet laju sikit.. sampai ke tahap nak ke tandas sekali pun aku akan jinjing laptop aku masuk ke dlm tandas… Cubala korg fikir, adakah cara sebegini adalah merupakan ciri2 org yg Berjaya dlm trading? Pasti tidak sama sekali!!!

2 minggu pertama aku manage akaun ‘big client’ hasilnya akaun tersebut grow dgn baik… lot byk aku buat… mmg ikut pada deal 50% dari komisen akan dibayar pada mereka.. itu juga merupakan antara perkara yg mereka amat tertarik dgn kami.. profit tanpa ada profit sharing… lagi mereka suka.. show statement yg power2 padahal byk yg akaun demo… nama pun marketingkan… pssssttttt sampai sekrg ramai yg dok buat lagu tu lagi… huhuhu… akaun ‘big client’ tersebut dah grow menjadi usd85k… wowww baru 2 minggu dah capai 70% gain… tapi akaun still floating around usd30k… kalau ditolak profit just usd5k saja sbb tu akaun tu x diwithdraw lagi… lagipun bagi mereka apala sgt profit usd5k tu kan. Tapi bila aku intai akaun2 yg lain juga nasib lebih kurang sama… xde akaun yg x floating… semua floating… ada yg floating tapi equity still win.. ada juga yg floating tapi dah loss mencapai 50%… dan ada juga akaun yg tgh nazak pada masa itu yg di manage oleh team aku dan biasa pihak kami akan top up blk akaun tersebut jika ia melibatkan akaun client…

Kini memasuki bulan Ogos 2008… Segala fundamental apa yg berlaku diluar sana aku tidak pernah ambil peduli.. Yang aku tau scalping scalping saja… “On September 16, 2008, failures of massive financial institutions in the United States” dimana ia bermula seawal bulan Ogos lagi sudah Nampak kesannya… JPY menjadi sangat kuat dan USD juga mengikuti JPY menjadi strong.. Semua currency JPY mulai bearish… dan pair USD sebagai quote juga semua bearish tanpa henti… Kegemaran pair aku pada masa itu adalah GBPJPY dan EURUSD…. Aku x layan pair lain Cuma kadang2 saja aku ambil GBPUSD… mcm biasala… bukak timeframe 5 minit tgK candle menari2 dan bila dah turun sikit aku terus counter buy… mmg itulah cara aku biasa buat… main2 rasa.. biasanya kalau market ranging mmg aku akan win… tapi pada waktu itu market jatuh lagi tanpa nk menoleh ke belakang….

Dan sambungannya pada Episod 5 dimana 100% akan aku cerita dgn memberi gambaran yg jelas apa yg telah berlaku pada aku pada waktu market crash itu… ia merupakan episode yg paling dramatic… moga kita berjumpa lagi… terima kasih kerana mengikuti perjalanan dan pengalaman aku di dalam forex di dalam Artikel “Aku Dan Forex”.



....sambungan di www.KLFX.blogspot.com




.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moderator2
kiriman Oct 9 2019, 10:56 AM
Kiriman #78


Eksekutif
***

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 733
Sertai: 2-October 14
No. Ahli: 2,529



EPISOD 7 - Novel " aku seorang Fx Trader "

