IPB

Selamat datang Tetamu ( Masuk | Daftar )

2 Mukasurat V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Avanza or Exora, Ada sesiapa yg pakar ttg perbezaan 2 ni?
Clement
kiriman Jun 28 2009, 09:56 PM
Kiriman #1


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 151
Sertai: 19-September 08
No. Ahli: 49






Saya sebenarnya mahu membeli MPV tapi masih tak tau mana satu. Peratusannya mungkin Avanza....tapi saya masih mahu bertanya kelebihan & kekurangan ke2-2 kenderaan ni. Klu ada sifu2 yg pakar dlm 2 kenderaan ini tolong lah ya... cv.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
mat.g™
kiriman Jun 28 2009, 09:58 PM
Kiriman #2


Eksekutif
***

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 742
Sertai: 2-June 08
Daripada: Saujana Putra
No. Ahli: 4



for stylish, size and comfort.. i vote for Exora.


--------------------
matg.net
My Focal 2.0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Jul 1 2009, 12:02 AM
Kiriman #3


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Yep...aku vote for Exora
Latest design...space & engine power pun memain peranan

P/S : Belilah produk BUATAN MALAYSIA (w/pun aku pakai kete Jepun) tongue.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganazz
kiriman Jul 1 2009, 05:30 PM
Kiriman #4


Pengurus Junior
******

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 4,201
Sertai: 12-November 08
Daripada: aku worang K.L (kg limbong daa)
No. Ahli: 223



ada orang kata, mpv jepun, 99.99% tahap test, ekspot mari jual sini.... yg perfek test jual kat lain!


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawos
kiriman Jul 1 2009, 06:19 PM
Kiriman #5


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 180
Sertai: 18-November 08
No. Ahli: 281



clement.. mungkin ini dapat membantu ko...

nanti kalau ade ape-ape yang ko nak tnye pas dah baca mende alah nie tanya la.. mybe sedikit sebanyak aku leh bantu ko..

kalau ade yang tak paham lar.. mungkin aku leh bantu sikit-sikit

SINI

nie contoh gamba

CODE
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clement
kiriman Jul 1 2009, 07:37 PM
Kiriman #6


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 151
Sertai: 19-September 08
No. Ahli: 49



QUOTE (dawos @ Jul 1 2009, 06:19 PM) *
clement.. mungkin ini dapat membantu ko...

nanti kalau ade ape-ape yang ko nak tnye pas dah baca mende alah nie tanya la.. mybe sedikit sebanyak aku leh bantu ko..

kalau ade yang tak paham lar.. mungkin aku leh bantu sikit-sikit

SINI

nie contoh gamba

CODE



Thanks kawan-kawan semua cv.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clement
kiriman Jul 1 2009, 08:31 PM
Kiriman #7


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 151
Sertai: 19-September 08
No. Ahli: 49



[quote name='dawos' date='Jul 1 2009, 06:19 PM' post='15975']
clement.. mungkin ini dapat membantu ko...

nanti kalau ade ape-ape yang ko nak tnye pas dah baca mende alah nie tanya la.. mybe sedikit sebanyak aku leh bantu ko..

kalau ade yang tak paham lar.. mungkin aku leh bantu sikit-sikit

SINI

Saya tak berapa faham yg ini. Boleh huraikan sikit ttg exora&avanza?

sini
sini
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawos
kiriman Jul 3 2009, 01:45 AM
Kiriman #8


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 180
Sertai: 18-November 08
No. Ahli: 281



Clement.. aku nie pun berdasarkan apa yang aku paham.. kalau yang tatau aku minta maaf yer..
Mungkin boleh tanye pada yang lebih mahir dalam bidang automotif nie
Gambar yang first tue.. perbandingan yang dibuat harga dan saiz kenderaan mpv tue..
Contoh..
1- avanza & ixora aku amik perbandingan 2 nie.. avanza bentuk die lebih kecil sedikit berbanding dengan ixora...
2- Ixora nye harga lebih murah berbanding dengan avanza
3- avanza , naza citra dan exora perbezaan harga kalau tengok tak jauh sgt yang bezanya yang membezakannya adalah saiz..
mksd di sini saiz nye lebih besar dari avanza dan naza citra. Harga die jauh lebih murah berbanding dengan toyota innova & naza ria tapi ko mendapat saiz
yang lebih berbanding dengan toyota innova tapi kecil sedikit dari naza ria..


Gambar yang ke 2 plak..

ko kene paham mksd BHP tue ape dan itu akan lebih memudahkan ko dalam memahami nye.. nie aku terangkan secara ringkas la... BHP = brake horse power
BHP nie adalah kuasa yang di pindahkan dari enjin ke roda kereta setelah di tolak dengan power loss(iaitu power stering,compressor aircond, gearbox, berat kereta, minyak full tank TAPI tidak termasuk pengguna)
= setelah di tolak di tambah sume dengan sume(mksd kereta lengkap tnpe pengguna) BHP yang dipindahkan kepada roda ialah 88bhp ini untuk ixora..
= yang toyota inova plak dah tolak berat kereta kire sume BHP so kuasa yang akan dipindahkan pada roda kenderaan 85bhp

= berat kereta yang lengkap tanpa penumpang dipanggil KERB WEIGHT iaitu 1442kg untuk ixora

kaitannye di sini.. enjin campro enjin yang berkuasa tinggi walaupun die cuma 1.6 ..so ko leh dapat lebih kurang bhp yang sama bagi enjin 2.0.. enjin campro nie dah di pertingkatkan sbb tue kuasa die lebih sbb die menggunakan cam yang baru CAMPRO CPS.. tapi bile dah ade penumpang BHP nie akan berkurangan sbb beban yang ade pada penumpang..

