IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

2 Mukasurat V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Mencari pengasuh utk anak berbeza spectrum
Shahmir
kiriman Nov 20 2018, 01:34 PM
Kiriman #21


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 19
Sertai: 3-August 17
No. Ahli: 2,779



QUOTE (MrFantastic @ Nov 20 2018, 12:12 PM) *
Caregiverasia ini ada servis kat bandar2 besar saje ke? Kerana aku tinggal agak luar dr kawasan bandar jadi x tau sama ada coverage mrk ada sampai ke situ atau x.


Ia bergantung sama ada ada org yg tinggal kat kawasan berdekatan dgn anda yg kerja kat caregiverasia ini, kadangkala juga ada org yg sanggup utk berkhidmat kat kawasan yg agak jauh sikit jadi kau bolehlah cuba2 cari dulu, mana tau mmg ada kan?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MrFantastic
kiriman Nov 21 2018, 11:25 AM
Kiriman #22


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 18
Sertai: 3-August 17
No. Ahli: 2,778



QUOTE (Shahmir @ Nov 20 2018, 01:33 PM) *
Dulu aku pun menghadapi masalah cari org utk jaga ibubapa ku yg telah tua, pergerakan ada masalah sikit dan takut nanti ada apa2 yg berlaku kat rumah tapi x ada org yg tau. Lepas direkomen oleh kawan ku tentang website Caregiverasia ini aku pun cuba2 lah dan sampai hari ini pun aku masih guna servis mrk, mmg bagus dan boleh dipercayai.


Kalau mcm ni aku pun okay lah, boleh cuba2 Caregiverasia ini, mmg aku mau menjaga ibubapa aku sendiri tapi memandangkan aku dan isteri terpaksa kerja setiap hari dan hanya ada masa pd waktu hujung minggu mmg x dptlah nak buat mcm tu, x mau hantar mrk ke rumah org tua2 pulak, takut nanti dipanggil derhaka...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MrFantastic
kiriman Nov 21 2018, 11:28 AM
Kiriman #23


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 18
Sertai: 3-August 17
No. Ahli: 2,778



QUOTE (Shahmir @ Nov 20 2018, 01:34 PM) *
Ia bergantung sama ada ada org yg tinggal kat kawasan berdekatan dgn anda yg kerja kat caregiverasia ini, kadangkala juga ada org yg sanggup utk berkhidmat kat kawasan yg agak jauh sikit jadi kau bolehlah cuba2 cari dulu, mana tau mmg ada kan?


Hmm baiklah kalau mcm tu, aku hanya hairanlah knp website yg bagus mcm ni x pernah aku dengar sebelum ini, hanya kebelakangan saje yg tau tentangnya, kalau guna website ini org ramai pun x perlu susah2 nak cari pengasuh dr luar tu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Shahmir
kiriman Nov 21 2018, 11:29 AM
Kiriman #24


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 19
Sertai: 3-August 17
No. Ahli: 2,779



QUOTE (MrFantastic @ Nov 21 2018, 11:25 AM) *
Kalau mcm ni aku pun okay lah, boleh cuba2 Caregiverasia ini, mmg aku mau menjaga ibubapa aku sendiri tapi memandangkan aku dan isteri terpaksa kerja setiap hari dan hanya ada masa pd waktu hujung minggu mmg x dptlah nak buat mcm tu, x mau hantar mrk ke rumah org tua2 pulak, takut nanti dipanggil derhaka...


Aku rasa yg perbuatan tu xlah dianggap derhaka, tapi lebih baik kan kalau upah pengasuh utk datang ke rumah utk menjaga ibubapa anda tu, mrk juga lebih selesa berada kat rumah sendiri dan bukannya kat luar sana dgn org2 yg x dikenali...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Shahmir
kiriman Nov 21 2018, 11:31 AM
Kiriman #25


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 19
Sertai: 3-August 17
No. Ahli: 2,779



QUOTE (MrFantastic @ Nov 21 2018, 11:28 AM) *
Hmm baiklah kalau mcm tu, aku hanya hairanlah knp website yg bagus mcm ni x pernah aku dengar sebelum ini, hanya kebelakangan saje yg tau tentangnya, kalau guna website ini org ramai pun x perlu susah2 nak cari pengasuh dr luar tu.


Sebenarnya website Caregiverasia ini sudah lama ditubuhkan kat Singapore dan skrg sudah menyebarkan servis mrk ke Malaysia dan Taiwan, tengok mrk juga utk mulakan operasi kat US jadi tentulah akan jadi lebih besar organisasi mrk pd masa depan, jadi bolehlah cuba skrg dan perlu tunggu2 lama lagi gedik.gif gedik.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Nov 25 2018, 12:48 AM
Kiriman #26


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 41
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



Budak2 autism ni kena lain sikit cara penjagaan dia. Mmg kalau boleh kita nk diorang rasa mcm budak biasa supaya diorang tak rasa tersisih tp hakikatnya diorang mmg lain sikit. Skrg boleh google je tips2 penjagaan kanak2 istimewa ni. Kalau nk cari pengasuh pun byk sumber jugak kat internet, facebook ada, website ada. Yg penting kena cari yg betul2 tau, tak boleh main hantar je. Takut mereka tak bersedia utk jaga budak2 yg lain sikit ni
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Nov 25 2018, 03:45 AM
Kiriman #27