Setelah semua syarikat aku telah ditutup operasinya, sedikit sebyk telah melegakan diriku kerana tidak perlu memikirkan dan menanggung overhead yg tinggi… mmg kalau diukur dari kemampuan yg aku ada, jauh panggang dari api.. apa tidaknya, aku sudah tidak mempunyai sebarang income.. bagaimana utk aku menyara keluarga? Aku x kisah kalau susah itu aku hanya menanggung seorang diri tetapi aku lebih memikirkan tanggungjwb aku.. tanggungjwb yg aku harus tunaikan bagi menyara keluarga.. inilah soalan yg ditanya pada aku di alam yg kekal abadi nanti… Aku terus memikirkan, idea aku tetap sama mcm dulu iaitu utk mencari lagi fund utk aku manage akaun client2.. x kisah berapa besar yg ada.. sbb keadaan semakin mendesak.. sebenarnya waktu itu (sekitar oktober 2009) aku masih mempunyai lagi kereta perdana… selalu rosak.. tingkap keempat2 pintu semua sudah jem langsung x boleh nk turunkan.. aircond dah lama x boleh guna.. gear box sudah sangkut2.. pernah kekdg aku bwk perdana tu sambil buka pintu.. dpt2 waktu tengahari panas.. cubala korg bayangkan.. mcm daging salai kena panggang.. mmg benda gila.. kalau nk repair semua ni mau makan ribu2.. sungguh aku x mampu.. akhir sekali aku decide utk menjual sahaja dgn harga RM12000 dan aku menggunakan ‘cable’ officer bank utk meluluskan loan aku dgn bayaran tertentu… akhirnya aku mampu gantikan perdana buruk itu dgn sebuah Honda Accord baru (2nd latest model). Memang satu perkara agak gila aku buat.. memang benar.. manalah aku layak pakai kereta tu.. makan pun terkial2 nk carik.. duit simpanan, harta langsung dah xde dan tergadai.. tapi aku boleh fikirkan utk pakai kenderaan tersebut dgn bayaran bulanan RM1550… tujuannya konon aku nak guna utk naik blk… mood baru… show dkt rakan2 yg aku konon berjaya.. aku mampu pakai keta baru.. aku sudah sukses kembali… aku bla bla blaaa… tapi sebenarnya itu semua adalah lakonan saja bagi tujuan marketing.. dan sebenarnya itu bukan satu keutamaan untuk kita berjaya di dalam perniagaan forex.. oleh kerana keadaan mendesak itulah aku terpaksa lakukan.. aku masih ingat lagi, sewaktu kereta tu keluar dari showroom, duit dkt poket aku hanya ada RM50 sahaja… itulah duit aku yg tinggal hasil dari jualan perdana lama aku tu.. akhirnya itulah aku guna utk tuang petrol ‘kuda baru’ aku tu… 2-3 hari tgh bawa kuda baru enjin mati tiba2.. petrol habis.. malu bukan main.. esoknya bank terus call, offer credit card tanpa fikir panjang aku terus accept dgn credit limit RM8000. Wahhh terasa diri kaya sekejap… tapi masa tu aku cuba berkira2 utk manfaatkan apa yg ada sebaik2nya sehingga mampu bangkit kembali.

Perhitungan aku agak menjadi… aku mampu closing bbrp rakan aku utk membuka akaun trading… broker yg aku gunakan Nord Market dan Instaforex. Akaun USD5k dan USD3k aku buka di broker Sweden itu dan amount USD1k dan USD500 hanya buka di Instaforex. Masa itu aku mencuba pula teknik martingale.. Memang kalau aku try di demo akaun bleh grow gila2… dan aku terus lakukan… aduhhhhh emosi tidak sama.. bila aku lipat masuk kali ke 4 dan 5, emosi aku x terkawal… adakala aku terpaksa cut dlm keadaan loss.. tapi yg berlaku di Broker Nord Market adalah offquote… Akaun USD5k sepatut dah jadi USD8k tapi x bole close.. akhirnya ia bertukar menjadi loss… Equity tinggal USD3000 masih lagi offquote.. sudah hampir sebulan Off Quote.. bermcm komplen aku buat.. sampai tahap aku maki bahagian support, live chat dan hantar emel kata ‘tutt! u’… tapi mereka tetap dgn skrip yg sama.. dah brp byk kali kata dah solve tapi keadaan masih sama… pelik aku.. akhirnya aku diminta request utk menutup akaun itu dan segala post yg ada akan ditutup oleh broker… akhirnya balance yg tinggal sekitar USD2200… rakan aku tau perkara ini.. dia bukan org trader.. jadi dia anggap satu perkara yg bad tentang forex… satu business yg kotor.. dia memahami aku tapi dia sgt pandang serong dgn forex.. jadi aku tidak langsung ada peluang lagi utk terus bersama dgnnya dlm forex ini. Akaun2 lain floating.. akaun lama ada yg dah MC… fikiran aku jadi buntu.. aku berkata pada diri sendiri.. kenapa masih sama keadaan aku.. kenapa Allah tidak terus mengubah nasibku menjadi lebih baik.. adakah aku tidak layak berada dibidang ini.. adakah aku sepatutnya gantung computer dan x perlu nk trade forex lagi.. aku makin samar dgn masa depan ku.. melihatkan ‘kuda baru’ aku itu, payment x dibyr lagi.. kredit kad yg aku dpt lebih separuh digunakan utk buka akaun.. masih belum ada sebarang hasil lagi… kini dah memasuki bulan ke 4 aku menggunakan ‘kuda baru’ itu.. aku takut utk bawa keluar sbb memikirkan kena tarik oleh bank.. bank hari2 kacau aku.. tnya pasal payment.. mereka pertikaikan.. kenapa kenderaan baru tapi payment dah sangkut.. akhirnya, sbg langkah selamat, aku terus hantar kereta aku blk kampong di Melaka… saudara kandung aku yg pegang disana.. katanya klu di Melaka xde sapa akan kacau.. mmg dia ada kabel kuat disana… kononnya kalau aku dah stabil masa terdkt, aku akan ambil kembali kenderaan itu.. tapi sampai bulan ke 7 kereta masih lagi disana.. aku tidak mampu.. akhirnya rakan ku menasihati aku jual pada kenalannya utk sambung byr.. aku bersetuju.. aku hanya diberi saguhati sebyk RM1000 je.. tetapi apa yg berlaku, pembeli itu telah menghaibkan kereta itu.. dijual kpd org lain dgn harga hampir RM30k.. aku x dpt kesan kenderaan tersebut.. pandai betul orang buat busisness… adakah zaman sekrg ni kalau nk jadi kaya dan hidup senang mesti kena menipu? Dapat kalau kita dlm kesempitan, pasti ada saja individu akan mengambil kesempatan ke atas kesusahan kita itu.. aku tutup cerita pasal ‘kuda baru’ itu yg berlaku sekitar tahun 2010.