@ contoh lain kalau ko tak berapa paham ttg BHP nie - contoh ko pakai wira 1.3 dan ko dah tukar enjin 1.8 sistem brek ko tak tukar langsung tapi bile ko brek emergency kereta ko takkan dapat berhenti spt ko pakai enjin 1.3 sbb kuasa yang di tukarkan kepada tayar ko dah berlebihan. Kire BHP yang ditukarkan kepada roda sudah melebihi sistem brek yang ade. Kalau nak tukar enjin tukar sistem brek sekali barula ade keseimbangan macam tue la..

mungkin kalau ade yang tak paham aku cube terangkan cara yang lain..



Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawos
kiriman Jul 3 2009, 09:36 AM
Kiriman #9


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 180
Sertai: 18-November 08
No. Ahli: 281



Nie lagi 1 contoh perbezaan di antara exora dan avanza

Exora menggunakan enjin yang dibangunkan dengan timing belt..

Avana menggunkan enjin yang dibangunkan gune timing chain(tak silap aku lar)

Ko paham kan beza timing chain dengan timing belt nie.. timing chain nie senang cerita tahan lama.. timing belt nie setiap +++km bergantung kepada timing belt jangka hayat perlu ditukar.. Timing chain bunyi die bising sket berbanding dengan timing belt nie.
Tapi 2 2 sama ajer gune drive shaft. Maksud nye pacuan depan..
Kalau nak kate engine avanza gune VVTI .. yang exora plak menggunakan CAMPRO itu yang membezakan di antara engine yang paling senang di lihat dan paling senang di paham
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Jul 3 2009, 11:37 AM
Kiriman #10


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Daripada segi enjin dua2 pun ok
Teknologi yang agak sama VVTi & Campro CPS cuma cara yang sedikit berbeza
Untuk maklumat Campro CPS boleh lihat DI SINI
In term of fuel saving...bg aku lg bagus enjin Toyota
Tp kena lihat dari pelbagai aspek
Proton dari segi kualiti dah semakin baik sangat2 berbanding dulu
Banyak masalah & complain2 orang ramai yang dah diperbaiki
Jadi terpulang pada hang nak buat keputusan smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
padaiyappa©
kiriman Jul 3 2009, 04:15 PM
Kiriman #11


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 392
Sertai: 8-October 08
Daripada: India
No. Ahli: 103



tak ada orang bincang toyota alphard ke ?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawos
kiriman Jul 3 2009, 05:23 PM
Kiriman #12


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 180
Sertai: 18-November 08
No. Ahli: 281



tak mampu nak beli..tapi bole buka thread baru untuk alpard nie.. mungkin ade yang nak beli tapi malu nak bgtau kongsi kat sini pun takpe kan..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Jul 5 2009, 04:37 PM
Kiriman #13


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Haha....tak mampu nak beli biggrin.gif
Kalo ada orang nak kasi ok jer


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
padaiyappa©
kiriman Jul 6 2009, 04:48 PM
Kiriman #14


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 392
Sertai: 8-October 08
Daripada: India
No. Ahli: 103



boleh beli tu, joinlah biz saya


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Jul 6 2009, 09:48 PM
Kiriman #15


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



En Padai dah beli Alphard ke? smile.gif
Wah...bagus la mcm tu...biz dah berjaya


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganazz
kiriman Jul 6 2009, 10:45 PM
Kiriman #16


Pengurus Junior
******

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 4,201
Sertai: 12-November 08
Daripada: aku worang K.L (kg limbong daa)
No. Ahli: 223



antara avanza/exora, paling lawak beli CITRA!!!! banyak tersadai lam semak!!! sampai tumbuh lalang!!! boleh pilih, sumer baru2, spare4? huhuhu... sakit!!!


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Jul 6 2009, 11:36 PM
Kiriman #17


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Erk...dalam semak
Kat mana tu? Aku nak pi amik laugh.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganazz
kiriman Jul 7 2009, 07:13 AM
Kiriman #18


Pengurus Junior
******

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 4,201
Sertai: 12-November 08
Daripada: aku worang K.L (kg limbong daa)
No. Ahli: 223



ambik kena bayo muka dua ratus hface.gif

info keter

CODE
http://kereta.info/toyota-avanza-details-spec-modified-picture-bodykit-of-avanza/


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawos
kiriman Jul 7 2009, 08:56 AM
Kiriman #19


Eksekutif Junior
**

Kumpulan: Member Rasmi
Kiriman: 180
Sertai: 18-November 08
No. Ahli: 281



kete lelong la nie... kalau kenal dengan orang dalam senang cari kete lelong nie & boleh dapat murah
Go to the top of the page
 
+Quote Post
B@zSh™
kiriman Jul 7 2009, 09:05 AM
Kiriman #20


Eksekutif Senior
****

Kumpulan: Moderator
Kiriman: 1,830
Sertai: 19-September 08
Daripada: New Castle
No. Ahli: 54



Aku survey2 dalam mudah.my...kete BMW 3 or 5 series 2nd hand
Untuk enjin 2.5L tu...agak2 sedut minyak terlalu banyak ke?
Kalo sape2 yang dah pernah guna maybe boleh kasi rate penggunaan minyak untuk city driving/long distance wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Mukasurat V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 pengguna membaca topik ini (1 Tetamu dan 0 Pengguna tidak dikenali)
0 Ahli:

 



Versi Ringkas Masa sekarang: 15th December 2019 - 06:42 AM