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 52
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (chucheongfan @ Nov 25 2018, 12:48 AM) *
Budak2 autism ni kena lain sikit cara penjagaan dia. Mmg kalau boleh kita nk diorang rasa mcm budak biasa supaya diorang tak rasa tersisih tp hakikatnya diorang mmg lain sikit. Skrg boleh google je tips2 penjagaan kanak2 istimewa ni. Kalau nk cari pengasuh pun byk sumber jugak kat internet, facebook ada, website ada. Yg penting kena cari yg betul2 tau, tak boleh main hantar je. Takut mereka tak bersedia utk jaga budak2 yg lain sikit ni

Betul tu. Kalau biar je dgn orang biasa, mereka mungkin kurang kesabaran nk jaga budak2 special ni. Itu yg selalu dgr kes dera semua, sbb mereka tak bersedia mental dan fizikal utk handle benda2 mcm ni
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Nov 25 2018, 11:10 AM
Kiriman #28


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 41
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



QUOTE (sunflo0303 @ Nov 25 2018, 03:45 AM) *
Betul tu. Kalau biar je dgn orang biasa, mereka mungkin kurang kesabaran nk jaga budak2 special ni. Itu yg selalu dgr kes dera semua, sbb mereka tak bersedia mental dan fizikal utk handle benda2 mcm ni

Saya pernah dgr cerita pengasuh taknak terima kanak2 special ni kat rumah pengasuh sbb susah nk bergaul dgn budak2 lain and susah nk jaga. Kita paham la sbb diorang tp susah jugak kat mak bapak yg ada anak2 special ni sbb nk bawa pegi tempat kerja pun tak boleh, hantar pengasuh pun tak boleh. So macam mana?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melindaapang
kiriman Nov 25 2018, 11:18 PM
Kiriman #29


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 33
Sertai: 7-May 13
No. Ahli: 2,455



QUOTE (sunflo0303 @ Nov 25 2018, 03:45 AM) *
Betul tu. Kalau biar je dgn orang biasa, mereka mungkin kurang kesabaran nk jaga budak2 special ni. Itu yg selalu dgr kes dera semua, sbb mereka tak bersedia mental dan fizikal utk handle benda2 mcm ni


Itulah punca byk kes2 dera kanak2 sering berlaku pd masa skrg, mrk ingat boleh guna cara yg sama je utk jaga kanak2 yg autistic, apabila cara mrk tidak berhasil mrk pun hilang kesabaran dan lepaskan kegeraman mrk atask kanak2 yg x berdosa tu, kesian tengok mrk...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
melindaapang
kiriman Nov 25 2018, 11:22 PM
Kiriman #30


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 33
Sertai: 7-May 13
No. Ahli: 2,455



QUOTE (chucheongfan @ Nov 25 2018, 11:10 AM) *
Saya pernah dgr cerita pengasuh taknak terima kanak2 special ni kat rumah pengasuh sbb susah nk bergaul dgn budak2 lain and susah nk jaga. Kita paham la sbb diorang tp susah jugak kat mak bapak yg ada anak2 special ni sbb nk bawa pegi tempat kerja pun tak boleh, hantar pengasuh pun tak boleh. So macam mana?


Setahu saya Caregiverasia juga ada pengasuh yg khas menjaga kanak2 yg istimewa mcm ni, jadi bolehlah cuba guna website mrk tu utk cari pengasuh yg sesuai, lebih baik drpd hantar mrk kpd org yg ada pengalaman jaga kanak2 istimewa dan mungkin akan mempengaruhi emosi mrk...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Nov 26 2018, 01:56 AM
Kiriman #31


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 52
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (chucheongfan @ Nov 25 2018, 11:10 AM) *
Saya pernah dgr cerita pengasuh taknak terima kanak2 special ni kat rumah pengasuh sbb susah nk bergaul dgn budak2 lain and susah nk jaga. Kita paham la sbb diorang tp susah jugak kat mak bapak yg ada anak2 special ni sbb nk bawa pegi tempat kerja pun tak boleh, hantar pengasuh pun tak boleh. So macam mana?

Kalau aku cdgkan panggil je pengasuh dtg rumah. At least budak tu takde la rasa tersisih bila ada kat rumah sendiri. Lgpun kat rumah selamat sikit sbb dia dh biasa dgn environment kat rumah
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sunflo0303
kiriman Nov 26 2018, 01:58 AM
Kiriman #32


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 52
Sertai: 4-June 13
No. Ahli: 2,465



QUOTE (melindaapang @ Nov 25 2018, 11:22 PM) *
Setahu saya Caregiverasia juga ada pengasuh yg khas menjaga kanak2 yg istimewa mcm ni, jadi bolehlah cuba guna website mrk tu utk cari pengasuh yg sesuai, lebih baik drpd hantar mrk kpd org yg ada pengalaman jaga kanak2 istimewa dan mungkin akan mempengaruhi emosi mrk...

Website ni boleh percaya ke? Takut jugak nk upah orang sebarangan ni. Skrg dah la mcm2 berita pasal pengasuh keluar kat tv
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chucheongfan
kiriman Nov 26 2018, 02:00 AM
Kiriman #33


Bukan Eksekutif
*

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 41
Sertai: 20-April 13
No. Ahli: 2,443



QUOTE (sunflo0303 @ Nov 26 2018, 01:58 AM) *
Website ni boleh percaya ke? Takut jugak nk upah orang sebarangan ni. Skrg dah la mcm2 berita pasal pengasuh keluar kat tv

Saya tgk macam okay je. Ada byk pilihan dan boleh check satu2 background pengasuh tu. Tgk ramai jugak yg org rekomen site tu kat tempat lain. Boleh try kot? Upah ikut jam je, bukan bulan2 so maybe boleh cuba dulu
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Mukasurat V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 16th December 2018 - 02:18 PM