Kini aku semakin buntu.. masalah timpa bertalu2… sepatutnya aku perlukan ketenangan.. aku kuatkan hati ini.. aku kentalkan jiwa aku.. aku xkan cepat mengalah.. aku kena teruskan.. perjalanan aku amat jauh sekali.. susah utk berpatah blk.. ‘jgn give up zack’… ‘u can do it’ yesss aku boleh lakukan.. tapi.. apa yg aku ada? Aura aku sudah hilang.. kalau aku cuba berjumpa sesiapa mmg nmpk tiada cahaya di air muka aku.. seorang yg sgt bermasalah.. kesusahan.. ramai org sudah benci melihat aku.. keluarga pun sering porak peranda.. semua cuba utk jauhkan diri dari aku… xde sapa yg boleh aku pinjamkan duit lagi utk menampung keperluan harian… keluarga sendiri dah x boleh nk tolong apa.. sapa yg boleh tolong aku? Aku dah hampir kena ‘checkmate’… Dan aku sedar, hanya diri aku sendiri yg mampu menolong aku.. tetapi mesti kena dgn cara… caranya adalah aku tetap kena berusaha… dan itu menunjukkan game masih belum tamat lagi.. dan aku masih boleh menggerakan ‘king’ lagi dgn bantuan ‘bishop’… siapakah ‘bishop’ yg aku maksudkan itu???

Pada masa itu, hanya satu saja harta yg aku ada.. iaitu Honda EX5 yg masa itu sudah lebih 6 tahun x bergerak.. mmg sudah berabuk.. roadtax dah 10 tahun mati.. aku menolak motor tersebut utk dihantar ke workshop utk servis dan tukar bateri.. akhirnya inilah kenderaan yg aku gunakan… kebetulan pada waktu itu aku mengenali sebuah syarikat bumiputera supplier tisu.. mereka mengajak aku join mereka.. mereka offer aku buat marketing di restoran2 utk menjual tisu tersebut.. dengan memberi komisen 10% hasil dari jualan.. dan yg menarik minatku adalah kerana repeat order.. setiap kali repeat order aku sentiasa dibayar komisen 10%.. wahhhh agak menarik.. keje sekali tapi income berkali2… aku x fikir byk dan menerima tawaran tersebut.. tanpa ada sebarang gaji basic… dan aku target hasil dari income tisu aku dpt cover expanses aku tiap2 bulan… aku perlu kejar volume.. aku yakin aku mampu lakukan…

Bayangkan. dgn fizikal aku yg tinggi.. tunggang motor kecil yg buruk.. fizikal standard motor di estet je.. nmpk mcm kelakar.. dgn arm x stabil.. boleh bwk paling tinggi 70km/j je.. itu pun goyang2.. roadtax dah 10 tahun mati… aku tawakal.. aku memikirkan utk hidup.. aku tiada jalan lain… aku perlu lakukan dari bawah… aku x kisah org pandang aku cmner.. aku cukup humble.. aku letak diri aku dilevel lebih rendah dari bangla2 yg dtg Malaysia cari keje.. aku diberi sample tisu dan diletakkan dlm karung beg.. pelbagai jenis tisu yg ada.. souviete, roll tisu, pop up, napkin dan pelbagai lagi… dan sebelah tgn aku menjinjing beg laptop sbb aku akan sentiasa berenti di mana2 restoran yg ada wifi utk melihat market.. dimana area lembah klang yg aku x pergi lagi? Baik ke bangi, klang, batu caves, kg baru, putrajaya, kepong, damansara, wangsamaju abis semua aku cover.. kerap aku blk kerumah sehingga 4-5 pagi… dan rutin tghari aku akan kembali keluar rumah utk membuat sales… mmg tidak mudah utk membuat sales.. sbb harga yg aku jual lebih tinggi dari yg mereka dpt.. selalu saja walau dari tghari sampai 4-5 pagi tanpa dpt closing mana2 restoran.. tisu tidak mahal.. sekotak sekitar rm30 dpt komisen rm3… aku perlu dptkan volume.. adakala aku x makan langsung seharian… keluar rumah hanya dgn modal RM5… itupun takut2 kalau minyak habis…

Sebenarnya diperingkat permulaan dgn penjualan tisu tidak byk sgt membantu.. income yg selalu sedikit.. masa 2 minggu pertama pun belum cecah sale RM1000… sure komisen aku dpt pun x sampai RM100… aku blk rumah kepenatan… isteriku kelihatan sgt resah.. runsing dgn keadaan hidup pada masa itu… 2 buah rumah sewa yg aku tanggung memasuki bulan ke 10 tidak berbyr… tertunggak… aku malu dgn owner.. aku sentiasa memberi alasan.. mereka baik tapi kalau dah melampau sgt, aku faham.. aku xleh salahkan mereka.. aku pernah berkata kpd isteriku, kalau ditakdirkan kita duduk lagi dirumah ini, maka kita tetap disini lagi tapi andai takdir menyatakan kita kena halau dari sini dan kita tinggal di kaki lima, disitulah tempat kita.. mmg nmpk muka aku rilex.. tapi dlm hati tuhan saja yg tahu.. dan fikiran aku 24 jam non stop memikirkan bagaimana utk mencari duit utk menampung kehidupan… aku bersama keluarga pernah makan nasi putih hanya berlaukkan kicap dan bawang saja.. kekdg ikan bilis dibahagi seorang 3 ekor utk menghabiskan nasi sepinggan bersama kicap.. pernah letrik rumahku dipotong dan 3 minggu aku hidup dlm kegelapan dan kepanasan.. nasib baik ada jiran yg offer utk ubahsuai meter utk masukkan eletrik ke rumah aku.. aku sudah lama tidak blk ke kampong.. aku tidak mahu menunjukkan kesusahan aku di depan org tuaku.. biarlah aku sendiri yg berusaha..pasti dlm keadaan itu, tiada apa yg positif pada aku… memikirkan isteriku yg mengandung bakal menambahkan lagi zuriat.. adakah anak yg bakal lahir itu akan sama2 terasa impak kesusahan yg dtg dari ayahnya sendiri.. aku x sanggup biarkan keadaan itu berlaku…

Sewaktu aku menjual tisu, pelbagai dugaan aku alami.. pernah terjatuh dari motor kerana terlanggar lubang.. habis berterabur brg2 tisu yg aku kendong.. selalu mengharungi berpuluh2 roadblock tapi aku bernasib baik kerana polis kasihan utk saman aku… org boleh nmpk aku hidup dlm keadaan yg sgt terhimpit dan kesusahan.. bila time hujan, basah lencun… sampai pakaian ku kering dgn sendiri tetapi aku masih meneruskan usaha aku utk membuat sales.. pernah jam 2-3 pagi motor rosak. Mati tiba2.. duit dlm poket yg tinggal bbrp keping syiling saja.. tiada pilihan lain.. aku menolak berpuluh2 kilometer utk blk ke rumah… sampai rumah 7-8 pagi… penat amat sgt.. pernah ditahan polis atas alasan suspek pecah rumah org.. polis x nmpk ke aku kendong beg tisu bersusah payah cari duit..? adakah org susah akan sentiasa diberi layanan dan dipandang sebegitu? 1 hari aku direman di lokap dan semasa di lokap aku bergaduh dgn sekumpulan gangster di sel tersebut.. puncanya mereka ingin membuli aku tapi aku melawan dgn memaki mereka.. dkt 20 org belasah aku masa tu sampai berdarah2 kepala dan badan aku.. besar betul dugaan yg aku alami.. aku sanggup hadapinya.. ia amat menginsafi diriku..

Adakala aku singgah mana2 restoran, pernah aku terserempak dgn group2 trader yg tgh duduk layan trade beramai2.. mmg aku sentiasa tegur sesiapa jika terserempak… sbb aku pun trader juga… bukan hanya penjual tisu.. tak pernah aku x tegur.. satu hari, ada satu group ni bila aku tegur mereka kehairanan.. aku menceritakan keadaanku.. aku inginkan bimbingan.. Imaginasiku sekian lama dimana aku mengharapkan ada seorang sifu yg dpt mengajar aku forex sehingga aku mampu berjaya… aku harap mereka dpt membantu aku dlm forex.. aku show bbrp akaun aku yg tgh floating.. aku x tau nk buat cmner… aku xde skil yg bagus.. dan masa itu aku dioffer utk diajar sehingga aku pandai.. aku boleh menjadi sukses.. individu ini memberi jaminan.. dgn gaya mulut manis dan penuh dgn karektor keegoon kononnya dialah golongan yg telah berjaya dan succesfull.. cara percakapan aku tau dia berasal dari pantai timur.. tapi syarat yg aku kena buat menyediakan RM2000… dan diberikan alasan utk apa yuran itu… komitmen dan nilai ilmu tu.. itupun dikatakannya sgt murah.. dia menunjuk pelbagai indicator berwarna warni pada aku.. aku lihat dlm keadaan penuh seribu satu harapan.. dan aku diberi contact nombor, bila2 masa kalau aku sudah bersedia boleh hubungi dia kembali…

Penjualan tisu aku semakin tinggi.. sales aku dah buat termasuk repeat order mencecah RM15000… tapi ada deduction aku x dpt bulan2 10% komisen.. jadi aku dpt sekitar RM1300 saja.. tapi aku byk buat advance sehingga bila dpt gaji pada bulan tersebut sekitar RM800 je… ye, aku berniat dgn azam yg tinggi utk belajar dgn individu terbabit.. tapi aku hanya mampu setakat RM800 saja.. hakikatnya itulah duit yg aku kena gunakan utk tampung perbelanjaan keluarga.. aku tidak memberi tau isteriku, aku menelefon individu terbabit.. dia kata ok.. dia meminta aku bank in duit tersebut dlm akaun banknya.. Apabila tiba harinya, aku dgn semangat berjumpa beliau di restoran tmpt pertemuan kami sebelum ini… bila berjumpa, dia hanya beri aku join group mereka disitu.. tapi dia hanya akan ajar aku apabila aku langsaikan baki lagi RM1200… waktu itu dia membantuku utk trade akaun sedia ada yg tgh floating… dan ditakdirkan akaun personal aku itu MC malam itu jugak dikerjakan.. aku sgt kecewa.. dahla RM800 terbang, akaun aku pun jadi MC… itulah duit yg aku ada.. penat lelah aku.. yg aku buat sales kena kejar anjing gila.. yang nyaris dilanggar oleh lori kontena dan kenderaan yg dipandu oleh org mabuk beberapa kali… yg pernah disamun di lorong motorsikal di kesas highway oleh 3 org lelaki… nasib baik masa tu aku tidak membawa laptopku… masa tu aku baru advance company tisu RM200 utk membeli pelbagai barangan keperluan rumah… aku kecewa… dan aku tau aku xkan mampu utk dptkan duit bakinya.. duit itu tidak dipulangkan blk dgn diberi pelbagai alasan.. aku pasrah dan lalu tinggalkan mereka direstoran tersebut…

Kepayahan dan cabaran hidup aku tidak terhenti disitu.. terpancar kesedihan yg paling amat aku rasakan.. waktu itu aku dpt sedikit kegembiraan kerana berjaya closing sebuah kilang dgn kuantiti yg agak besar.. sebulan akan direpeat order sebanyak RM20,000… campur repeat sale sedia ada, bermaksud repeat order yg aku dpt adalah RM35k bersamaan sekitar RM3500 income aku.. aku dpt rasakan ia sgt mencukupi… tetapi tiba2 aku diberitahu oleh syarikat supplier, mereka telah mengeluarkan ketetapan baru.. tiada lagi bayaran repeat order atas factor costing transportation dan pelbagai lagi.. mereka memberi pelbagai alasan.. ya Allah, aku amat kecewa dimasa itu.. genap 5 bulan aku menjual tisu.. mereka tahu kepayahan aku.. isteriku keluar masuk hospital yg amat kerap kerana masalah pregnancy.. tetapi mengapa mereka disekeliling aku begitu tergamak dan aku dpt rasakan diriku sentiasa ditindas oleh individu2 yg tamak…

Sori aku x dpt teruskan sbb sambil mengingati bbrp tragedi kisah lama yg aku x boleh kongsikan disini kerana terlalu personal… Jika dipanjangkan usia, kita akan berjumpa lagi utk episode 8 dgn mood berbeza…


sambungan disini >> http://www.KLFX.blogspot.com





.


--------------------
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Mukasurat V  « < 2 3 4
Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 21st October 2019 - 05:54 AM